Fermierii cer demiterea ministrului Agriculturii

Comunicate de presă / 08 iulie

Fermierii cer demiterea ministrului Agriculturii

Asociaţia Forţa Fermierilor consideră că prioritatea numărul unu a acestui an pentru sectorul agroalimentar din România este redactarea cu succes unui Plan Naţional Strategic (PNS) pentru implementarea Politicii Agricole Comune 2021-2027. Toate statele membre UE trebuie să trimită spre aprobare PNS către Comisia Europeană până la 31 decembrie 2021, conform unui comunicat remis redacţiei.

În faţa acestui obiectiv esenţial pentru viitorul fermierilor români, trimiterea la Bruxelles a unui PNS bine făcut, care să ofere instrumentele dezvoltării agriculturii naţionale şi a mediului rural, pe toate componentele sale, considerăm că este obligatoriu să avem în fruntea Ministerului Agriculturii un ministru care să se bucure de încrederea celor cu care va trebui să se consulte în redactarea acestui document extrem de important. Adică să se bucure de încrederea fermierilor români. Din păcate, actualul ministru Adrian Oros nu mai beneficiază de sprijinul majorităţii celor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agroalimentar.

Mandatul de un an şi nouă luni la conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este unul dezastruos pentru Adrian Oros. Obiective neîndeplinite, fermieri minţiţi în faţă, anunţuri urmate de răzgândiri, consultări de formă doar cu structuri ale mediului asociativ agricol care îi conveneau, întârzieri şi comunicare deficitară. Irigaţiile şi depozitele regionale nu sunt în PNRR, demararea sesiunilor de proiecte de finanţare din bani europeni pentru Perioada de Tranziţie 2021-2022 nu sunt demarate încă, despăgubirile promise de Oros nu au fost acordate, fermierii mici şi fermierii mari sunt învrăjbiţi, inclusiv prin modul în care actualul ministru implementează politicile agricole naţionale şi europene, reprezentarea defectuoasă a intereselor fermierilor români în negocierile de la Bruxelles. Şi lista poate continua.

În aceste condiţii, facem un apel către premierul Florin Cîţu, către preşedintele PNL Ludovic Orban, să treacă de urgenţă la remanierea ministrului Agriculturii, Adrian Oros, şi să găsească un profesionist care, susţinut politic de conducerea liberală, să ofere fermierilor români şansa unor consultări reale, eficiente, bazate pe bună-credinţă. Aceste consultări trebuie să ducă la realizarea cu succes un PNS bun, pe care agricultorii noştri, indiferent de mărimea fermei, de regiunea geografică sau de sectorul de activitate, şi-l doresc atât de mult!

"Începerea consultărilor pentru PNS reprezintă un moment zero pentru securitatea alimentară a României şi pentru viitorul satului românesc. Fără fermieri care să poată beneficia de un PNS bun pentru România, care să profite de oportunităţile oferite de noua Politică Agricolă Comună şi să se pună la adăpost de riscuri, nu vom avea nici securitate alimentară şi nici mediu rural dezvoltat. Este nevoie de un suflu nou la MADR, de o restartare a discuţiilor cu mediul asociativ din agricultură, fără blaturi şi fără consultări de formă, doar pentru a face poze de protocol. Trebuie pus punct învrăjbirii fermierilor mici cu cei mari, şi rolul esenţial îl va avea un nou ministru al Agriculturii. Pe care noi îl solicităm public, acum. Atrag atenţia că un eventual eşec al PNS va avea un efect dezastruos asupra PNL şi asupra Guvernului.

Solicitarea noastră de remaniere a ministrului Oros nu este o revendicare politică. Respectăm actuala majoritate guvernamentală. Îi respectăm, în egală măsură, pe domnii Florin Cîţu şi Ludovic Orban. Este dreptul PNL de a numi ministrul Agriculturii. Tot ceea ce solicităm este ca fermierii să aibă parte de un ministru bun al Agriculturii. Suntem foarte întârziaţi cu PNS şi riscăm, ca şi alte iniţiative din perioada mandatului lui Adrian Oros, să transformăm totul într-un dezastru pentru fermieri. Nu ne putem juca cu viitorul sectorului agroalimentar din România! Oros nu este un partener de dialog credibil, înţelegeţi asta! Este nevoie de o decizie rapidă, domnilor Florin Cîţu şi Ludovic Orban!", a spus Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Asociaţia Forţa Fermierilor, acţionând sub sloganul "Agricultura în ofensivă", este cea mai dinamică organizaţie profesională din sectorul agroalimentar, care nu acceptă jumătăţile de măsură în reprezentarea intereselor legitime ale membrilor săi. Asociaţia Forţa Fermierilor se luptă pentru apărarea drepturilor agricultorilor români de toate tipurile, indiferent de mărimea fermei, de domeniul de activitate şi de regiune geografică. Începând din luna iulie 2021, Asociaţia include o Divizie de Consultanţă pentru Fonduri Europene, structură prin care asigură membrilor organizaţiei consultanţă gratuită şi sprijin în realizarea şi depunerea proiectelor pentru accesarea fondurilor europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

19 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2444
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8603
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.8836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro