FITCH RATINGS:"Dobânzile negative reflectă o piaţă distorsionată de băncile centrale"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Dobânzile negative ale obligaţiunilor suverane reflectă, mai degrabă, o piaţă distorsionată de acţiunile băncilor centrale decât un profil economic solid al unui stat, a precizat ieri agenţia americană de rating Fitch, într-un raport citat de CNBC.

Afirmaţia vine în condiţiile în care circa 15 trilioa-ne de dolari în obligaţiuni afişează randamente negative, potrivit datelor Deutsche Bank, un record, tendinţa reflectând goana investitorilor de a-şi plasa lichidităţile în active considerate sigure în contextul încetinirii economiei globale şi creşterii riscului de recesiune.

Săptămâna trecută, randamentele obligaţiunilor germane, considerate cele mai sigure din Europa, au ajuns în teritoriul negativ pentru toate maturităţile, inclusiv cele pe 30 de ani.

Ieri, Fitch a afirmat că există în prezent nouă ţări care emit obligaţiuni cu maturitate la 10 ani ce "oferă" dobânzi negative. Agenţia de rating a notat de asemenea că acumularea de capital în datoria emisă de un stat nu reflectă neapărat stabilitatea economiei respective.

"În timp ce randamentele mai scăzute ale obligaţiunilor guvernamentale sunt în general asociate cu profiluri de credit suverane mai solide, considerăm că ultimele mişcări (n.r. scăderea randamentelor) sunt parţial o continuare a distorsiunii create de relaxarea cantitativă (QE) în ultimii ani", arată Fitch într-o notă.

Programele de relaxare cantitativă au apărut ca soluţia salvatoare pentru sistemul financiar după criza financiară globală, acestea fiind operaţiuni prin care băncile centrale procedează la achiziţionarea în masă de obligaţiuni suverane pentru a susţine creşterea cotaţiilor acestora, în speranţa că efectul de creştere a preţurilor se va prelinge asupra preţurilor din economia reală, practic stimulând inflaţia.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS