"FedEx" preia "TNT Express" pe 4,4 miliarde euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 aprilie 2015

"FedEx" preia "TNT Express" pe 4,4 miliarde euro

Compania americană de curierat şi logistică "FedEx" Corp. a decis să preia societatea rivală olandeză "TNT Express" NV, plătind în schimb 4,4 miliarde de euro (4,8 miliarde de dolari).

"FedEx" a oferit 8 euro în numerar pentru o acţiune obişnuită a TNT, într-o tranzacţie în care compania americană va obţine acces la reţeaua europeană de livrare a TNT, iar clienţii firmei olandeze vor beneficia de platforma globală de distribuţie a "FedEx". Oferta este cu 33% mai mare decât preţul acţiunilor TNT la data de 6 aprilie.

Achiziţia vine la mai bine de doi ani de când compania americană de curierat "United Parcel Service" Inc. (UPS) a încercat să cumpere TNT pe 6,9 miliarde de dolari (9,5 euro/acţiune), dar autorităţile de reglementare europene au blocat tranzacţia.

Spre deosebire de "FedEx", UPS avea deja o reţea importantă în Europa, când a lansat oferta pentru TNT. Cota de piaţă a "FedEx" în Europa este de aproximativ 2%, iar cea a TNT - de 15%.

"FedEx" şi TNT au anunţat că, în cazul tranzacţiei lor, nu se aşteaptă la o opoziţie semnificativă din partea autorităţilor de reglementare. Afacerea le-a fost recomandată acţionarilor TNT de către consiliul director şi cel de supraveghere al companiei.

"Oferta FedEx vine într-un moment de transformări importante în cadrul TNT Express, în care suntem cu totul orientaţi pe executarea strategiei noastre de a fi o companie de sine stătătoare", a declarat directorul executiv al TNT, Tex Gunning, adăugând: "Dar, deşi nu am solicitat o achiziţie, credem cu tărie că propunerea FedEx este bună pentru acţionari atât din punct de vedere financiar, cât şi non-financiar".

La rândul său, Frederick Smith, directorul FedEx, a afirmat: "Tranzacţia ne permite să ne extindem rapid portofoliul de soluţii de transport internaţional, ca să beneficiem de tendinţele pieţei, în special de continua creştere a comerţului electronic".

Preluarea TNT va extinde operaţiunile de transport aerian şi terestru ale "FedEx" în Europa. Expansiunea pe piaţa europeană a companiei reprezintă unul dintre obiectivele incluse în planul directorului general al "FedEx", Frederick Smith, de creşetere a profitului cu 1,7 miliarde de dolari.

Fondată în 1946, TNT, companie cu sediul în Hoofddorp, Olanda, livrează documente, colete şi bunuri în peste 200 de ţări. Compania are 65.000 de salariaţi şi a consemnat o cifră a vânzărilor de 6,7 miliarde dolari în 2013. TNT gestionează aproape un milion de expedieri pe zi.

"FedEx", unul din liderii mondiali de servicii de livrare, a avut vânzări de 45,6 miliarde dolari în 2014 şi un număr de peste 300.000 de salariaţi. Societatea derulează peste 10,5 milioane de expedieri zilnic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro