Fostul preşedinte chinez al Interpolului, condamnat în China la 13 ani şi jumătate de închisoare

B.D.
Internaţional /

Meng Hongwei (sursă foto: Twitter)

Meng Hongwei (sursă foto: Twitter)

Fostul preşedinte chinez al Interpolului, a cărui dispariţie rocambolescă în 2018 a ţinut cronica şi care a ajuns de la vârful poliţiei mondiale în închisoare, a fost condamnat marţi, în ţara sa, la 13 ani şi jumătate de închisoare cu privire la corupţie, relatează AFP.

El nu va face apel. Verdictul este astfel punctul final al unui scandal declanşat în septembrie 2018, când Meng Hongwei dispărea de la sediul din Lyon al organizaţiei poliţiste mondiale.

Îngrijorată, soţia sa Grace alerta poliţia franceză. Au trecut aproximativ zece zile înainte ca Beijingul să anunţe că Meng s-a întors în China, unde a fost plasat în închisoare, suspectat de corupţie.

Lovitura a fost dură pentru imaginea regimului comunist, care l-a pus cu eforturi mari pe unul dintre reprezentanţii săi la şefia organizaţiei internaţionale cu doar doi ani mai înainte, dar care a considerat că nu era necesar să avertizeze că acesta era interogat de către serviciile sale.

Judecat în iunie, Meng a pledat vinovat, după ce a acceptat suma de 14,46 de milioane de yuani (1,86 milioane de euro) drept mită.

Puţine detalii au fost divulgate, însă faptele care-i sunt reproşate par să nu aibă legătură cu activitatea sa la Interpol.

Meng, în vârstă de 66 de ani, cumula această funcţie oficială cu cea de viceministru chinez al Securităţii Publice (poliţie).

Găsit vinovat de "corupţie", el a fost condamnat, în afară de închisoare, la plata unei amenzi în valoare de două milioane de yuani (aproximativ 260.000 de euro), a precizat Tribunalul Popular Intermediar numărul 1 de la Tianjin (nord).

Tribunalul a publicat mai multe fotografii în care Meng Hongwei apare în sala de şedinţă, între doi poliţişti, emaciat şi cu părul alb.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS