FIC BUSINESS SENTIMENT INDEX: Investitorii sunt afectaţi de conflictual din Ucraina, dar sunt optimişti

G.D.
Companii / 12 mai

Investitorii sunt afectaţi de conflictual din Ucraina, dar sunt optimişti

Consiliul Investitorilor Străini a publicat rezultatele celei mai recente ediţii a Business Sentiment Index (BSI) desfăşurat în primăvara anului 2022, conform unui comunicat remis redacşiei. Sondajul arată că se păstrează un optimism moderat în rândul investitorilor, impactat totuşi de incertitudine şi de provocările actuale precum: criza din piaţa energiei, conflictul militar din Ucraina, presiunile inflaţioniste care afectează lanţurile de aprovizionare şi cererea clienţilor sau erodarea veniturilor consumatorilor finali, ale căror posibile efecte au fost surprinse în ediţia din mai a Raportului asupra inflaţiei publicat de BNR.

Potrivit sursei citate, există dorinţă pentru a investi în România, jumătate dintre respondenţi estimează că pentru acest an investiţiile planificate sunt la niveluri similare cu cele anului trecut, iar 40% din respondenţi spun că plănuiesc să investească sume mai mari comparativ cu perioada precedentă. Amintim faptul că BNR a raportat investiţii directe ale nerezidenţilor în valoare de 7 miliarde euro pentru anul 2021 - fiind cel mai bun an pentru investiţiile străine.

Peste 50% dintre respondenţi au planuri de extindere a forţei de muncă şi 37% păstrează aceste planuri pentru următoarele 12 luni la niveluri similare cu cele de anul trecut. Sentimentul rămâne accentuat în ceea ce priveşte nevoia de forţă de muncă, dar din păcate percepţia privind disponibilitatea personalului adecvat rămâne rezervată, doar 45% dintre respondenţi consideră că forţa de muncă este competitivă. De asemenea, rezultatele surprind tendinţele în ceea ce priveşte modul de lucru hibrid, 45% dintre companii estimează că mai mult de un sfert dintre angajaţi vor continua să lucreze de acasă, subliniază sursa citată.

Trendul rămâne constant cu ediţiile precedente cu rezultate slabe atunci când vine vorba despre infrastructură, transparenţă şi coerenţa aplicării politicilor publice, reducerea birocraţiei şi a poverii reglementărilor. 65% din respondenţii ediţiei din primăvara 2022 consideră că aceste domenii rămân necompetitive şi că sunt necesare reforme pentru recuperarea decalajelor faţă de ţările europene. PNRR şi programele operaţionale reprezintă oportunităţi pentru susţinerea şi implementarea reformelor necesare prin alocarea şi absorbţia de fonduri europene.

Ultima ediţie a BSI evidenţiază în acelaşi timp şi alte măsuri care ar putea spori încrederea investitorilor, cum ar fi dialogul calitativ cu investitori şi consultarea cu mediul de afaceri după modelul Forumului pentru investiţii organizat de FIC în parteneriat cu Guvernul României. Crearea unor strategii clare privind investiţiile prioritare şi proactivitatea cu potenţialii investitori prin intermediul unei agenţii pentru promovarea investiţiilor ar putea, de asemenea, să faciliteze atragere de investiţii private, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9429
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6098
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8066
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.5597

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro