Fitch a îmbunătăţit perspectiva ratingurilor BCR şi BRD de la negativă la stabilă

S.B.
Bănci-Asigurări / 31 martie 2023

Fitch a îmbunătăţit perspectiva ratingurilor BCR şi BRD de la negativă la stabilă

Fitch Ratings a îmbunătăţit joi perspectiva atribuită ratingurilor pentru datoriile pe termen lung (IDR) de la negativă la stabilă pentru Banca Comercială Română S.A. (BCR) şi BRD-Groupe Societe Generale S.A. (BRD), şi a confirmat ratingurile la "BBB plus", informează Agerpres.

Acţiunile vin după ce în 24 martie Fitch a revizuit perspectiva ratingului suveran al României de la negativă la stabilă şi a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută.

Confirmarea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung ale BCR şi BRD şi ratingurile de sprijin al acţionarilor (SSR) reflectă opinia Fitch că acţionarii lor, Erste Group Bank AG (rating "A"/cu perspectivă stabilă) şi Societe Generale S.A. (rating "A minus"/cu perspectivă stabilă) vor continua să aibă o disponibilitate semnificativă pentru a furniza sprijin subsidiarelor lor.

Ratingurile pentru datoriile pe termen lung ale BCR şi BRD sunt limitate de plafonul de ţară al României, care include riscurile de transfer şi convertibilitate care ar putea limita capacitatea BCR şi BRD de a utiliza sprijinul băncilor mamă. În lipsa acestor constrângeri, BCR ar avea un rating cu o treaptă sub cel al Erste, iar BRD ar avea un rating similar cu cel al Societe Generale. Perspectivele stabile ale ambelor bănci reflectă perspectiva a ratingului suveran al României, apreciază Fitch.

Fitch crede că disponibilitatea Erste de a sprijini BCR este ridicată, datorită rolului strategic al BCR în grupul bancar austriac, a riscurilor reputaţionale ridicate pentru bancă şi franciza sa internaţională în cazul unei intrări în incapacitate de plată a BCR, şi a nivelul ridicat de integrare între banca mamă şi subsidiară.

De asemenea, Fitch apreciază că disponibilitatea Societe Generale de a sprijini BRD este ridicată, ţinând cont de includerea BRD în schema de soluţionare a grupului bancar francez şi a riscurilor reputaţionale ridicate pentru bancă în cazul unei intrări în incapacitate de plată a BRD. Orice sprijin solicitat pentru BRD poate fi acordat de banca mamă ţinând cont de ponderea activelor BRD în activele totale ale Societe Generale.

Printre factorii care, individual sau colectiv, ar putea duce la acţiuni negative de rating în cazul BCR şi BRD se află revizuirea în scădere a plafonului de ţară al României, retrogradarea cu mai mult de o treaptă a ratingurilor băncilor lor mamă şi dovezi ale unei disponibilităţi mai slabe de sprijin a BCR şi BRD de către Erste şi Societe Generale. De asemenea, precizează Fitch, o revizuire în creştere a plafonului de ţară al României va duce la îmbunătăţirea ratingurilor BCR şi BRD.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. BCR si mai ales BRD nu au nevoie de sprijinul bancilor mama pentru ca sunt mai solide decat acestea in privinta expunerii la risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5404
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9215
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0678

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb