Crypto

Franţa a demarat licitaţia pentru tehnologia 5G

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 30 septembrie 2020

Franţa a lansat, ieri, procesul de atribuire a primelor frecvenţe 5G, care ar urma să aducă mai multe miliarde de euro bugetului de stat, conform AFP.

Prevăzută iniţial să aibă loc în luna aprilie, dar amânată din cauza pandemiei de coronavirus, licitaţia pentru atribuirea de frecvenţe a început ieri şi ar urma să permită operatorilor de telefonie (Orange, SFR, Bouygues Telecom şi Free) să achiziţioneze 11 blocuri de frecvenţe, ceea ce ar permite lansarea primelor servicii 5G în anumite oraşe din Franţa la finele acestui an.

În pofida criticilor venite dintr-o anumită parte a opiniei publice şi a multiplelor solicitări privind un "moratoriu" pentru telefonia 5G venite din partea unor politicieni de stânga, viitoarea reţea de telefonie mobilă va fi lansată în Franţa utilizând, mai întâi, banda de frecvenţe cuprinsă între 3,4 şi 3,8 gigaherţi (GHz), arată sursa citată, conform Agerpres.

Cei patru operatori de telefonie au obţinut fiecare un bloc de 50 megaherţi (MHz) în această bandă de frecvenţe la un preţ fix de 350 milioane de euro. Cu blocurile suplimentare de 100 megaherţi (MHz) scoase la licitaţie, statul francez speră să încaseze cel puţin 2,17 miliarde euro.

Un operator nu va putea achiziţiona mai mult de 100 MHz "pentru a da o şansă fiecăruia", a explicat Arcep, Autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Franţa, care derulează licitaţia.

"Principiul acestor licitaţii este că ele trebuie să fie complet secrete. În fond, singurul nostru obiectiv este să oferim cea mai bună calitate a serviciilor pentru utilizatorii noştri şi să ne păstrăm această superioritate în calitatea reţelei pe care o avem de zece ani în Franţa", a avertizat directorul general de la Orange, Stephane Richard.

Licitaţia principală, care ar urma să dureze aproximativ 12 zile, va fi urmată de o "licitaţie de poziţionare" care va permite operatorilor să aleagă dacă preferă să se situeze în centrul bandei de frecvenţe sau la extremităţi, mai susceptibile la interferenţe cu alte servicii.

Mai multe ONG-uri au anunţat, ieri, că vor sesiza Consiliul de stat să suspende procedura de atribuire a frecvenţelor. De asemenea, aproximativ 70 de parlamentari de stânga sau ecologişti au cerut la mijlocul lunii septembrie un moratoriu cu privire la atribuirea de frecvenţe 5G.

Pe lângă reclamaţiile acestora, un alt element de care trebuie să ţină cont operatorii sunt restricţiile care vizează gigantul chinez Huawei, care vor obliga în special SFR şi Bouygues Telecom să îşi caute un alt furnizor de echipamente pentru o mare parte din viitoarele lor reţele 5G şi de asemenea să îşi revizuiască planurile de investiţii.

Şi la noi a fost amânată licitaţia privind implementarea tehnologiei 5G, autorităţile implicate considerând că nu va fi posibil ca aceasta să fie demarată până la finele anului în curs. În prezent, se află în dezbatere un proiect de lege care stabileşte criteriile de participare la licitaţie a operatorilor de telefonie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

02 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4161
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6329
Gram de aur (XAU)Gram de aur225.4539

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro