FNGCIMM anunţă suplimentarea plafonului de garantare pentru IMM PLUS şi distribuirea acestuia către finanţatori

F.D.
Companii / 18 iunie

FNGCIMM anunţă suplimentarea plafonului de garantare pentru IMM PLUS şi distribuirea acestuia către finanţatori

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) anunţă că va gestiona un plafon suplimentar de garantare aferent programului IMM PLUS, prin aprobarea Ordonanţei de urgenţă 58/ 2024, care permite FNGCIMM emiterea acordurilor necesare pentru refinanţarea creditelor contractate în cadrul programului "Prima casă / Noua casă", conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

"FNGCIMM va gestiona un plafon suplimentar de garantare aferent programului IMM PLUS, prin aprobarea ORDONANŢEI DE URGENŢĂ 58/ 2024. Acelaşi act normativ permite FNGCIMM emiterea acordurilor necesare pentru refinanţarea creditelor contractate în cadrul programului PRIMA CASĂ / NOUA CASĂ", se arată în comunicat.

Subsecvent, prin publicarea Ordinului nr. 1043/ 15.05.2024 privind suplimentarea bugetului aferent Programului IMM PLUS cu suma de 1,82 miliarde lei, FNGCIMM a demarat procedura de alocare a plafoanelor pe finanţatorii parteneri, urmând ca în data de 19.06.2024, ora 9.00, să deschidă aplicaţia programului pentru introducerea noilor solicitări de garantare. Aplicaţia pusă la dispoziţia finanţatorilor, va rămâne deschisă până la data de 21.06.2023, ora 23.59, pentru solicitările noi introduse.

"IMM PLUS rămâne cel mai de succes program guvernamental dedicat IMM-urilor şi a întreprinderilor mici cu capitalizare medie de piaţă, interesul manifestat de către companii şi bănci deopotrivă, a determinat guvernul să majoreze plafonul programului, având în vedere că bugetul iniţial a fost în totalitate epuizat. Prin programul IMM PLUS, companiile beneficiază de lichidităţi financiare necesare implementării programelor de investiţii şi pentru derularea activităţii curente, cu subvenţii de dobânzi şi comisioane, cu perioade de rambursare flexibile, adaptate nevoilor specifice ale IMM", precizează Fondul.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat IMM PLUS beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanţiei, pe toată durata de valabilitate a garanţiei acordate, şi a dobânzilor aferente creditelor sau liniilor de credit, acordate pe o perioadă de maximum 12 luni, cu excepţia beneficiarilor componentei AGRO PLUS care nu beneficiază de dobândă finanţată de la bugetul de stat în baza acestei scheme de ajutor de stat.

Programul se adresează tuturor categoriilor de IMM-uri, întreprinderilor cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv start-up-uri şi Unităţilor Administrativ Teritoriale, care pot aplica până la 30 iunie 2024 pentru finanţări cu garanţii de stat şi costuri subvenţionate din bugetul Ministerului Finanţelor. Soluţiile de finanţare sunt adaptate diferitelor sectoare de activitate, beneficiarii putând opta pentru una din următoarele componente: IMM ROMÂNIA PLUS, AGRO PLUS, IMM PROD PLUS şi CONSTRUCT PLUS.

Accesarea finanţării garantate în cadrul Programului IMM PLUS se realizează online, garanţiile fiind acordate în baza aceluiaşi set de documente pe care le solicită şi finanţatorii parteneri în program pentru aprobarea creditului. Companiile trebuie să se înregistreze pe site-ul www.imminvest.ro pentru obţinerea acordului de principiu privind încadrarea în program şi apoi să selecteze banca de la care doreşte să obţină finanţarea.

Bugetul suplimentar alocat, va permite accesul la credite de investiţii şi pentru capital de lucru pentru un număr estimat de 2.300 beneficiari suplimentari, astfel că schema de ajutor de stat va sprijini circa 13.800 de companii afectate direct sau indirect de efectele crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Totodată, FNGCIMM va începe emiterea acordurilor de refinanţare pentru creditele contractate în cadrul Programului Prima Casă / Noua Casă.

Prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă Nr. 58/6 iunie 2024 FNGCIMM este mandatat să emită, acordurile necesare pentru refinanţarea creditelor contractate în cadrul Programului Prima Casă/ Noua Casă. Astfel, acest tip de credite se pot refinanţa prin alte instrumente de finanţare, cu excepţia altor credite acordate în cadrul Programului.

"Prin aceste măsuri legislative, ne dorim să sprijinim beneficiarii programelor şi să facilităm accesul lor la refinanţări în condiţii avantajoase. Este un pas important pentru a simplifica procesele administrative şi pentru a oferi un sprijin concret celor care doresc să-şi optimizeze condiţiile financiare." a declarat Dumitru Nancu, director general FNGCIMM.

Modificarea legislativă vizează simplificarea procedurilor, prin reducerea birocraţiei şi a timpilor de aşteptare pentru beneficiarii programului. FNGCIMM implementează din anul 2009 Programul Prima Casă, continuat cu programul Noua Casă.

Refinanţarea va fi aprobată de FNGCIMM, prin ridicarea temporară a interdicţiei de grevare asupra locuinţei achiziţionate sau construite în cadrul Programului în vederea înscrierii unei noi ipoteci în favoarea instituţiei de credit care acordă refinanţarea, cu condiţia achitării integrale a creditului garantat în cadrul Programului.

Noile reglementări se aplică tuturor creditelor garantate acordate în cadrul Programelor Prima Casă / Noua Casă pentru situaţiile juridice născute după intrarea în vigoare a OUG nr. 58/6 iunie 2024.

Principalele modificări aduse de Ordonanţa de Urgenţă 58/6 iunie 2024 includ:

Suplimentarea plafonului total de garantare în cadrul IMM PLUS: În contextul gradului ridicat de solicitări şi a ritmului susţinut de consum al plafoanelor de garantare, Guvernul a decis suplimentarea în regim de urgenţă a plafonului total de garantare pentru schema IMM PLUS, cu suma de 2,499 miliarde lei. Acest lucru va permite un acces mai larg la credite pentru IMM-uri, inlusiv start-up-uri, întreprinderi mici cu capitalizare medie de piaţă şi UAT-uri, estimându-se că vor beneficia de sprijin un număr maxim de 13.800 de companii.

Creşterea bugetului total al schemei de ajutor de stat: Bugetul total al schemei de ajutor de stat IMM PLUS a fost majorat la 14.999.250.579,70 lei, echivalentul a aproximativ 2.999.850.115,94 euro. În cadrul acestui buget, se vor putea acorda garanţii în limita plafonului total de 13.320.000.000 de lei (aproximativ 2.664.000.000 de euro) şi granturi în limita a 1.679.250.579,70 lei (aproximativ 335.850.115,94 euro).

Facilitarea refinanţării creditelor în cadrul programului Prima Casă / Noua Casă: Ordonanţa aduce clarificări şi simplificări procedurale pentru refinanţarea creditelor contractate în cadrul programului, permiţând Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) să emită acorduri de refinanţare în numele Statului Român.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9716
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5645
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9007
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.3183

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb