Abonament gratuit

Firmele europene primesc doar "firimituri" din strategia chineză "O centură, un drum"

F.B.
Internaţional /

Firmele europene primesc doar "firimituri" din strategia chineză "O centură, un drum"

Strategia "O centură, un drum", demarată de China în ideea creării unui nou Drum al Mătăsii şi consolidării schimburilor comerciale între Asia, Rusia şi Europa, ţine la distanţă companiile europene iar Bruxelles-ul ar trebui să îşi revizuiască legislaţia în domeniul competiţiei pentru a crea un mediu concurenţial echitabil, a apreciat joi un grup de lobby al sectorului european de bussines, transmite Reuters.

Din cauza procedurilor opace de achiziţii şi a dominaţiei exercitate de marile companii chineze de stat, firmele europene primesc doar "firimituri", susţine European Union Chamber of Commerce in China. În aceste condiţii, Uniunea Europeană ar trebui să forţeze companiile chineze care participă pe piaţa procedurilor de achiziţii din UE să opereze potrivit aceloraşi restricţii cu cele cu care se confruntă în China companiile din UE, a adăugat grup-ul de lobby.

"Dacă UE nu va reuşi să joace un rol activ şi competitiv, există pericolul real să devină o piaţă periferică ataşată la finele Eurasiei", susţine raportul publicat de European Union Chamber of Commerce in China.

Începând din 2013, când a fost demarată iniţiativa "O centură, un drum", China a lansat proiecte de construcţii în peste 60 de ţări. Cu toate acestea, până acum companiile europene sunt doar "jucători de nişă" în cadrul strategiei "O centură, un drum", în condiţiile în care doar 20 de companii membre ale European Union Chamber of Commerce in China au declarat că au lucrat la proiecte din cadrul strategiei "O centură, un drum", a declarat preşedintele camerei de comerţ Joerg Wuttke.

În plus, acele companii europene care au fost implicate în iniţiativa "O centură, un drum" au reuşit să facă acest lucru în principal prin intermediul partenerilor chinezi de afaceri sau a guvernului şi în mod obişnuit rolul lor a fost acela de a furniza tehnologii şi expertiză de care partea chineză nu dispunea, adaugă raportul.

De asemenea, marii campioni naţionali chinezi au dobândit o "putere de monopol" în unele ţări din cadrul strategiei "O centură, un drum" prin construirea de infrastructuri digitale care implică pachete complete de software şi hardware bazate pe standardele chineze. Aceleaşi companii chineze beneficiază acasă de un sprijin puternic din partea statului, ceea ce le ajută să îşi devanseze competitorii internaţionali.

"Ţările mai mici şi mai puţin dezvoltate care nu au capacitatea de a impune propriile lor standarde vor fi supuse unor presiuni considerabile pentru a adopta pur şi simplu standardele chineze", subliniază raportul.

În aceste condiţii, European Union Chamber of Commerce in China susţine că Uniunea Europeană trebuie să permită propriilor sale companii să crească prin revizuirea legislaţiei în domeniul concurenţei. De asemenea, UE ar trebui să dea prioritate propriei sale strategii în domeniul infrastructurii , denumită "Connectivity Strategy", care să devină o alternativă credibilă la strategia "O centură, un drum".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Energia în priză
DTLAWYERS
Nuclearelectrica
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

30 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8698
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3406
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.1123

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
CONPET
AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie