Fondul pentru modernizare al UE investeşte 2,4 miliarde de euro pentru a accelera tranziţia verde în şapte ţări UE

T.B.
Piaţa de Capital / 8 iunie

Fondul pentru modernizare al UE investeşte 2,4 miliarde de euro pentru a accelera tranziţia verde în şapte ţări UE

Astăzi, 8 iunie, Fondul pentru modernizare al Uniunii Europene a alocat 2,4 miliarde EUR pentru 31 de proiecte în şapte ţări beneficiare pentru a contribui la modernizarea sistemelor lor energetice, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în domeniul energiei, al industriei şi al transporturilor şi la îmbunătăţirea eficienţei energetice. Aceasta este cea mai mare plată comună de până acum şi va impulsiona tranziţia verde a Europei. Aceste investiţii ajută statele membre respective să reducă dependenţa de combustibilii fosili din Rusia, să îşi îndeplinească obiectivele în materie de climă şi energie pentru 2030 şi să contribuie la angajamentul pe termen lung al UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Datorită veniturilor din sistemul european de comercializare a certificatelor de emisii, au fost realizate investiţii suplimentare în România (1,1 miliarde EUR), Cehia (1 miliard EUR), Bulgaria (197 de milioane EUR), Polonia (47 de milioane EUR), Croaţia (88 de milioane EUR), Letonia (5 milioane EUR) şi Lituania (1 milion EUR). Sumele plătite astăzi aduc totalul plăţilor din Fondul pentru modernizare începând din ianuarie 2021 la aproximativ 7,5 miliarde EUR, de care beneficiază 10 state membre eligibile. Proiectele sprijinite astăzi se axează pe generarea de energie electrică din surse regenerabile, modernizarea reţelelor energetice şi eficienţa energetică.

Printre exemplele de propuneri care au primit finanţare astăzi se numără: modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice din Bulgaria pentru a accelera electrificarea transportului, implementarea stocării şi decarbonizarea şi descentralizarea consumului şi producţiei de energie; implementarea capacităţii de stocare a energiei fotovoltaice şi a energiei pentru furnizorii de servicii publice de alimentare cu apă din Croaţia; îmbunătăţirea eficienţei energetice şi a economiilor de energie în clădirile noi pentru sectorul public prin intermediul programului ENERGov din Cehia; introducerea vehiculelor electrice şi a infrastructurii de încărcare corespunzătoare în Letonia; renovarea clădirilor cu mai multe apartamente din Lituania; sprijinirea cogenerării pentru încălzirea centralizată în Polonia; noi capacităţi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile, termoficare şi infrastructură de gaze pentru a înlocui energia pe bază de cărbune în România.

Următoarele termene-limită până la care statele membre beneficiare îşi pot prezenta propunerile de investiţii în vederea obţinerii unui sprijin potenţial din Fondul pentru modernizare sunt 15 august 2023 pentru propunerile neprioritare şi 12 septembrie 2023 pentru propunerile prioritare.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb