FIC lansează o nouă ediţie a proiectul "Va urma"

F.D.
Miscellanea / 13 septembrie 2022

FIC lansează o nouă ediţie a proiectul "Va urma"

FIC aduce în atenţia publicului proiectul "Va urma", cu o viziune pentru următorii 20 de ani actualizată cu cele mai recente evenimente la nivel global, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform sursei citate, proiectul a fost demarat pentru prima dată în 2016 şi propune un model economic ce poate conduce la plasarea României în top 10 economii din Europa până în anul 2040. FIC a arătat că pentru accelerarea dezvoltării economice este nevoie de stabilirea unor direcţii principale bazate pe demografie şi capital uman, infrastructură modernă şi eficienţă publică şi privată.

Obiectivele şi recomandările din "Va Urma" se suprapun şi sunt complementare cu o parte din măsurile anunţate de Guvernul României, cu ţintele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi totodată, converg cu recomandările de ţară pentru România ale Uniunii Europene.

Atingerea acestor obiective este condiţionată de o schimbare a comportamentului la nivelul întregii societăţi şi necesită un efort financiar iniţial semnificativ. Modelul economic Va Urma oferă o estimare a necesarului de investiţii pentru atingerea ţintelor climatice şi asigurarea creşterii economice, astfel scenariile luate în considerare evidenţiază nevoia de investiţii anuale cuprinse între 161,3 şi 170,8 miliarde lei.

"Va Urma" subliniază avantajele multiple ale îmbinării investiţiilor private (străine şi autohtone) şi publice împreună cu măsuri care au ca scop stimularea digitalizării şi inovării; îmbunătăţirea capacităţii instituţionale şi companiilor de stat; protejarea capitalului uman prin facilitarea accesului la locuri de muncă, educaţie şi sănătate; şi transformarea mixtului energetic în direcţiile stabilite prin Green Deal la nivel european şi dezvoltarea infrastructurii energetice.

Pentru fiecare dintre cei patru piloni strategici Va Urma propune o serie de măsuri care au ca scop stimularea creşterii economice şi compensarea efortului de ajustare prin Green Deal. România va atenua disparităţile regionale şi vom stimula investiţiile, producţia şi comerţul doar dacă facem din aceste patru direcţii o prioritate naţională, pe termen lung.

"Va Urma" reprezintă o oportunitate nouă pentru cetăţeni, societatea civilă, mediul de afaceri şi mediul academic să se angreneze într-un dialog constructiv din care să rezulte un plan pe termen lung de nivelul unui proiect de ţară pentru România, care să se intersecteze cu ţintele UE şi care să fie sprijinit de toţi factorii de decizie. Este momentul oportun să transformăm dezavantajele în avantaje: economia poate creşte de încă 4,5 ori în următoarele două decenii.

În data de 7 septembrie, FIC a lansat ediţia din 2022 a "Va Urma" cu participarea Prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, împreună cu membrii ai Guvernului şi Parlamentului, ai instituţiilor internaţionale şi liderii din domeniul economic.

Evenimentul a reprezentat un prim pas în setarea unor direcţii de ţară care să fie agreate şi susţinute de autorităţi, instituţii internaţionale reprezentative şi mediul de afaceri, dintre măsurile pe termen lung rezultate din dezbaterile comune se regăsesc următoarele:

1.Definirea unei strategii pe termen lung pentru atragerea investitorilor străini în România cu accent pe sectoarele cu valoare mare adăugată şi cu avantaj competitiv (capital uman, resurse naturale).

2.Promovarea investiţiilor străine în România şi cele autohtone în afara ţării prin înfiinţarea unei agenţii sub coordonarea Primului ministru.

3..Îmbunătăţirea securităţii energetice prin stimularea dezvoltării de noi capacităţi de producţie şi implementarea de noi forme de ajutor de stat şi mecanisme de finanţare pentru întregul lanţ valoric pentru a asigura lichiditate producătorilor, distribuitorilor, furnizorilor şi consumatorilor.

4.Îmbunătăţirea sistemului gestionării deşeurilor (colectare, valorificare, reciclare), în urma unei consultări extinse cu toţi actorii implicaţi pe flux.

5.România sănătoasă: reproiectarea sistemului de sănătate axat pe prevenţie, acces la servicii medicale şi medicamente inovatoare (încurajarea inovaţiei şi producţiei în România), ambulatoriu de specialitate, telemedicină, dosarul digital al pacientului şi dezvoltarea educaţiei medicale adaptată la un sistem digital accesibil pentru toţi.

6.România educată pentru pregătirea forţei de muncă a viitorului (acces la învăţământ, reducerea abandonului şcolar, formarea continuă, sistem educaţional dual, burse de studiu).

7.Recrutarea top managementului instituţiilor publice şi companiilor de stat prin procese de recrutare transparente, asistate de recrutori specializaţi.

8.Creşterea predictibilităţii cadrului legislativ şi îmbunătăţirea măsurilor de reglementare (alinierea strategiilor din diferite sectoare şi implementarea coordonată a acestora).

9.Programe de alfabetizare digitală (elevi, administraţie locală şi centrală, mediu privat).

10.Digitalizarea cadrului legislativ disponibil şi facilitatea interacţiunilor digitale public-privat (ONRC, digitalizarea ANAF, REVISAL).

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost discutate acele măsuri cu impact imediat care ar duce România din prezent mai aproape de dezvoltarea economică:

-Adoptarea şi implementarea unui cadru complet şi nebirocratic pentru tratarea cancerului;

-Facilitarea implicării agenţiilor economici în învăţământul dual şi profesional;

-Simplificarea procesului de autorizare astfel încât să permită implementarea proiectelor rapid şi eficient;

-Finalizarea şi publicare Atlasului Economic - platforma cu datele necesare investiţiilor noi în regiunile ţării (forţă de muncă disponibilă, număr parcuri industriale, alţi agenţi economici prezenţi în zonă);

-Asigurarea stabilităţii pe posturi de top management al instituţiilor publice şi companiilor de stat, prin asigurarea unei evaluări obiective în funcţie de KPIs;

-Eficientizarea SPV pentru reducerea evaziunii fiscale;

-Adoptarea şi implementarea legislaţiei EU cu privire la identificarea electronică (semnături electronice, cărţi de identitate electronice, identificarea video etc.);

-Implementarea la nivel naţional a măsurilor de eficienţă energetică;

-Digitalizarea administraţiei publice prin implementarea cetăţeniei digitale, interoperabilităţii şi cloud-ului guvernamental;

-Accelerarea procesului de aprobare pentru aducerea în România şi angajarea lucrătorilor din afara UE, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro