Franklin Templeton consideră că este cel mai bine poziţionat pentru administratorul FP

F.D.
Piaţa de Capital / 13 septembrie 2023

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton

Franklin Templeton International Services S.À R.L. ("FTIS"), în calitatea sa de administrator de fonduri de investiţii alternative şi administrator unic al Fondului Proprietatea S.A. (denumit în continuare "Fondul"/"Fondul Proprietatea"), a luat act de propunerea înaintată de Ministerul Finanţelor de a suplimenta ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Fondului convocată pentru data de 25 septembrie, arată un comunicat de presă al companiei.

Potrivit sursei citate, propunerea Ministerului se referă la: a) reînnoirea mandatului Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului Proprietatea pentru un an (în perioada 1 aprilie 2024 - 31 martie 2025), în loc de patru ani, aşa cum s-a propus iniţial în convocare, şi b) împuternicirea Comitetului Reprezentanţilor al Fondului de a iniţia un proces de selecţie a unui nou administrator al Fondului.

Franklin Templeton a înaintat propunerea unui mandat de administrare a investiţiilor de patru ani, considerând că este cel mai bine poziţionat pentru a continua să creeze valoare pentru toţi acţionarii Fondului pornind de la implementarea unei strategii cu rezultate dovedite de creştere a valorii companiilor din portofoliu, implicarea activă în relaţia cu companiile din portofoliu şi distribuirea de numerar către acţionari.

Acest efort este susţinut de echipa profesionistă şi experimentată din Bucureşti a Franklin Templeton, care la rândul ei este susţinută de organizaţia Franklin Templeton, unul dintre cei mai mari manageri de investiţii la nivel global. Aceast colaborare a oferit rezultate excepţionale acţionarilor săi în ultimii 13 ani, aşa cum s-a demonstrat cel mai recent prin listarea cu succes a Hidroelectrica, care a fost cea mai mare listare din România până în prezent şi una dintre cele mai mari listări din Europa de Est, arată sursa citată.

Principalele rezultate ale activităţii Fondului de când Franklin Templeton a preluat administrarea sa în anul 2010 includ:

Managementul activ al portofoliului Fondului: Franklin Templeton s-a concentrat pe implementarea regulilor de guvernanţă corporativă adecvate în cadrul companiilor de stat din portofoliu, precum şi pe măsuri de îmbunătăţire a eficienţei şi profitabilităţii tuturor companiilor din portofoliu (inclusiv întreprinderea unor anumite acţiuni juridice pentru a proteja valoarea participaţiilor).

Preţul acţiunilor s-a aflat în mod constant pe o tendinţă de creştere, cu un randament total de peste 624% în RON de la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Randamentul total al VAN/acţiune a Fondului a fost de peste 301% din decembrie 2010.

Totalul distribuţiilor către acţionari efectuate din 2010 încoace, inclusiv estimările actuale pentru 2023, ajunge la 27,4 miliarde RON (6,7 miliarde USD).

De-a lungul anilor, am lucrat în mod constant pentru a reduce discountul faţă de VAN prin implementarea unei alocări clare şi transparente a capitalului, care a fost facilitată de o guvernanţă şi o rentabilitate mult îmbunătăţită a participaţiilor din portofoliu.

A planificat rapid distribuirea unui dividend special din veniturile obţinute în urma IPO-ului Hidroelectrica, cu o valoare brută de 1,7225 RON pe acţiune.

Managerul de Fond a atras peste 1,5 miliarde USD de la investitorii străini în Fondul Proprietatea de la listarea sa la Bucureşti, în ianuarie 2011.

Managerul de Fond a promovat în mod constant Fondul, România şi piaţa locală de capital către o bază largă de investitori instituţionali globali, organizând 6.200 de întâlniri, 2.200 de teleconferinţe şi peste 260 de road-show-uri, evenimente de tip "Zilele investitorilor" şi conferinţe în cei 13 ani de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti.

A executat 34 de tranzacţii private, 14 exituri complete prin intermediul pieţei de capital (IPO-uri, SPO-uri, ABB-uri, vânzări pe piaţă) cu o valoare cumulată de peste 19,4 miliarde RON (4,2 miliarde USD).

Administratorul Fondului a finalizat 13 programe de răscumpărare în valoare totală de 8.109,4 milioane RON şi a răscumpărat peste 58% din acţiunile emise de Fond la sfârşitul lunii ianuarie 2011, în perioada mai 2011 - dec 2022. Cel de-al 14-lea program de răscumpărare a început la 3 ianuarie 2023 şi este în curs de desfăşurare, spune sursa citată.

În comunicatul companiei se mai precizează că: "Administratorul Fondului recomandă acţionarilor să susţină un mandat de patru ani pentru Franklin Templeton în calitate de Administrator al Fondului Proprietatea. Aceasta decizie va asigura stabilitatea şi va crea premisele continuării istoricului dovedit de creare de valoare pentru toţi acţionarii săi şi, cu sprijinul acestora, implementarea unei strategii de investiţii care să consolideze dezvoltarea pieţei de capital din România."

Opinia Cititorului ( 10 )

 1. se alegea praful, de tot!

  Nu lasati FP pe mana SRI. 

  ...

  Exista un vehicul investitional in care SRI nu isi bagase coada (prea mult)! Daca Templeton pleaca, praful se alege de portofoliile actionarilor.! O sa va gestioneze banii doamna aceea care este si jurist si economist (fara sa aiba curajul sa spuna unde a facut scoala!) si securist.

  1. daca pune mana serei pe fp, sif 6 scrie pe el, cum bine spunea cineva mai inainte. oricum securistii de la asefe niveleaza ca tractorul toate mizeriile de la sifuri, din asigurari si se acopera cu privilegii si salarii la secret.

  Sper sa rămână, ne-am cam saturat de jmenari noștri politici

  Ce-o sa fie...ce-o sa fie?

  Ne vom reintoarce la perioada Lulache a FP din anii 2008-2009. 

  Strutocamila PSD+PNL care ne guverneaza (si in acest mod suntem indirect complici pentru ca i-am votat) se uita la cat de mari sunt comisioanele de administrare: la cei care distribuie bonurile de masa si voucherele de vacanta, ba la cei care administreaza piloanele II si III, iar acum le-a venit randul celor care administreaza FP. 

  Tot ce merge bine in tara asta trebuie distrus si demolat, daca nu, macar trebuie "tuns" marunt, frezat si coafat corespunzator (a se citi paraindarat), de catre strutocamila PSD+PNL. 

  In schimb tot ce merge rau, ilegal si imoral in tara asta...merge bine mersi in continuare, sub atenta grija, ocrotire si protectie a "organelor" si autoritatilor (in)compentente...iar pana cand nu falimenteaza sau nu buibuie si expodeaza, sau daca nu mor oameni nevinovati, la Crevedia, pe sosele, in spitale sau chiar cand plimbati intre spitalele care nu-si asuma nicio responsabilitate. 

  Cazuri de trafic de persoane, de droguri, falimentele rasunatoare (ASTRA si Euroins), mega afacerea GPL care a explodat la propiu si la figurat la Crevedia, azile groazei, carnagiul de pe sosele produs de catre soferi fara permis, beti si/sau drogati sunt doar cateva exemple de care stim. 

  Dar toate astea se vor deconta la anu' la urne.

  1. Sa va auda Dumnezeu, dar nu prea cred.

   Cu prostia autohtona nici macar Cel de Sus nu poate lupta. 

  Ar fi culmea să se fi afirmat că e Min.Finanțelor

  Adio FP. Mai aveti un mandat de 1 an maxim. Nu aveti puterea necesara sa va opuneti. O sa va tradeze Pilonul 2 ai 3.

  1. Nici o sansa ,americanii nu pleaca din FP, sa va pregatiti bani pentru o viitoare MCS majorare de capital social !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb