FMI: Creşterea economică din Orientul Mijlociu va încetini din cauza reducerii livrărilor de petrol şi a conflictului din Gaza

A.F.
Internaţional / 12 februarie

FMI: Creşterea economică din Orientul Mijlociu va încetini din cauza reducerii livrărilor de petrol şi a conflictului din Gaza

Fondul Monetar Internaţional a declarat duminică că economiile din Orientul Mijlociu au rămas sub previziunile de creştere din cauza reducerilor producţiei de petrol şi a conflictului Israel-Gaza, chiar dacă perspectivele economice globale au rămas rezistente, transmite Reuters.

În ciuda incertitudinilor, "economia globală a fost surprinzător de rezistentă", a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, la Forumul fiscal arab din Dubai, avertizând în acelaşi timp cu privire la un potenţial impact mai larg asupra economiilor regionale al conflictului din Gaza.

Într-un raport economic regional de luna trecută, FMI şi-a revizuit prognoza de creştere a PIB-ului pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la 2,9% anul acesta, fiind sub previziunile din octombrie, în parte din cauza reducerilor producţiei de petrol pe termen scurt şi a conflictului din Gaza.

Luna trecută, FMI şi-a mărit previziunile privind creşterea economică globală, îmbunătăţind perspectivele atât pentru Statele Unite, cât şi pentru China şi invocând o încetinire mai rapidă decât se aştepta a inflaţiei.

Georgieva a spus că economiile vecine cu Israelul şi teritoriile palestiniene au resimţit un impact al conflictul asupra veniturile din turism, în timp ce atacurile la Marea Roşie au afectat costurile de transport la nivel global.

Aceşti factori au agravat "problemele economiilor care încă îşi revin din şocurile anterioare", a spus ea în cadrul forumului, în marja Summit-ului mondial al guvernelor de la Dubai.

Rebelii Houthi din Yemen, aliniaţi cu Iranul, au vizat nave comerciale cu drone şi rachete în Marea Roşie de la jumătatea lunii noiembrie şi spun că atacurile lor sunt solidare cu palestinienii, în timp ce Israelul loveşte militanţii Hamas în Gaza.

Dar SUA şi aliaţii săi îi caracterizează ca fiind nediscriminatori şi o ameninţare pentru comerţul global.

FMI va publica luni un document care arată că eliminarea treptată a subvenţiilor pentru energie ar putea economisi 336 de miliarde de dolari în Orientul Mijlociu, echivalent cu economiile Irakului şi Libiei la un loc, a spus şefa FMI, Kristalina Georgieva.

Georgieva a spus că eliminarea subvenţiilor regresive pentru energie, "descurajează poluarea şi ajută la îmbunătăţirea cheltuielilor sociale".

În regiunea Orientului Mijlociu şi Africii de Nord (MENA), subvenţiile pentru combustibilii fosili au reprezentat 19% din PIB în 2022, a spus FMI.

Instituţia a recomandat anularea treptată a subvenţiilor energetice pentru economiile regiunii, inclusiv pentru exportatorii de petrol, şi a sugerat ca alternativă sprijinul direcţionat.

Tehnologia avansată, inclusiv inteligenţa artificială, este o temă cheie de atenţie la World Governments Summit, cu prezenţa câtorva directori de top din marile firme de tehnologie globale, inclusiv Sam Altman, CEO al OpenAI.

Georgieva a spus că, la nivel global, 40% dintre locurile de muncă sunt expuse AI, iar ţările cărora le lipseşte infrastructura şi forţa de muncă calificată pentru a investi ar putea rămâne în urmă.

Economiile regionale precum Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită au sporit semnificativ investiţiile în IA, ca parte a strategiilor de diversificare a surselor de venit.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cresterea economica a orientului va "incetinii" din cauza incetinirii altor economii ce nu mai dau impuls de cerere pe petrol... si da... si cv cuza razboi....

    S c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb