Conferinţa BURSA “Energia în priză”Conferinţa BURSA “Energia în priză”

Fraţii Micula au pus poprire pe fondurile Romatsa

A.C.
Companii /

Fraţii Micula au pus poprire pe fondurile Romatsa

Actualizare 16:44 MFP: "Am demarat procedurile de contestare a formelor de executare silită"

Ministerul: "ROMATSA nu a avut şi nici nu are nicio calitate în litigiul dintre Micula şi statul român"

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a transmis punctul de vedere al României privind poprirea fondurilor Romatsa de către fraţii Micula către executorul judecătoresc şi către Curtea de Apel de la Bruxelles, precum şi Ambasadei României din Regatul Belgiei şi a demarat procedurile de contestare a formelor de executare silită, arată un comunicat remis azi redacţiei.

MFP precizează că ROMATSA "nu a avut şi nici nu are nicio calitate în litigiul dintre Micula şi statul român", potrivit sursei.

Ministerul mai transmite: "În data de 9 septembrie 2015, societatea Eurocontrol (organizaţie internaţională, care încasează, în numele unei persoane juridice din România - ROMATSA, sume pentru serviciile de navigaţie aeriană prestate transportatorilor aerieni în spaţiul aerian al României) a precizat că a primit un act de executare silită de la un executor judecătoresc din Regatul Belgiei, prin care i se interzice să plătească vreo sumă către ROMATSA.

În data de 1 octombrie 2014, a fost adoptată Decizia Comisiei Europene nr. 6848/2014 de deschidere a procedurii de investigaţie în legătură cu punerea în executare a hotărârii arbitrale Micula/România. În cuprinsul acesteia, se menţionează că punerea în executare a hotărârii arbitrale ar echivala cu acordarea unui ajutor de stat nou, incompatibil cu dreptul Uniunii Europene în materia ajutorului de stat.

În data de 30 martie 2015, a fost emisă Decizia Comisiei Europene nr. 2015/1470A privind ajutorul de stat SA.38517 (2014/C) (ex 2014/NN) pus în aplicare de România- Hotărârea arbitrală în cauza Micula/România din 11 decembrie 2013, care a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L232 din data de 04 septembrie 2015.

După pronunţarea hotărârii arbitrale, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună că renunţă la susţinerea argumentelor sale din acţiunea în anulare a hotărârii arbitrale pronunţată în dosarul nr. ARB/05/20.

Conform art. 2 alin. (1) din dispozitivul acesteia, «România nu plăteşte niciun ajutor incompatibil menţionat la articolul 1 şi recuperează toate ajutoarele incompatibile menţionate la articolul 1 care au fost deja plătite oricăreia dintre entităţile care alcătuiesc unitatea economică unică ce beneficiază de respectivul ajutor prin punerea în aplicare sau executarea parţială a hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, precum şi orice ajutor plătit oricăreia dintre entităţile care alcătuiesc unitatea economică unică ce beneficiază de respectivul ajutor printr-o punere în aplicare ulterioară a hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013 care nu a fost adus la cunoştinţa Comisiei sau orice ajutor plătit după data adoptării prezentei decizii».

România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a introdus în anul 2014 o acţiune în anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013. Conform practicii ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes), decizia asupra acţiunii în anulare va putea fi luată cel mai devreme către sfârşitul anului 2015 şi primul trimestru al anului 2016".

(A.C.)

--------------

Fraţii Viorel şi Ioan Micula au obţinut într-o instanţă belgiană decizia de poprire a fondurilor Romatsa care trebuie încasate de la Eurocontrol, în contextul disputei dintre oamenii de afaceri care deţin European Drinks şi statul român, conform declaraţiilor lui Gabriel Tudorache, lider sindical în cadrul Romatsa, la Digi24.

Veniturile pe care Romatsa ar trebui să le încaseze de la Eurocontrol sunt blocate până la întregirea sumei de 85 de milioane de euro datorate fraţilor Micula. Suma reprezintă jumătate din încasările Romatsa pe un an. Reprezentanţii companiei au plecat la Bruxelles pentru a negocia.

Comisia Europeană (CE) a declanşat, în iunie, acţiuni de sancţionare a cinci state membre UE, printre care Suedia şi România, cerându-le să-şi anuleze tratatul bilateral pentru investiţii perfectate înainte de aderarea la UE, arată un comunicat de presă. Tratatul bilateral pentru investiţii între Suedia şi România stă la baza unor stimulente acordate fraţilor Micula pentru fabricile lor de răcoritoare şi băutori alcoolice din România, care în prezent fac obiectul unui litigiu la Curtea de Arbitraj de la Washington. Curtea a obligat recent statul român să le acorde celor doi oameni de afaceri depagubiri de zeci de milioane de euro.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS