FP a finalizat tranzacţia cu Engie

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 februarie

Sursa foto: facebook / ENGIE

Sursa foto: facebook / ENGIE

English Version

Fondul a încasat suma de 432,6 milioane lei

Banii vor fi folosiţi pentru managementul discount-ului fondului, conform raportării de la BVB

Fondul Proprietatea (FP) a finalizat tranzacţia prin care şi-a vândut participaţia de 12% în Engie România către acţionarul majoritar al companiei, pentru 432,6 milioane lei, conform unui raport al FP publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Banii vor fi folosiţi pentru managementul discount-ului fondului, ceea ce în esenţă înseamnă alocare de dividende şi răscumpărări de acţiuni proprii.

"Atunci când va propune orice măsură de tipul celor de Mecanism de Control al Discount-ului, administratorul FP va avea în vedere, de asemenea, cerinţele actuale şi potenţiale de finanţare pe un orizont de timp previzibil, în conformitate cu dimensiunea actuală şi profilul de risc al fondului", se menţionează în raportul întocmit de Franklin Templeton, administratorul FP.

Săptămâna trecută, acţionarii fondului au aprobat tranzacţia cu Engie, ce fusese semnată de administratorul FP în decembrie anul trecut, precum şi un program de răscumpărare a cel mult un miliard de acţiuni proprii (sub formă de titluri listate la BVB sau Certificate Globale de Depozit listate la Londra), echivalentul a aproape 18% din capitalul Fondului, la preţuri cuprinse între 0,2 lei şi un leu pentru titlurile de la BVB.

În schimb, propunerea vânzării tuturor sau a unor părţi din participaţiile FP în companiile Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa, Salrom şi Alro, în anumite condiţii, a fost respinsă de acţionarii fondului.

Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Bucureşti şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a subliniat că decizia acţionarilor nu împiedică administratorul să pregătească tranzacţii legate de deţinerile fondului.

În Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an sunt incluse costuri estimate la 8,2 milioane lei aferente listării Salrom, ce cuprind diferite comisioane, onorarii, cheltuieli de marketing, etc. "Cu excepţia listării Societăţii Naţionale a Sării, nu este avută în vedere sau preconizată nicio tranzacţie specifică la data prezentului document", se menţionează în BVC.

În 26 martie, acţionarilor Fondului li se va supune la vot aprobarea Contractului de Administrare cu Franklin Templeton, pentru încă un an, respectiv pentru perioada 1 aprilie 2024 - 31 martie 2025.

Ministerul Finanţelor deţine 10,42% din drepturile de vot ale FP, conform raportărilor de la BVB, în vreme ce la finele lunii decembrie a anului trecut, deţinerile fondurilor de pensii Pilon II echivalau cu 28,5% din drepturile de vot exercitabile ale Fondului.

Pentru luna ianuarie, FP a raportat o Valoare Unitară a Activului Net de 0,6601 lei, ceea ce echivalează cu un discount de tranzacţionare de circa 20%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6818
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1289
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8284
Gram de aur (XAU)Gram de aur356.8240

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb