Fitch a îmbunătăţit ratingul Băncii Transilvania şi a menţinut calificativele altor trei bănci

M.F.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 iunie 2015

Fitch Ratings a îmbunătăţit ratingul Băncii Transilvania pentru datoriile pe termen lung cu o treaptă, la nivelul BB, şi a confirmat calificativele UniCredit Ţiriac Bank (BBB), ProCredit Bank Romania (BBB-) şi Garanti Bank (BB+).

Perspectivele ratingurilor Băncii Transilvania, UniCredit Ţiriac Bank şi ProCredit Bank România sunt stabile, în timp ce calificativul Garanti Bank este sub supraveghere pentru o posibilă îmbunătăţire, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Fitch a îmbunătăţit totodată ratingul de viabilitate al Băncii Transilvania de la bb- la bb, iar pe cele ale Garanti Bank şi ProCredit Bank România de la nivelul b la b+.

Ratingul Băncii Transilvania pentru datoriile pe termen lung este susţinut de ratingul de viabilitate, fiind influenţat din acest motiv de aceiaşi factori. Ratingul de sprijin, de nivel 5, şi plafonul de sprijin de nivel "no floor" reflectă opinia Fitch că Banca Transilvania nu se poate baza pe sprijin din partea statului, chiar dacă acest lucru este posibil, situaţia fiind similară pentru majoritatea celorlalte bănci comerciale din Uniunea Europeană.

Revizuirea în sens pozitiv a ratingurilor Băncii Transilvania reflectă îmbunătăţirea capitalizării, stabilizarea calităţii activelor şi aşteptările Fitch că preluarea Volksbank Romănia va îmbunătăţi franciza Băncii Transilvania.

Ratingul de viabilitate arată baza solidă a depozitelor şi a lichidităţilor, stabilitatea profitului şi generarea de capital. Calificativul mai reflectă concentrarea scăzută a creditelor, ponderea redusă a celor în valută, comparativ cu alte bănci, şi acoperirea rezonabilă a creditelor neperformante. Ratingul arată însă o calitate încă scăzută a activelor.

În cazul UniCredit Ţiriac Bank, ratingul pentru datoriile pe termen lung şi cel de sprijin reflectă opinia Fitch că banca este o subsidiară de importanţă strategică a grupului UniCredit (BBB+/perspectivă stabilă/bbb+).Fitch a îmbunătăţit ratingul UniCredit Ţiriac Bank pentru datoriile pe termen scurt de la nivelul F3 la F2, reflectând disponibilitatea de sprijin cu lichidităţi din partea grupului.

Ratingul de viabilitate al UniCredit Ţiriac Bank arată opinia Fitch privind o calitate slabă a activelor, nivelul adecvat al capitalului, dar la limită, şi profitabilitatea modestă. Calificativul ia totuşi în considerare performanţele operaţionale solide, înainte de provizioane, şi profilul solid al lichidităţilor.

Anunţul referitor la preluarea de către UniCredit a unei participaţii de 45% la UniCredit Ţiriac Bank, prin care deţinerea grupului ajunge la 95,6%, nu va avea impact asupra ratingurilor subsidiarei, potrivit Fitch.

Ratingul Garanti Bank pentru datoriile pe termen lung şi ratingul de sprijin sunt susţinute de sprijinul probabil din partea grupului turc Turkiye Garanti Bankasi (BBB-). Ratingul Garanti Bank pentru datoriile pe termen lung, influenţat de ratingul de sprijin, este cu o treaptă sub cel al grupului părinte, datorită importanţei strategice a subsidiarei.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung şi cel de sprijin ale ProCredit Bank România sunt influenţate de posibilul sprijin din partea grupului părinte, ProCredit Holding (BBB/perspectivă stabilă). Ratingul ProCredit Bank România pentru datoriile pe termen lung, influenţat de ratingul de sprijin, este cu o treaptă sub cel al grupului părinte, datorită importanţei strategice a subsidiarei, se arată în comunicatul Fitch.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro