Fost director al DSVSA Botoşani, trimis în judecată de DNA

S.B.
Anticorupţie / 15 decembrie 2022

Fost director al DSVSA Botoşani, trimis în judecată de DNA

Fostul director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani, Mihai Ţurcanu, directorul Direcţiei Juridice din cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Mădălina-Raluca Roşu, şi administratorul unei firme au fost trimişi în judecată de DNA Suceava, pentru abuz în serviciu şi delapidare, respectiv complicitate la prima infracţiune, informează news.ro.

Ţurcanu este acuzat că ar fi intervenit ilegal într-o licitaţie, iar apoi ar fi evaluat în mod abuziv activitatea a două funcţionare care s-au opus demersurilor sale, pentru a le concedia. El ar fi fost "consiliat" de Roşu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Mihai Ţurcanu, la data faptelor director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Botoşani, pentru abuz în serviciu (două fapte), abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul şi delapidare.

Totodată, au fost deferiţi justiţiei, în stare de libertate, Mădălina-Raluca Roşu, la data faptelor şi în prezent director al Direcţiei Juridice din cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru complicitate la abuz în serviciu, şi o persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, a arătat DNA, într-un comunicat de presă transmis joi.

"În perioada octombrie - decembrie 2021 - prima parte a anului 2022, inculpatul Ţurcanu Mihai, în calitatea menţionată mai sus, ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziţie publică desfăşurată de instituţie pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar-veterinar în valoare de 2.974.405 lei. Concret, acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase iniţial licitaţia şi ar fi făcut demersuri cu intenţia de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziţie, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare. În contextul menţionat mai sus, din cauză că s-au opus cerinţelor inculpatului şi au refuzat să favorizeze firma susţinută de acesta, două dintre funcţionarele instituţiei, implicate în procedura de licitaţie, ar fi fost supuse unei evaluări a performanţelor profesionale efectuată în mod abuziv în vederea eliberării din funcţiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) şi înlocuirea lor cu alţi funcţionari obedienţi", au transmis procurorii DNA.

Ei au susţinut că Mădălina-Raluca Roşu a fost cea care l-a "consiliat" pe directorul D.S.V.S.A. Botoşani pe parcursul derulării procedurii de evaluare profesională a celor două funcţionare în ceea ce priveşte modalitatea de soluţionare a contestaţiilor formulate, a notelor pe care să le acorde, etc. în condiţiile în care aceasta ştia că procesul de evaluare astfel efectuat era contrar dispoziţiilor legale.

Potrivit sursei citate, în cursul lunii decembrie 2020, acelaşi inculpat, în calitate de director executiv, ar fi dispus plăţi în valoare de 130.000 de lei către firma omului de afaceri cercetat în prezenta cauză, în condiţiile în care bunurile contractate nu erau livrate. Pentru a justifica plata, inculpatul ar fi încheiat un proces-verbal în care ar fi atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziţia de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituţiei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Botoşani s-a constituit parte civilă cu suma de 130.000 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9578
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6350
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1130
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7669
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.6639

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro