FMI:Accesul la vaccinuri anticovid adânceşte inegalităţile în relansare economică

S.B.
Internaţional / 27 iulie

Accesul la vaccinuri anticovid adânceşte inegalităţile în relansare economică

Relansarea economică urmează să fie mai rapidă decât se prevedea în cazul economiilor dezvoltate şi mai lentă în ţările emergente, din cauza unui acces inegal la vaccinuri împotriva noului coronavirus, trage marţi un semnal de alarmă Fondul Monetar Internaţional (FMI), care menţine previziunile creşterii economice mondiale la 6% în 2021, informează news.ro.

"Accesul la vaccinuri a devenit principala linie de ruptură care împarte relansarea mondială în două blocuri", subliniază FMI în previziunile mondiale actualizate şi publicate marţi.

De o parte se află majoritatea economiilor avansate, care au acces la vaccinuri anticovid şi "se pot aştepta la o normalizare a activităţii anul acesta", iar de cealaltă parte se află ţări care nu au sau au un acces redus la vaccinuri şi "vor continua să se confrunte cu o reapariţie a infecţiilor şi o creştere a numărului morţilor din cauza covid-19".

Produsul Intern Brut (PIB) ar urma, astfel, să crească mai rapid decât se prevedea în economiile dezvoltate, cu 5,6% - cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât faţă de ultimele previziuni, din aprilie.

În schimb, pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare ar urma să înregistreze o creştere puternică în acest an, însă mai lentă decât se anticipa, de 6,3% - cu 0,4 puncte procentuale mai puţin.

Pe termen mai lung, în 2022, previziunile FMI cu privire la creşterea mondială a PIB-ului este revizuită în creştere cu 0,5 puncte procentuale, la 4,9%.

India, devastată de o reapariţie a noului coronavirus din cauza variantei indiene (delta) a SARS-CoV-2, este ţara care înregistrează cea mai puternică încetinire a perspectivelor sale economice, cu o creştere economică estimată la 9,5%, cu trei puncte procentuale mai puţin decât la ultimele previziuni.

Situaţia se degradează, de asemenea, în China, unde creşterea economică ar urma să atingă 8,1% (-0,3 puncte procentuale).

Aproape 40% din populaţia economiilor avansate este în întregime vaccinată anticovid, în timp ce în economiile pieţelor emergente doar 11% din populaţie este vaccinată, iar în ţările în curs de dezvoltare este vorba despre o fracţiune infimă, precizează FMI, care a propus recent un plan în valoare de 50 de miliarde de dolari în vederea vaccinării a cel puţin 40% din populaţia mondială până la sfârşitul acestui an.

"Aş spune că suntem mai îngrijoraţi decât în aprilie", declară AFP directoaea adjunctă a FMI Petya Koeva Brooks.

Apariţia unor variante foarte contagioase ar putea costa economia mondială 4.500 de miliarde de dolari până în 2025, trage un semnal de alarmă economista-şefă a FMI Gita Gopinath, într-o postare pe blog publicată tot marţi.

De asemenea, "divergenţele în susţinerea politică sunt o a doua sursă de agravare a prăpastiei" între ţări, avertizează ea.

Astfel, Statele Unite ar urma să înregistreze o creştere de 7% anul acesta (+0,6 puncte procentuale) şi de 4,9% în 2022 (+1,4 puncte procentuale) cu ajutorul planurilor de investiţii masive în infrastructură şi al cheltuielilor sociale, care ar putea fi adoptate în curând de către Congres.

FMI subliniază că această "vigoare" economică americană ar urma să aibă repercursiuni pozitive asupra partenerilor comerciali ai Statelor Unite.

Situaţia stă la fel, în zona euro, în care planul de relansare "Next Generation" urmează să stimuleze creşterea economică, iar FMI preconizează o creştere de 4,6% în 2021 (+0,2 puncte procentuale).

Situaţia urmează să fie mai bună decât la ultimele previziuni şi în Regatul Unit, cu un PIB în creştere cu 7,0% (+1,7 puncte procentuale).

Franţa urmează să înregistreze o creştere a PIB-ului cu 5,8% în acest şi cu 4,2% anul viitor, estimează FMI, previziuni uşor maioptimiste decât ale Guvernului francez şi INSEE, care mizează pe 6%.

În Germania, FMI preconizează o creştere de 3,6% în 2021 şi de 4,1% în 2022.

"Unele pieţe emergente, precum Brazilia, Ungaria, Mexicul, Rusia şi Turcia au început, de asemenea, să-şi crească dobânzile-cheie pentru a contracara presiunea vizând o creştere a preţurilor", subliniază Gita Gopinath.

FMI îndeamnă băncile centrale să-şi menţină susţinerea economiilor şi să nu-şi slăbească politicile imediat, estimând că "inflaţia ar urma să revină la nivelul de dinaintea pandemiei în majoritatea ţărilor în 2022", în pofida "riscului ca presiuni tranzitorii să devină mai persistente".

Fondul mizează, în cazul economiilor dezvoltate, pe o inflaţie de 2,4% în 2021 (+0,8 puncte procentuale) şi de 5,4% (+0,5 puncte procentuale) în ţările în curs de dezvoltare.

"Inflaţia ar urma să rămână mare până în 2022 în anumite pieţe emergente şi economii în curs de dezvoltare, în parte din cauza presiunilor continue asupa preţurilor mărfurilor alimentare şi deprecierii monetare, creând astfel o nouă prăpastie", mai avertizează economista-şefă a FMI.

În schimb, FMI anunţă o veste bună pe frontul comerţului internaţional, care ar urma să înregistreze o creştere de 9,7% în 2021 (+1,3 puncte procentuale), "în pofida unor rupturi în aprovizionare pe termen scurt".

Opinia Cititorului ( 1 )

 1. „Valul patru va fi al nevaccinaților”, ne-a băgat în răcori ministra Sănății. E la inghinalul broaștei că s-a dat semnalul: începe vânătoarea de vrăjitoare.

   

  Aflat în vizită în Tahiti, Macron, șeful hăitașilor europeni i-a avertizat pe supușii din colonie că libertatea face victime: 

  „Dacă mâine îl contaminați pe tatăl vostru, pe mama voastră sau pe mine, atunci sunt victima libertății voastre, pentru că aveți ceva care să vă protejeze și să mă protejeze.” 

  Și suveranul cu ghirlande de orhidee la gât și mască tri-strat „bleu national” pe bot a continuat mai inspirat ca Gauguin: 

  „Și, în numele libertății voastre, veți avea poate o formă gravă (de COVID) și veți ajunge la acest spital. Tot acest personal va trebui să vă îngrijească și să renunțe poate să-l îngrijească pe altul. (...) Asta nu este libertate, asta se cheamă iresponsabilitate, egoism...” 

  Pălit de aerul tropical, Macron a uitat să le explice băștinașilor comment diable s-ar putea contamina dacă este vaccinat și rapelat. 

  Naftali Bennett, încă proaspătul premier al Israelului, a adăugat două tonuri pe scara agresivității, vorbind de misiunea sfântă a vaccinării: 

  „Sarcina noastră este clară: toți israelienii care pot fi vaccinați trebuie vaccinați. Cei care nu acceptă ne afectează pe toți. Respect opiniile diferite, dar există un moment și un loc în care această discuție trebuie să înceteze - și este vorba de viețile noastre”, a tunat Bennett, adăugând că vaccinurile sunt „eficiente și sigure” iar „știința este fără echivoc”. 

  Însuși înțeleptul Solomon și-ar face nod în barbă tot scărpinându-se și încercând să dezlege aporia potrivit căreia vaccinurile, deși „eficiente și sigure” („știința fără echivoc”), nu pot asigura totuși „viețile noastre”. Ale vaccinaților, desigur.  

  Aceeași „știință fără echivoc” pregetă să explice de ce țările cele mai vaccinate (prima fiind Israelul) sunt și cele mai infectate. Sau de ce numărul infectaților și al morților de COVID este mai mare printre vaccinați decât printre nevaccinați. 

  Cu toate acestea, fractura logică a lui Macron și Bennett este preluată cu ghilimele și vânturată alarmist în tot Occidentul: de la Germania și Italia până la Marea Britanie și Statele Unite. 

  (Până și Papa Francisc a anunțat că la slujbele oficiate de el nu au acces decât vaccinații. Vaccinul este noul Botez!) 

   

  Evident că alde Macron, Bennett, Merkel, Draghi ori Bergoglio nu sunt stupizi (la Biden nu aș risca un pariu) pentru a nu realiza cât de ridicol bat câmpii. Și atunci? 

  Virusul scăpat (sau lăsat să scape) din laboratorul de la Wuhan a fost privit ca vehicului perfect pentru Marea Resetare. Klaus Schwab, teoreticianul acestei scoateri din țâțâni a lumii, a scris la repezeală o carte (sau o avea gata scrisă). Cartea se numește chiar așa: COVID-19: The Great Reset, și vorbește despre oportunitatea oferită de pandemie pentru instaurarea unei Noi Ordini Mondiale.  

  „La data la care scriu (iunie 2020), pandemia continuă să se agraveze în toată lumea. Mulți dintre noi se întreabă când lucrurile vor reveni la normal. Răspunsul e scurt: niciodată. Nimeni nu se va mai întoarce la sentimentul «pervertit» al normalității care domnea înainte de criză, deoarece pandemia de coronavirus machează un punct de cotitură fundamental în traietoria noastră globală.” 

  Klaus Schwab compară schimbările provocate de virusul SARS-CoV-2 cu cele aduse de Iisus Hristos. Astfel, COVID-19 va marca începutul unei noi ere a umanității. 

  „Vor urma schimbări radicale cu asemenea consecințe încât unii experți vorbesc despre o eră «înainte de Coronavirus» (IC) și o eră «după Coronavirus» (DC). Vom continua să fim surprinși deopotrivă de rapiditatea și de natura neașteptată a acestor schimbări - pe măsură ce se vor combina unele cu altele, ele vor genera consecințe de gradul doi, trei, patru etc., provocând efecte în cascadă și nemaivăzute.” 

  Iar George Soros adaugă și el: 

  „Suntem într-un moment revoluționar în care putem realiza ceea ce părea de neconceput.” 

  Așadar, Normalul a murit. „Noul Normal” va fi o eră post-hristică și revoluționară. Nu trebuie să fii prea dus la biserică pentru a înțelege satanismul vremurilor care ni se pregătesc. 

  Pentru a opera asemenea schimbări colosale este nevoie de condiții excepționale. Nu poți schimba lumea cu un guturai. Marii arhitecți globaliști aveau nevoie de o boală nemaivăzută. Sau care să fie prezentată ca atare. 

  Cum poți face, în secolul XXI, al științei și tehnologiei de vârf, ca o maladie cu o rată de vindecare de 99,8%, să pară mai periculoasă decât toate ciumele și holerele care au secerat omenirea în toată istoria sa, astfel încât să schimbi total cursul civilizației? 

  Răspunsul este ascuns în deviza Marii Resetări: Build Back Better. Pentru „a construi din nou mai bine” înseamnă că trebuie să dărâmi. Noua Ordine Mondială este plănuită a se construi pe ruinele ordinii actuale, care trebuie distrusă total. 

  Ordinea lumii este dată mai ales de relațiile dintre oameni. Pe acestea vor să le distrugă în primul rând Schwab, și Soros, și Macron, și Bennett, și Papa Francisc. 

  Strania expresie „distanțare socială” a fost probabil o răbufnire a subconștientului arhitecților Noii Ordini. Spre deosebire de mult mai logica și benigna „distanțare fizică”, care implică doar diferența de amplasament„ distanțarea socială” ascunde conotații infinit mai grave. Relația cu „Aproapele”, pe care am fost învățați să-l iubim ca pe noi înșine, trebuie să se răcească. Să fie înlocuită cu iubirea de sine.  

  Noua poruncă egoistă „Protejează-te!” se substituie astfel jertfei personale. Exemplul lui Iisus Hristos devine revolut. Patronul noilor vremuri este Iuda Iscarioteanul. 

  Măștile care acoperă zâmbetul și închid gura ca niște botnițe, izolările draconice, internările forțate, măsurile de control și disciplinare militară evocând intenționat lagărele de concentrare, plus frica (mai ales frica!) au pregătit terenul. Au transformat omul dintr-o ființă socială solară într-o fiară singuratică, speriată și hăituită, care se simte la adăpost doar în bezna bârlogului. 

  Relațiile dintre oameni s-au făcut zob. Apoi cioburile s-au topit într-un amestec vâscos de groază, egoism și răutate sub nesfârșitele bombardamente cu panică lansate de monstruoasa coaliție dintre Politică, Afaceri și Presă. 

  Build Back Better este doar reformularea modernă a străvechiului principiul alchemic Solve et Coagula. Cele două cuvinte înscrise pe brațele lui Baphomet. 

  Prima etapă a creării Noii Lumi se apropie de sfârșit cu un ultim șvung al vaccinării. Macron, Bennett, Johnson, Merkel și compania știu prea bine că vaccinul mai mult dăunează decât protejează. O știu și mulți dintre vaccinați, care se lasă totuși ispitiți de propaganda mincinoasă de Auschwitz: „Vaccinul te va elibera”. 

  Dar nu despre protecție este vorba aici. Nici despre libertate. Istericalele liderilor politici au rolul de a declanșa o Vânătoare de Vrăjitoare. De a-i asmuți pe vaccinați împotriva nevaccinaților. O reeeditare la scară planetară a celui mai demonic experiment ce a existat vreodată: Reeducarea de la Pitești.  

  Aceasta este ultima fază a disoluției Lumii Vechi și prima fază a recoagulării atomilor sociali într-o Lume Nouă. 

  Apoi, la fel ca toate celelalte măsuri aberante - „distanțarea socială”, măștile, izolarea, înfricoșarea etc. - vaccinarea este menită să testeze supunerea. Și, într-o maimuțărire răsturnată a Judecății de Apoi, să despartă „oile” de „capre”.  

  „Oile” supuse se vor bucura de toate privilegiile viitorului: scăpate de grija proprietății, găzduite la comun în staule de stat ecologice. Cedându-și în schimbul acestui confort laptele, lâna, carnea și mieii pentru bunăstarea ciobanilor, ele își vor savura în tihnă fericirea de a trăi și rumega în cea mai bună și dreaptă dintre lumi. 

  Cât despre puținele „capre” rămase rebele și nevaccinate, după câteva tentative de reeducare, consemnate minuțios în Sistemul de Credit Social, ele vor fi aruncate în lagăre special amenajate. 

  Pentru a descuraja orice tentative de contaminare a turmei cu virusul rebeliunii, lagărele din Noul Gulag vor purta nume pilduitoare precum „Întunericul cel mai dinafară” sau „Plânsetul și scrâșnirea dinților”. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

24 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Topul firmelor din Bucuresti 2021
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro