Fostul director al ABA "Prut-Bârlad" şi primarul din Vatra Moldoviţei au fost trimişi în judecată în dosarul angajărilor fictive

G.B
Anticorupţie / 5 iulie 2021

Fostul director al ABA "Prut-Bârlad" şi primarul din Vatra Moldoviţei au fost trimişi în judecată în dosarul angajărilor fictive

Fostul director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) "Prut-Bârlad", Petru Avram, dar şi primarul comunei Vatra Moldoviţei din judeţul Suceava, Virgil Saghin, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar privind angajarea fictivă a două persoane, conform Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de DNA, atât directorul ABA "Prut-Bârlad", cât şi primarul din Vatra Moldoviţei au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, pentru comiterea infracţiunii de "abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit".

De asemenea, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată în acelaşi dosar a viceprimarului din Vatra Moldoviţei, Gabriel Niga, şi a secretarului comunei, Ana Boca, acuzaţi de abuz în serviciu şi, respectiv, abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, dar şi a două persoane fizice care au beneficiat de angajarea ilegală atât în Primăria Vatra Moldoviţei, cât şi la ABA "Prut-Bârlad".

Procurorii au stabilit că "Saghin Virgil, Niga Gabriel şi Boca Ana, în calitate de primar, viceprimar, respectiv secretar general al comunei Vatra Moldoviţei, ar fi angajat în mod nelegal, în cadrul primăriei pe care o conduceau, pe inculpaţii Meţler Stelian (consilier IA la Compartimentul Protecţia mediului din cadrul aparatului de specialitate al primarului) şi Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena (administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului)".

"Angajările la Primăria Vatra Moldoviţei, făcute la 22 iunie 2020 în cazul lui Meţler Stelian, respectiv 16 decembrie 2020 în cazul lui Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena, ar fi fost doar unele formale şi superficiale, lipsite de conţinut şi fără scop legal, ci doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpaţi vocaţia pentru a îndeplini condiţiile detaşării la ABA 'Prut-Bârlad'. Pe lângă caracterul formal şi fictiv, aceste angajări s-ar fi realizat în baza unor proceduri derulate în mod abuziv şi cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc)", se afirmă în rechizitoriul DNA.

Ulterior, la câteva zile de la angajare, respectiv la 30 iunie şi 22 decembrie 2020, Virgil Saghin, Gabriel Niga şi Ana Boca ar fi aprobat detaşarea lui Stelian Meţler şi a Elenei Simona Burlacu la ABA "Prut-Bârlad".

"Aceste detaşări s-ar fi făcut cu aprobarea directorului Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) 'Prut-Bârlad', inculpatul Avram Petru, care i-ar fi încadrat pe cei doi inculpaţi pe posturi de ingineri, deşi aceştia nu aveau studii de specialitate în domeniul respectiv. Prin aceste demersuri, cei doi 'ingineri' ar fi obţinut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal, în sumă totală de 53.385 lei (Meţler Stelian - 46.968 lei şi Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena - 6.417 lei)", se mai arată în comunicatul DNA.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii DNA au dispus instituirea de măsuri asiguratorii pe bunurile persoanelor trimise în judecată.

De asemenea, DNA face precizarea că, până în acest moment, conducerea ABA 'Prut-Bârlad' nu s-a constituit parte civilă, iar Primăria comunei Vatra Moldoviţei a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

18 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8793
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8008
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0325
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7839
Gram de aur (XAU)Gram de aur272.7882

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro