Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

FNGCIMM susţine măsurile de restructurare a creditelor garantate în cadrul Programului Prima casă

C.B.
Bănci-Asigurări /

FNGCIMM susţine măsurile de restructurare a creditelor garantate în cadrul Programului Prima casă

FNGCIMM încurajează finanţatorii parteneri să acorde facilităţi de amânare la plata a ratelor pe o perioada de 1-3 luni, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor vulnerabili în această perioada, conform unui comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, măsura este menită să preîntâmpine înregistrarea de restante la plata ratelor scadente din creditele garantate în cadrul Programului Prima casă şi să conducă la evitarea executării garanţiilor. Finanţatorii parteneri sunt invitaţi să dea dovadă de flexibilitate în relaţia cu beneficiarii Programului Prima Casă oferindu-le soluţii de rescadentare a ratelor din credit, amânare la plata sau suspendarea plăţii ratelor, cu oferirea de perioade de graţie de până la 3 luni.

În contrapartidă, FNGCIMM va da dovadă de aceeaşi flexibilitate în privinţa extinderii perioadei de valabilitate a garanţiilor acordate în cadrul Programului Prima casă şi a creditelor acordate IMM.

În cazul în care perioada de valabilitate a garanţiilor este inferioară limitei maxime de 360 de luni, amânarea la plata a ratelor se poate implementa fără modificări legislative şi fără a fi necesară încheierea unui act adiţional la contractul de garantare.

În ceea ce priveşte prelungirea valabilităţii garanţiilor acordate în favoarea întreprinderilor mici şi mijlocii peste scadenţă finală a creditului garantat, această se va modifică de la 30 zile la 90 zile, fără percepere de comision de garantare pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Garanţiile ce fac obiectul prelungirii tehnice sunt garanţii emise de FNGCIMM SĂ IFN din surse proprii, în favoarea băncilor finanţatoare, a căror perioada de valabilitate expiră în intervalul de referinţă 17.03.-16.05.2020. Pentru perioada de prelungire tehnică, FNGCIMM SĂ IFN nu percepe comision de garantare.

De asemenea, termenul de transmitere a documentelor necesare completării dosarelor cererilor de plata se prelungeşte de la 60 zile calendaristice la 120 zile calendaristice, pentru toate cererile de plata înregistrate la Fond până la dată de referinţă şi/sau intrate în intervalul de referinţă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS