FLORIN CÎŢU: "Efortul instituţiilor statului pentru a proteja memoria victimelor Holocaustului trebuie să continue hotărât"

G.B
Politică / 9 octombrie 2021

Florin Cîţu

Florin Cîţu

Efortul instituţiilor statului pentru a proteja memoria victimelor Holocaustului şi combaterea extremismului trebuie să continue hotărât, afirmă premierul interimar Florin Cîţu într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, potrivit Agerpres.

"Astăzi, 9 octombrie 2021, marcăm opt decenii de la începutul deportărilor evreilor români din Sudul Bucovinei în Transnistria, episod care face parte din evenimentele întunecate ale Holocaustului în care autorităţile române din anii 40 sub coordonarea regimului Antonescu au fost pe deplin implicate. România are o datorie morală fundamentală să păstreze vie, pentru eternitate, memoria victimelor, să ofere sprijin urmaşilor victimelor, dar şi supravieţuitorilor, acei ultimi martori ai Holocaustului din România. Mai mult decât atât, autorităţile şi societatea în ansamblu au datoria să înlăture ignoranţa, uitarea şi dezinteresul faţă de evenimentele tragice din istoria naţională ", afirmă Florin Cîţu, astăzi, într-un comunicat de presă.

El punctează că Holocaustul a fost posibil "prin folosirea instituţiilor statului împotriva propriilor cetăţeni, prin cultivarea antisemitismului şi a discursului urii", pe care le-au promovat şi transmis inclusiv intelectuali şi oameni politici români înaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

"Dar în acelaşi timp, ignorarea răului sau pasivitatea în faţa abuzurilor şi a fărădelegilor au contribuit la cea mai mare tragedie prin care a trecut umanitatea. Totodată, au existat în acele clipe teribile, unde moartea era la tot pasul, conaţionali care au înţeles, riscând totul, că viaţa oricărui semen este nepreţuită, indiferent de etnia sau religia sa. Şi ei, "Drepţii între Popoare" ai României, recunoscuţi de statul Israel, trebuie astăzi onoraţi!", adaugă acesta.

În acelaşi timp, premierul interimar se declară "revoltat" de atitudinea unor partide din Parlament.

"Astăzi, sunt cu atât mai revoltat când văd partide extremiste în Parlamentul României, când constat cum simboluri ale victimelor Holocaustului sunt trivializate în protestele publice şi când istoria Holocaustului este relativizată sau chiar negată. Toate aceste derapaje inadmisibile sunt un semnal că efortul instituţiilor statului pentru a proteja memoria victimelor Holocaustului şi combaterea extremismului trebuie să continue hotărât. Sunt decis să fac tot ce-mi stă în putinţă în această direcţie!", afirmă Cîţu.

Potrivit acestuia, avem nevoie astăzi de mai multă coordonare şi consolidare instituţională, dar şi de noi instrumente pentru a stimula educaţia despre Holocaust.

"Astfel, în scopul de a proteja memoria victimelor Holocaustului şi a lupta împotriva fenomenelor care au la bază ura, am numit în ultimul an un Reprezentant Special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului, iar Executivul a adoptat în luna mai prima Strategie naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură pentru perioada 2021 - 2023. Începând din aceste zile un nou comitet interministerial format din reprezentanţi din instituţii şi organizaţii ale societăţii civile va începe să lucreze pentru punerea în aplicare a strategiei pentru a educa generaţia tânără despre pericolul antisemitismului şi xenofobiei, pentru a promova toleranţa faţă de alţii, şi pentru a preveni ori sancţiona actele de antisemitism, xenofobie, sau cele asociate cu radicalizarea şi discursul instigator la ură", precizează Cîţu.

Totodată, şeful interimar al Executivului transmite că la 80 de ani distanţă de la deportările din Bucovina, trebuie să înţelegem că asumarea propriului trecut şi păstrarea memoriei victimelor Holocaustului rămân o datorie profundă.

"Trebuie să ne amintim mereu despre ei, despre visele şi speranţele lor şi despre contribuţia comunităţii evreieşti la dezvoltarea României. Să ne amintim aşadar de toţi cei care au pierit în Holocaust şi să ne rugăm în fiecare zi pentru ca memoria lor să rămână neştearsă! Amintirea victimelor nu va dispărea niciodată! Ele vor trăi prin noi!", mai afirmă Cîţu.

Opinia Cititorului ( 17 )

 1. Supermen, Supermen...plafoneaza preturile !!

  Așa e.

  Problema majoră e însă aceea că păduchii ăștia de politicieni sunt interesați exclusiv de protejarea și elogierea victimelor ne-românești. Ba evrei, ba americani, etc.

  Însă niciodată nu i-am auzit menționând și protejând memoria victimelor românilor măcelăriți ba în temnițele comuniste ori în URSS, Bucovina sau Basarabia de sovietici. Sau bombarbați și omorâți fără milă și discernământ de anglo-americani! Pentru păduchii ăștia de politicieni "corecți politic" românii nu există. Sunt cantitate neglijabilă, balast, lest ... 

  1. Supermen, Supermen lumea moare de frig si de foame in blocuri... !!!

   Care e ajutorul vostru ??? 

  Cine ne-a adus jidanii

  Nu mai vază zi cu anii 

  Si să-i scoată ochii corbii 

  Să rămâie-n drum ca orbii

  (N-am zis-o eu) 

  1. esti ultimul gunoi, phuah

   ce jeg esti!

   de lepre ca tine vrem sa scapam, nu de evrei

   phuah

   phuah

   phuah

   Cuvinte intelepte de la stramosii nostri "vaccinati" impotriva cancerului khazar.

   E o strofa din Doina de Eminescu.

   tu ești primul

   Poezia este superba, ca o foarte mare parte din poeziile eminesciene, dar de-aici si pana la... pana unde, de fapt, ca nu mi-e deloc clar ce vreti sa demonstrati, daca de fapt chiar vreti sa demonstrati ceva?

   In treacat fie spus, versiunea Doinei la care va referiti mai are si alte strofe asemanatoare. Daca ar fi sa ne luam dupa ele, Eminescu n-a fost doar anti-evreu (ca semiti inseamna mult mai mult decat evrei, dupa cum nu ma indoiesc ca stiti), ci si anti-ungur, anti-polon, anti-grec si, desigur, cum era si de asteptat de la un bucovinean, in primul rand anti-rus, ca doar cu muscalii isi incepe diatriba...  

   Interesant, n-a parut sa fie anti-german/austriac. 

   Una peste alta, let's face it, Eminescu a fost destul de xenofob. Nu exagerat pentru vrremurile respective, dar destul de. 

   Pe mine, personal, chestia asta nu ma intereseaza nici cat negru sub unghie. Mie-mi place la nebunie poezia lui (da, stiu, nu-s deloc original, dar ce sa fac, asta sunt, un prost...), magia unica a cuvintelor lui, pe care n-am mai gasit-o la nimeni altcineva. 

   Nu dau doi bani nici pe cei care ma indeamna sa-l renegam pentru ca, iata, a fost xenofob (si curvar, si golan, si ce-o mai fi fost el), dar nici pe cei care ma indeamna, la un secol si aproape jumatate dupa moarte lui, sa iau ca litera de lege tot ce-a spus/scris vreodata. 

   Si, ca sa inchei in aceeasi nota "culturala", o sa redau una din strofele mele preferate, dintr-un alt poet renegat pentru convingerile lui politice (aici nu cred ca goagal va fi de mare ajutor, asa ca luati-o si ca pe o provocare): 

   "Atent cercetand ciudata comportare caineasca, 

   Silit sunt sa conchid ca omul e un animal superior. 

   Cercetand atent ciudata comportare umana. 

   Sunt, va marturisesc, uluit."

  foarte interesant sa vorbesti de holocaust cu dulapul la cotroceni! exercitiu de imaginatie.....ce cariera ar fi avut dulapul daca hitler castiga razboiul.....

  Alta nulitate, care isi scoate limbile la inaintare, atunci cand vine vorba de o anume populatie straina si de o Istorie care pe noi, romanii nu ne priveste!

  1. I.M.B.E.Cilul "catzaie" în continuare pentru a-și da importanță.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5755
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0224
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8440
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9545

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb