Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

Fraţii Micula pun sechestru pe acţiuni ale statului la Nuclearelectrica şi Conpet

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Fraţii Micula şi o serie de firme pe care aceştia le controlează au pus sechestru pe 22,24% din acţiunile pe care statul le deţine la Nuclearelectrica (SNN) şi pe întregul pachet de 58,72% deţinut la Conpet (COTE), se arată într-o serie de rapoarte ale companiilor remise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Este un demers care porneşte de la o datorie de 395 milioane de euro pe care Statul Român o are către fraţii Micula. Aceştia au câştigat la Curtea de Arbitraj Internaţional un proces cu statul şi trebuie să primească această sumă, potrivit Hotnews.

Iniţial, datoria era de 84,5 milioane de euro, restul până la 395 de milioane reprezentând dobânzi şi penalităţi, iar în condiţiile în care Statul Român nu a plătit datoria, fraţii Micula s-au îndreptat către companiile de stat.

Sechestrele au fost puse la valorile nominale ale acţiunilor, respectiv 10 lei în cazul Nuclearelectrica şi 3,3 lei pentru Conpet, potrivit rapoartelor de la BVB.

Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a dispus suspendarea provizorie a executării sechestrului definitiv asupra acţiunilor deţinute de Statul Român la Conpet şi Nuclearelectrica, până la soluţionarea cererii de suspendarea executării, se mai menţionează în comunicatele operatorului pieţei noastre de capital.

Practic, este vorba despre o serie de procese în care Statul Român a fost acţionat în instanţe internaţonale de către Ioan şi Viorel Micula (care sunt şi cetăţeni suedezi) şi societăţile European Food, Starmill şi Multipack, în temeiul Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Regatul Suediei.

Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice, potrivit sursei menţionate.

Curtea de Arbitraj Internaţional a decis în luna septembrie că Statul Român are de plătit 331 de milioane de dolari plus dobânzile suplimentare acumulate din noiembrie 2018 către Ioan Micula şi companiilor sale, într-o dispută legală care priveşte investiţiile fraţilor Micula în ţara noastră.

US District Court for the District of Columbia a hotărât pe 11 septembrie că deciziile Curţii de Justiţie Europene nu se pot aplica pentru cauze care au debutat înainte de aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.

Ieri, acţiunile Nuclearelectrica au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul de 13,96 lei, ceea ce ridică valoarea pachetului de 67,071 milioane de acţiuni ale producătorului de energie nucleară pe care fraţii Micula au pus sechestru la 936,31 milioane de lei, în timp ce pentru Conpet, a căror titluri au încheiat ziua la 79,2 lei, valoarea acţiunilor în cauză este de 402,6 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Buna ziua

    Evident ca eu nu am pastrat informatii despre aces caz ,dar imi aduc aminte ca datoria (care dvs spuneti ca e initiala) de fapt a fost o subventie sau facilitate pe care STATUL a dat-o prin contract gratis celor 2 domni .

    Un functionar din FPS sau ce autoritate a semnat acel contract ,nu s a mai platit catre Eurodincs (sau ce companii erau) ...si fratii Micula au dat statul in judecata ,perfect constienti de slabiciunile structurale ale justitiei pe teme comerciale in Romania. Si cred ca exact acesta a fost "planul de afacer" . Doar nu erau sa lase numai firme straine sa se imbogateasca din aceasta sursa minunata care era ...fosta proprietate a intregului popor ! Ei stiau foarte bine cum stau lucrurile ,prin experienta lor ca fosti angajati de stat socialist ,la ministere si in alte structuri de forta ! Si precis ca vom mai afla de astfel de arbitraje ,care eventual sa fie platite cash de la bugetul devalizat al Romaniei . 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS