FINANCE WATCH:60 de bănci sunt expuse riscurilor legate de activele fosile în valoare de 1.370 de miliarde de euro

G.D.
Internaţional / 4 octombrie

60 de bănci sunt expuse riscurilor legate de activele fosile în valoare de 1.370 de miliarde de euro

Cele mai mari 60 de bănci din lume sunt expuse la o sumă de 1.370 de miliarde de euro în active legate de combustibilii fosili, potrivit unui studiu publicat astăzi de ONG-ul Finance Watch, informează Sudouest.

"Aceste active riscă să-şi piardă considerabil valoarea în timpul tranziţiei la neutralitatea carbonului", a avertizat asociaţia de la Bruxelles care "crede că organismele internaţionale de reglementare ar trebui să ia noi măsuri", în special în ceea ce priveşte cerinţele de capital.

Aceste 1.370 de miliarde de euro reprezintă aproape 1,5% din totalul activelor unităţilor. În ceea ce priveşte băncile franceze, acestea "sunt expuse la riscuri legate de activele fosile în valoare de aproximativ 144 de miliarde de euro", estimează ONG-ul.

Contabilitatea activelor legate de combustibilii fosili este, totuşi, un exerciţiu delicat: în 2021, mai multe ONG-uri estimaseră expunerea celor mai mari unsprezece bănci europene la 539 de miliarde de euro, un nivel semnificativ mai mare decât cele 242 de miliarde de euro pe care Finance Watch îi atribuie 22 de mari bănci europene. O discrepanţă în cifre pe care Finance Watch o explică prin "diferenţa în domeniul de aplicare şi definiţia activităţilor legate de combustibilii fosili".

Raportul 2021 are "un domeniu de aplicare mult mai larg (de exemplu, include transportul şi chiar serviciile), în timp ce vizam doar activităţile din amonte şi centralele electrice", explică ONG-ul, "sfera noastră de aplicare este în conformitate cu propunerile noastre şi urmăreşte să ţintim active, care cu siguranţă vor fi blocate în scenarii neutre din carbon".

În ciuda dialogului susţinut, băncile şi ONG-urile se ciocnesc în mod regulat pe problemele climatice, primele lăudând progresele lor, cele din urmă denunţând finanţarea continuă a combustibililor fosili.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, niciun nou proiect de petrol şi gaze nu ar trebui aplicat într-un scenariu de +1,5 grade până în 2100.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro