ICT

Finanţare de 330.000 de lei pentru o nouă staţie de oxigen la Spitalul Judeţean Galaţi

S.B.
Miscellanea / 04 mai

Finanţare de 330.000 de lei pentru o nouă staţie de oxigen la Spitalul Judeţean Galaţi

Consilierii judeţeni din Galaţi au aprobat, marţi, alocarea unor fonduri de urgenţă în cuantum de 330.000 de lei pentru montarea unei noi instalaţii de oxigen la Spitalul Judeţean, unitate care întâmpină probleme în ultima vreme din cauza consumului mare de oxygen, atât din secţiile COVID, cât şi în celelalte secţii non-COVID, informează news.ro.

Fondurile repartizate, marţi, vor fi utilizate pentru o nouă instalaţie de oxigen în secţia de Terapie Intensivă, acolo unde este cel mai mare consum de oxigen.

Astfel, la Spitalul Judeţean Galaţi vor fi două instalaţii pentru asigurarea necesarului de oxigen. Una pentru Cecţia de Terapie Intensivă şi cealaltă pentru restul spitalului, inclusiv pentru secţia Covid de la etajul I şi blocul operator.

"Noul sistem va fi dedicat exclusiv secţiei de Terapie Intensivă, acolo unde este cel mai mare consum de oxigen. În această secţie funcţionează echipamente medicale care utilizează şi 40 de litri de oxigen pe minut pentru pacienţii grav afectaţi de coronavirus. Astfel, la Spitalul Judeţean vor funcţiona două instalaţii pentru asigurarea necesarului de oxigen. Una pentru secţia de Terapie Intensivă şi cealaltă pentru restul spitalului, inclusiv pentru secţia Covid de la etajul I şi blocul operator", a anunţat, marţi, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Fotea precizează şi că urmează să fie depus un proiect cu finanţare europeană pentru reconfigurarea întregii infrastructuri de distribuţie a oxigenului.

Se au în vedere lucrări de redimensionare a magistralei şi a instalaţiilor de oxigen, montarea sistemelor de semnalizare incendiu şi detecţie a concentraţiei de oxigen, modificarea puterii instalate pentru reţeaua electrică a spitalului şi suplimentarea rampelor de oxigen. Toate acestea presupun un buget de aproximativ trei milioane de euro.

"În paralel, depunem la Ministerul Fondurilor Europene un proiect cu finanţare europeană pentru reconfigurarea întregii infrastructuri de distribuţie a oxigenului. Este vorba despre o investiţie de aproximativ trei milioane de euro, care presupune redimensionarea magistralei şi a instalaţiilor de oxigen, montarea sistemelor de semnalizare incendiu şi detecţie a concentraţiei de oxigen, modificarea puterii instalate pentru reţeaua electrică a spitalului şi suplimentarea rampelor de oxigen. De asemenea, au fost aprobate fonduri pentru achiziţionarea de către Spitalul Judeţean a unui echipament medical modern pentru intervenţii chirurgicale, în valoare de 200.000 de lei", a mai anunţat Fotea.

La finele lunii aprilie, reprezentanţii Spitalului Judeţean Galaţi anunţau că instalaţia de oxigen nu mai face faţă consumului foarte mare, având în vedere şi faptul că a fost suplimentat numărul paturilor de Terapie Intensivă pentru pacienţii cu COVID-19. Astfel, medicii sunt nevoiţi să amâne operaţiile care nu sunt urgente.

"Este o situaţie dificilă pentru că aici, la Galaţi, funcţionează o secţie de Terapie Intensivă cu 45 de paturi care trebuie să aibă trei compartimente. Terapie intensivă, terapie intensivă intermediară post-operatorie unde stau pacienţii cu intervenţii chirurgicale grave şi un compartiment de supraveghere post operatorie unde stau pacienţii cu intervenţii uşoare, dar care mai au nevoie de oxigen. Pe lângă acestea, în aprilie 2020 s-a înfiinţat compartimentul de ATI-Covid care a crescut treptat de la 9 paturi, la 12, şi care funcţionează în prezent cu 18 paturi, din care sunt ocupate 16 şi mai aşteptăm unul. Pe lângă acestea, la etajul 1 există un compartiment Covid cu 58 de paturi unde avem în prezent 40 de pacienţi din care 24 au nevoie de flux mare de oxigen", a spus medicul neurolog Violeta Şapira.

Pentru că instalaţia de oxigen a spitalului este veche, ea este calculată pentru un debit mult mai mic şi s-a ajuns în situaţia ca aceasta să nu mai facă faţă consumului. Din această cauză medicii au luat decizia de a nu mai opera decât urgenţele, iar celelalte operaţii să fie amânate.

"Terapia intensivă este singura terapie intensivă non-Covid din judeţ care primeşte pacienţi şi din judeţele învecinate dacă acestea nu au anumite specialităţi medicale. S-a încercat o prioritizare a consumului astfel încât să nu meargă în gol oxigenul şi am decis prioritizarea urgenţelor operatorii. Astfel urgenţele au prioritate, iar alte operaţii care nu erau urgente au fost amânate", preciza atunci medicul Violeta Şapira.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro