Fermierii au acces la soluţii pentru maximizarea productivităţii în condiţiile infestării cu ambrozie în culturile agricole

Maria Cîrjă, Marketing Manager România şi Republica Moldova, Corteva Agriscience
Miscellanea / 14 iunie

Fermierii au acces la soluţii pentru maximizarea productivităţii în condiţiile infestării cu ambrozie în culturile agricole

Efectele schimbărilor climatice asupra culturilor fermierilor din România şi Republica Moldova îi determină pe aceştia să apeleze la soluţii inovatoare care să-i ajute în maximizarea productivităţii şi profitabilităţii. Selecţia atentă a produselor eficiente de protecţia plantelor poate contribui semnificativ la eliminarea buruienilor pentru a câştiga suficiente resurse de apă, nutrienţi, lumină şi spaţiu disponibil dezvoltării culturilor.

O atenţie deosebită trebuie acordată menţinerii buruienilor sub control în lunile de vară. În ambele ţări, una dintre cele mai comune buruieni invazive, ambrozia sau Ambrosia artemisiifolia, provoacă pierderi vizibile de recoltă, precum şi pierderi financiare pentru fermierii români şi moldoveni. Reprezintă totodată şi un risc pentru sănătate, care necesită un control al efectelor acestora atât la nivelul autorităţilor, cât şi la nivelul persoanelor care suferă de alergii sau sensibilitate la polenul acestei plante.

Conform programului Sustainable Agriculture Research and Education (SARE)1 seminţele de ambrozie supravieţuiesc uşor iernilor blânde şi germinează în masă primăvara. O plantă de dimensiuni medii poate produce până la 40.000-150.000 de seminţe şi poate rămâne viabilă în sol până la 40 de ani, având o adaptabilitate ecologică ridicată1. Odată stabilită într-un sol favorabil, emite rădăcini imediat şi infestează rapid solul, lipsindu-l de umiditate şi nutrienţi. Acest lucru este posibil datorită rădăcinilor sale, pentru că ambrozia poate pătrunde până la 3-4 metri adâncime în sol, permiţându-i să extragă umiditate din straturile mai adânci. Conform studiilor realizate la nivel european2,3, proprietăţile ambroziei care îi permit să lipsească plantele de cultură de elementele necesare creşterii şi dezvoltării au capacitatea de a reduce producţia de soia cu 85%, un procent semnificativ pentru productivitatea agricolă. De asemenea, pierderea medie a producţiei de floarea-soarelui4 este estimată la 300 kg pe hectar .

Recoltarea timpurie a culturilor poate juca un rol important în controlul ambroziei. Deoarece ambrozia nu este prezentă doar pe câmpurile cultivate, ci şi în zonele învecinate, se recomandă acordarea de atenţie marginilor zonelor necultivate în timpul recoltării, deoarece ambrozia poate reinfecta zona. Curăţarea atentă a combinei după recoltarea unui câmp infestat cu ambrozie contribuie semnificativ la prevenirea răspândirii ulterioare a acesteia. Alte metode de combatere a ambroziei includ rotaţia culturilor, lucrările solului şi utilizarea soluţiilor de protecţie a plantelor inovatoare.

Pentru managementul eficient al controlului buruienilor, erbicidele auxinice sunt utilizate cu încredere de fermieri, datorită structurii lor chimice din ce în ce mai complexă. Arylex, unul dintre cele mai eficiente ingrediente active inovatoare din portofoliul companiei internaţionale de cercetare şi dezvoltare agricolă Corteva Agriscience este primul membru al unei noi clase structurale de ingrediente active auxinice sintetice, acizii arilpicolinici, care pătrund uşor în plantă şi se acumulează prin transport la punctele active de creştere. Are o acţiune excelentă împotriva ambroziei şi a altor buruieni importante, ceea ce transformă molecula într-o soluţie bună pentru gestionarea eficientă a rezistenţei buruienilor.

În funcţie de tipul de cultură, fermierii români şi moldoveni pot utiliza produse din portofoliul Corteva adecvate, care conţin ingredient activ Arylex şi oferă o gamă largă şi un spectru de activitate împotriva principalelor buruieni anuale şi bianuale. De exemplu, în România erbicidul postemergent Korvetto este destinat culturilor de rapiţă, erbicidul Pixarro Super este o soluţie eficientă pentru cultura de păioase, iar erbicidul postemergent Viballa® este una dintre cele mai populare opţiuni printre fermieri la culturile de floarea-soarelui. De asemenea, în Republica Moldova, Slash EC este eficient pentru culturile de rapiţă, iar Helianthex este considerat cea mai bună soluţie pentru combaterea ambroziei şi a altor buruieni cu frunze late din floarea-soarelui.

Cosmin Karscu, fermier la Trovatore SRL în judeţul Timiş, România, cu o suprafaţă de 700 de hectare de floarea-soarelui a testat erbicidul Viballa® în ultimii doi ani şi a observat imediat efectul: "Orice fermier ştie că duşmanul numărul unu al culturii de floarea-soarelui în condiţii de precipitaţii este ambrozia, iar anul trecut în zona noastră nivelul de ploi şi temperaturi extreme în luna iunie au favorizat apariţia buruienii. Ambrozia afectează foarte mult producţia, nu doar din prisma consumului de nutrienţi destinaţi florii-soarelui, ci şi din prisma faptului că odată ajunsă la maturitate, tu când recoltezi, recoltezi şi sămânţa de ambrozie, ceea ce ridică probleme foarte mari la vânzare. Am testat produsul Viballa® şi chiar din prima zi se vedea efectul foarte bine, pentru că nu aveam doar o ambrozie mică de 10-12 cm, ci aveam o ambrozie de tip tufă de 1 metru, care a doua zi era toată ofilită după aplicarea erbicidului. Un alt aspect important a fost că am aplicat erbicidul foarte târziu, în sensul în care butonul era deja vizibil, dar acoperit de frunze, deci poţi prinde a doua şi a treia tură de ambrozie. În ciuda acestui fapt, la aplicarea Viballa®, floarea şi-a revenit foarte bine şi cu siguranţă o să-l folosim pe mai mult de jumătate din suprafaţa pe care o avem, pentru că este ceva de viitor, cu acţiune excelentă pe cultura de floarea-soarelui."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb