Revista BURSA Construcţiilor

Fitch Ratings îmbunătăţeşte perspectiva de rating a Autonom la stabilă B+

S.B.
Piaţa de Capital / 04 iunie

Fitch Ratings îmbunătăţeşte perspectiva de rating a Autonom la stabilă B+

Fitch Ratings a menţinut ratingul IDR (Long-Term Issuer Default Rating) "B+" pentru Autonom Services SA şi a revizuit perspectiva companiei de la negativă la stabilă, potrivit unui comunicat al Autonom, remis redacţiei.

Revizuirea perspectivei reflectă performanţa financiară puternică a Autonom de la debutul pandemiei de COVID-19, în special în ceea ce priveşte profitabilitatea, calitatea activelor, finanţarea şi lichiditatea.

"Încă de la începuturile Autonom, ne-am dorit să construim un model de afaceri solid şi sustenabil, bazat pe lichidităţi şi solvabilitate ridicate. Această abordare a contribuit puternic la consolidarea şi dezvoltarea financiară a companiei în 2020, precum şi la menţinerea profitabilităţii în contextul unei crize globale majore. Ne bucurăm că măsurile pe care le-am luat în 2020 pentru a răspunde pandemiei de COVID-19 au fost recunoscute şi apreciate de Fitch Ratings. Am reuşit să ne îmbunătăţim performanţa în ochii unei agenţii independente şi am progresat de la o perspectivă negativă la una stabilă în doar un an, unul dintre cei mai provocatori de până acum pentru industria noastră. Credem că această performanţă se datorează modului nostru de funcţionare, bazat pe valori şi autonomie. Acesta ne-a ghidat în toate deciziile luate în 2020," a declarat Marius Ştefan, cofondator al Autonom.

Rezultatul noului rating a fost publicat de Fitch pe 3 iunie 2021, ca urmare a ratingului iniţial emis în data de 3 iunie 2020. În raport, Fitch a menţionat că ratingul stabil B+ al Autonom reflectă profilul de companie relativ mică, dar în creştere. Ratingul reflectă, de asemenea, contextul favorabil al pieţei din România, unde se observă o cerere tot mai crescută pentru serviciile de leasing operaţional. Evaluarea a luat în considerare profitabilitatea bună a Autonom în 2020, susţinută de un model de afaceri cu dependenţă limitată de închirierile pe termen scurt, o calitate bună a activelor şi o echipă de conducere experimentată. În plus, expunerea moderată la afaceri bazate pe turism şi trafic aerian a contribuit la reducerea vulnerabilităţii în cazul unor viitoare perioade de lockdown şi scăderi ale numărului de călătorii internaţionale.

Fitch se aşteaptă ca performanţele Autonom să fie la un nivel ridicat şi în 2021. În 2020, un an marcat de o pandemie globală şi care a adus multiple provocări pentru pieţele şi sectoarele în care compania îşi desfăşoară activitatea, Grupul Autonom şi-a crescut veniturile din exploatare cu 10% şi şi-a consolidat semnificativ poziţia financiară. Prin urmare, Grupul a înregistrat venituri de 327 milioane lei şi un profit net de 7,2 milioane lei.

"În ciuda faptului că anul 2020 a fost unul extrem de dificil, ne-a confirmat că modelul de afaceri al Autonom este agil şi durabil, construit pentru a rezista şocurilor. Pentru 2021, ne uităm activ la piaţa locală, analizând inclusiv potenţiale achiziţii de companii cu un model de afaceri compatibil. Ne aşteptăm la o rată de creştere de două cifre a veniturilor şi o profitabilitate îmbunătăţită semnificativ, în comparaţie cu 2020. Mai mult, credem că Grupul Autonom se află la începutul unui nou ciclu de creştere accelerată," a declarat Dan Ştefan, cofondator al Autonom.

În evaluarea actualizată, Fitch a menţinut ratingul "B-" pentru emisiunea de obligaţiuni corporative ale Autonom, tranzacţionabile pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul AUT24E. Emisiunea de obligaţiuni corporative, care a fost listată pe BVB în decembrie 2019, are o valoare totală de 20 de milioane de euro.

Evaluările de credit ale Fitch reprezintă o opinie cu privire la capacitatea relativă a unei entităţi de a-şi îndeplini obligaţiile financiare, precum plata dobânzii, rambursarea principalului, creanţele de asigurare sau obligaţiile de contrapartidă. Primirea ratingului de credit face parte din strategia de transparenţă adoptată de Autonom.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro