Federaţia FAIR-MediaSind solicită Guvernului protejarea sectorului Cultură şi Mass-Media

C.B.
Miscellanea / 9 aprilie 2020

Federaţia FAIR-MediaSind solicită Guvernului protejarea sectorului Cultură şi Mass-Media

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă, conform legii, la nivel de sector Cultură şi Mass-Media, solicită Guvernului României să nu distrugă acest important domeniu, adoptând măsuri populiste, precum obligativitatea intrării în şomaj tehnic pentru angajaţii bugetari, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Astfel, Federaţia FAIR-MediaSind atrage atenţia guvernanţilor că lipsa dialogului social, cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale reprezentative din sector, a generat situaţia dezastruoasă în care se află acum cei peste 100 000 de lucrători din cultură şi mass-media. Conducătorii Ministerului Culturii, de cele mai multe ori oameni fără viziune, numiţi politic, au adoptat politici păguboase, care au demonstrat că, mai ales în perioade de criză cum este aceasta pe care o traversăm, pot produce adevărate drame umane în sistem, atât în instituţiile centrale cât şi în cele locale.

"Cât priveşte domeniul mass-media situaţia este la fel de gravă, pentru că lipsesc măsurile de protecţie a sănătăţii angajaţilor, dar şi a locurilor lor de muncă, fapt ce aduce atingere interesului public. Să nu uităm că instituţiile de media au o importanţă vitală pentru informarea cetăţenilor în astfel de perioade grele. Or, o presă cu vulnerabilităţi nu poate garanta corectitudinea informaţiei. Cel mai ilustrativ exemplu în acest sens este cel al Televiziunii Naţionale unde, din cauza unor complicităţi politice mai mult decât condamnabile, se perpetuează abuzul, ilegalitatea şi incertitudinea privind viitorul instituţiei. Astfel, cea mai mare instituţie de stat din Mass-Media, Societatea Română de Televiziune, este administrată în continuare de o conducere incompetentă şi acuzată de fapte de corupţie de inspectorii Curţii de Conturi (amănunte aici: În atenţia Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului şi a DNA: Decizia Curţii de Conturi confirmă jaful din Televiziunea Naţională!)), iar salariaţii din această instituţie sunt obligaţi zilnic să lucreze în condiţii care le pun zilnic viaţa în pericol din lipsa măsurilor de protecţie şi a materialelor sanitare, care există doar în comunicatele conducerii.", arată comunicatul remis.

Potrivit sursei citate, în Uniunea Europeană, organizaţiile internaţionale la care FAIR-MediaSind este afiliată cu drepturi depline - Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, UNI Global Media, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) - au solicitat Comisiei Europene şi Parlamentului European să întreprindă acţiuni rapide, direcţionate şi coordonate în sprijinul tuturor lucrătorilor - personal, freelanceri şi angajaţi independenţi - şi companii, ca răspuns la impactul social şi economic devastator al crizei globale COVID-19 asupra sectorului mass-media:

"COVID-19 creează o represiune globală asupra libertăţii presei. În faţa acestei pandemii, cetăţenii europeni au nevoie de jurnalişti profesionişti, securizaţi economic, mai mult ca niciodată. UE ar trebui să susţină şi să încurajeze statele membre să ia măsuri în acest sens. Pachetele de măsuri urgente de compensare promovate de UE şi de statele membre trebuie adoptate fără întârziere, pentru a proteja locurile de muncă şi veniturile lucrătorilor media, pentru a sprijini companiile, finanţând corect mass-media din serviciul public în această perioadă de criză. Mii de lucrători media s-au pierdut deja sau riscă să îşi piardă locul de muncă, fie temporar, fie definitiv.", se transmite în comunicat.

"Ne-am întâlnit cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Vìra Jourova şi am rugat-o să considere sectorul mass-media drept unul vital. Presa poate salva vieţi. Mass-media, însă, are nevoie de sprijinul guvernelor, al organizaţiilor interguvernamentale internaţionale şi regionale, de suportul organismelor de finanţare a mass-media pentru implementarea măsurilor excepţionale ce se impun acum ", a declarat preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Mogens Blicher Bjerregård.

"În loc de reduceri de impozite pe profit sau reduceri de asigurări sociale şi răscumpărare de acţiuni, EFJ cere măsuri specifice care să pună mai mulţi reporteri pe teren", a adăugat Renate Schroeder, directorul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor.

Planurile de susţinere a mass- media din UE şi din ţările membre ar trebui să include următoarele măsuri:

Creşterea finanţării naţionale pentru mass-media şi cultura publice;

Asistenţă financiară directă pentru redacţiile de ştiri (subvenţii directe, de urgenţă pentru finanţarea locurilor de muncă din redacţiile centrale şi locale; amânarea rambursării creditelor companiilor media, fără perceperea de dobândă; acordarea de credite pentru susţinerea salariilor personalului din presă; creşterea ponderii publicităţii publice sau guvernamentale în presa locală ...). Subvenţiile vor fi distribuite de un organism independent, luând în considerare criterii obiective (protejarea locurilor de muncă ale jurnaliştilor, scăderea demonstrată a veniturilor din publicitate, companie media locală independentă pe cale de dispariţie ...);

Acordarea de fonduri UE şi Naţionale pentru a sprijini noi abordări în ceea ce priveşte publicarea de ştiri, în special la nivel local sau comunitar. Acordarea de subvenţii, printr-un nou organism independent, pentru a sprijini jurnalismul independent, bazat pe comunitate, adoptând soluţii inovative în demersurile jurnalistice. Aceste fonduri ar putea fi susţinute printr-o taxă (2%) pe publicitatea de pe platformele online.

De asemenea, cerinţele Federaţiei Internaţionale a Actorilor (FIA) şi a sectorului mass-media, divertisment şi arte din cadrul UNI Global Union (UNI-MEI) pentru a sprijini sustenabilitatea economică a sectorului creativ, sunt următoarele:

Pachete de ajutor economic şi stimulare direcţionate şi adaptate nevoilor şi practicilor specifice ale sectorului.

Norme temporare şi non-restrictive care trebuie să vizeze ajutorul de stat trebuie puse în aplicare în mod rapid. Relaxarea măsurilor fiscale în timpul crizei, pentru a uşura presiunile asupra companiilor şi asupra lucrătorilor.

Plata contribuţiilor de securitate socială ale angajatorilor trebuie amânată acolo unde este necesar.

Organismele de finanţare trebuie să-şi adaptează regulile, pentru a oferi cel mai bun sprijin posibil proiectelor întrerupte şi pentru a oferi flexibilitate în ceea ce priveşte aplicaţiile de proiect.

Subvenţiile directe trebuie acordate pentru a ajuta la acoperirea costurilor fixe imediate, inclusiv a forţei de muncă. Subvenţiile ar trebui să fie preferate împrumuturilor.

Împreună cu FIA şi UNI-MEI, EFJ, FAIR-MediaSind solicită, de asemenea, Uniunii Europene şi guvernelor naţionale să sprijine salariaţii şi lucrătorii independenţi. Este posibil ca mulţi dintre aceştia să nu aibă suficiente resurse pentru a rezista în timpul acestei crize şi s-ar putea confrunta cu o situaţie critică. De aceea facem următoarele recomandări:

Toţi lucrătorii din sectorul nostru, inclusiv independenţii şi angajaţii independenţi, să fie, în egală măsură, cuprinşi în pachetele de asistenţă economică şi socială, direcţionate către sectorul cultură şi mass-media, pentru a putea conserva potenţialul forţei de muncă şi competenţele angajaţilor.

Protejarea angajaţilor prin izolarea la domiciliu, nu trebuie făcută în detrimentul drepturilor lor de concediu acumulate.

Accesul la ajutoarele sociale şi la concedii medicale plătite este garantat fără restricţii în perioadele de aşteptare pentru toţi lucrătorii.

Accesul la ajutoarele de şomaj trebuie extins pentru a rezista la eventualele efecte prelungite ale crizei.

În cazul în care, în continuare, guvernanţii vor arăta aceeaşi lipsă de respect pentru lucrătorii din Cultură şi Mass-Media, Federaţia FAIR-MediaSind va organiza acţiuni de protest specifice, mai ales în perioada viitoarelor campanii electorale, când apetitul politicienilor pentru publicitate şi voturi creşte la cote maxime!

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind

Biroul Executiv Permanent

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro