Fondul de redresare al UE ar urma să consolideze în continuare creşterea economică a ECE

Comunicate de presă / 02 august

Cu toate că infecţiile cu COVID-19 sunt din nou în creştere din cauza variantei Delta, ratele mai mari de vaccinare oferă motive de optimism în ceea ce priveşte continuarea redresării economice. Economiile europene cresc din nou, iar fondul de redresare al UE alimentează şi mai mult prognozele pozitive.

"Economiile din Europa Centrală şi de Est au performat bine în timpul crizei. Indicatorii arată clar acum o redresare economică mai dinamică chiar în estul Uniunii Europene decât în Europa de Vest. Sunt convins că Fondul de redresare al UE va oferi un impuls suplimentar creşterii economice în următorii ani. Desigur, rămâne de văzut cum va evolua pandemia", spune Bernd Spalt, CEO al Erste Group.

Pieţele de bază ale Grupului Erste şi-au dovedit rezilienţa pe parcursul anului de criză 2020. Economiile Europei Centrale şi de Est (ECE) şi cea a Austriei s-au dovedit rezistente la impactul restricţiilor impuse de pandemia de Covid şi în primul trimestru al anului 2021. Deşi măsurile de carantină au afectat considerabil serviciile şi comerţul, sectorul producţiei - care în mod tradiţional joacă un rol cheie în regiunea ECE - a fost per ansamblu mult mai puţin afectat. Încrederea în regiune se reflectă, de asemenea, şi în evoluţia pieţelor sale bursiere: în prima jumătate a anului, capitalizarea de piaţă a principalilor indici ECE a crescut cu 17,6% ca medie ponderată.

În al doilea trimestru al acestui an, Erste Group şi-a revizuit în creştere previziunile privind avansul anual al PIB-ului pentru toate pieţele sale. Specialiştii în cercetare macroeconomică ai grupului bancar se aşteaptă acum ca majoritatea economiilor din regiunea ECE să înregistreze în 2021 o creştere peste media zonei euro (+ 4,4%).

Pachetele de stimulare economică din cadrul Fondului de redresare al UE ar putea oferi un impuls suplimentar procesului actual de revenire economică, stimulând considerabil creşterea economică, mai cu seamă începând cu 2022. Aceste pachete implică fonduri pentru ţările ECE reprezentând între 3,3% (Republica Cehă) şi 13,4% (România) din nivelul PIB al respectivelor ţări la nivelul anului 2020.

Aşteptările clare în ceea ce priveşte creşterea depind de utilizarea acestor fonduri: estimările actuale sugerează că granturile pe care Fondul de redresare al UE le va furniza economiilor din ECE pot da un impuls suplimentar PIB-ului acestora în 2026 între 1,2% (Republica Cehă) şi 2,9% (România).

Deoarece statele membre ale UE pun în aplicare planurile Fondului de redresare al UE în acelaşi timp,"efectele de propagare" transfrontaliere asigură o contribuţie suplimentară la efectul pozitiv pe care fondurile le au per total asupra nivelurilor PIB-ului sau pot reprezenta chiar o parte semnificativă a acestui efect.

Aceste prognoze nu iau încă în calcul contribuţiile pozitive suplimentare la performanţa economică pe termen lung pe care le pot avea reformele structurale potenţiale, în special în domeniile sustenabilităţii şi digitalizării. O parte din resursele Fondului de redresare al UE sunt direct legate de condiţii şi rezultate de referinţă privind aceste domenii.

În următorii ani se va înregistra per ansamblu o creştere a investiţiilor în digitalizare şi sustenabilitate.

Prin urmare, e de aşteptat ca volumele mari de finanţare alocate acestor două domenii să fie intens solicitate, atrăgând şi investiţii private suplimentare şi cofinanţare la nivel corporativ. În plus, reformele structurale creează premise pentru creşterea competitivităţii şi productivităţii, oferind economiilor din regiune şansa de a genera mai multă valoare adăugată.

Perspectivele pozitive privind evoluţia contextului macroeconomic din regiune oferă Erste Group motive de optimism. Grupul bancar se aşteaptă ca la nivelul întregului an costurile de risc să nu depăşească 30 de puncte de bază, creditarea netă sa inregistreze o creştere de o singură cifră în zona de mijloc a intervalului, iar venitul operaţional să crească în continuare. În pofida ratelor negative ale dobânzii din zona euro, banca se aşteaptă la o uşoară creştere a venitului net din dobânzi, precum şi la o creştere Seite 3/3 de o singură cifră în zona superioară a intervalului în cazul celei de-a doua componente importante a veniturilor, venitul net din taxe şi comisioane. O influenţă pozitivă ar trebui să aibă în continuare administrarea de active, serviciile de brokeraj pe piaţa de capital, brokerajul de asigurări şi redresarea activităţii de plăţi.

"Redresarea economică în regiunea noastră şi soliditatea modelului nostru de afaceri mă fac încrezător că vom putea obţine un profit net la nivelul întregului an 2021 semnificativ mai ridicat decât cel din 2020", a declarat Bernd Spalt, CEO al Erste Group.

O continuare sau o înăsprire a măsurilor guvernamentale menite să diminueze impactul pandemiei de Covid-19, precum şi potenţialele riscuri politice, de reglementare şi economice, care nu pot fi cuantificate în prezent, ar putea face mai dificilă atingerea acestui obiectiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

17 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9473
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1999
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5309
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7880
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.6026

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
energynomics.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro