FLORIN SPĂTARU: "România n-a avut absolut niciun fel de interes în dezvoltarea unui ecosistem pe bază de baterii"

G.D.
Politică / 14 octombrie 2022

"România n-a avut absolut niciun fel de interes în dezvoltarea unui ecosistem pe bază de baterii"

România n-a avut absolut niciun fel de interes, în ultimii ani, în dezvoltarea unui ecosistem pe bază de baterii, a declarat ieri, ministrul Economiei, Florin Spătaru, menţionând că a cerut în direcţia de politici publice realizarea unei strategii pentru producţia de baterii, transmite Agerpres.

"Eu privesc această Vinere Verde din perspectiva oportunităţii dezvoltării de business. Şi aici, dacă vorbim de mobilitatea electrică şi aş vrea să vorbim de mobilitatea electrică, dar şi de mobilitatea verde în general, pentru că e interesant să vorbim un pic şi de mobilitatea pe bază de surse de combustibil alternative. Şi aici vorbim de hidrogen. Dar dacă vorbim de mobilitatea electrică, politice publice trebuie să se bazeze pe dezvoltarea acestor ecosisteme care pot produce sau pot livra echipamente sau repere pentru această mobilitate. Vedeţi uzina de la Fort, ca şi uzina de la Dacia, de altfel, vorbeşte de transformare a liniilor de producţie în direcţia e-mobilităţii. Da, dar pentru asta au nevoie de baterii. Haideţi să spunem clar că România în ultimii ani n-a avut absolut niciun fel de interes în dezvoltarea unui ecosistem pe bază de baterii. Tocmai de aceea am cerut în direcţia de politici publice să facem o strategie pentru producţia de baterii", a precizat Florin Spătaru, la dezbaterea "Vinerea Verde la SAB2022".

Ministrul a menţionat că va veni în continuare în întâmpinarea acestui ecosistem prin atragerea unor investiţii în acest domeniu, investiţii care ar trebui să vizeze procesarea litiului, producţia de baterii, un lanţ de aprovizionare şi economia circulară.

De asemenea, el a declarat că există un proiect pentru reciclarea bateriilor, iar în perioada imediat următoare se va semna şi un memorandum în sensul acesta şi va exista o primă investiţie în acest domeniu la lucru.

"Nu putem veni doar cu producţia de baterii pentru industria auto, trebuie să venim şi cu partea de reciclare. De ce? Pentru că acest litru din aceste baterii se poate recupera în proporţie de 95-96%. Deci am avea materia primă. Pe de altă parte, vreau să discut un pic şi despre mobilitate pe bază de surse alternative. Şi aici vorbim de hidrogen şi vorbim de hidrogenul albastru. Pentru că este o altă direcţie pe care trebuie să ne-o asumăm. Noi vorbim de mobilitate de autoturisme, de modul în care aceste autoturisme personale ar putea funcţiona pe bază de baterii. Domnul ministru Tanczos Barna (ministrul Mediului, n.r.) spunea de dificultăţile de încărcare a acestor maşini dacă plecăm din zona Bucureştiului, dar avem şi varianta transportului pe bază de hidrogen şi acolo iar am solicitat finanţare pentru o strategie, o strategie a utilizării hidrogenului în producţia industrială. Pentru că transportul mare, transportul greu, dar şi transportul transportul public poate fi asigurat cu motoare termice, bazate pe hidrogen", a afirmat Florin Spătaru.

El a declarat că pentru aceasta trebuie lucrat serios, pentru că deocamdată se vorbeşte despre producţia de hidrogen, dar încă nu există o strategie de elaborare a unei reţele de aprovizionare pe bază de hidrogen şi a unei politici clare de transport urban sau transport de marfă bazat pe hidrogen.

"Asta mie îmi creează o dificultate ca să înţelegeţi de ce vin cu această temă. Pentru că în atragerea unui mare constructor de camioane am nevoie de această strategie. Altfel vor veni să spună că da, ne pare rău, nu aveţi o reţea, nu am putea produce camioane care să fie motorizate pe bază de hidrogen. Voi n-aveţi o structură în spate, o strategie în spate, şi este o a doua solicitare pe care am făcut-o către Ministerul Fondurilor Europene, în a asigura finanţare necesare pentru dezvoltarea unei astfel de strategii", a spus Florin Spătaru.

Întrebat cât ar dura elaborarea unei astfel de strategii, el a menţionat că maximum un an "dacă nu ne apucăm să reinventăm roata.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce o fi fumat baiatul asta? Ce o fi in capul lui?

    Ce o fi in capul celor care il citeaza in presa ??

    Zi de zi ii auzim batand campii pe acesti indivizi.. efectiv halucineaza cu voce tare.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro