FSA ATRAGE ATENŢIAMarea Britanie nu va intra în uniunea bancară europeană

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 octombrie 2012

Marea Britanie nu va intra în uniunea bancară europeană

Marea Britanie nu va permite ca băncile de pe teritoriul său să fie supravegheate de Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit avertismentului lansat, la finele săptămânii trecute, de preşedintele Autorităţii pentru Servicii Financiare (FSA), Adair Turner, într-un discurs prin care a urmărit să-şi crească şansele de candidat pentru funcţia de guvernator al Băncii Angliei.

"Marea Britanie nu are nevoie şi nu va fi parte a uniunii bancare din zona euro", a afirmat Turner, adăugând că autorităţile de reglementare ar putea relaxa normele de capital şi cele privind lichidităţile, dacă avansul economic nu va fi ferm.

În luna iunie, liderii UE au lansat discuţii pe marginea unui plan care să acorde BCE atribuţii de supraveghere a sistemului bancar al uniunii monetare, acesta fiind un pas necesar pentru acordarea de ajutoare financiare direct de la fondul de urgenţă al zonei euro. Ca să intre în vigoare, acest plan trebuie aprobat de toate cele 27 de state membre din UE. Ţările din afara zonei euro au încercat să obţină asigurări că vocea lor nu va fi ignorată, dacă se vor alătura uniunii bancare.

"Avem un intres naţional enorm ca zona euro fie să facă paşii necesari unei reuşite, fie să se dezmembreze într-un mod controlat şi nu haotic, în cazul în care măsurile nu sunt sustenabile din punct de vedere politic", a mai spus Turner.

Miniştrii europeni de Finanţe au admis că este puţin probabil ca UE să implementeze noul regim de reglementare bancară până la începutul anului următor, aşa cum arătau estimările iniţiale.

Adair Turner, în vârstă de 57 de ani, are şanse să-l înlocuiască pe actualul guvernator al Băncii Angliei, Mervyn King, la încheierea mandatului acestuia. Însă, favorit pentru preluarea postului este viceguvernatorul instituţiei, Paul Tucker. Următorul guvernator al Băncii Angliei va avea atribuţii sporite, inclusiv de supraveghere a băncilor britanice.

Turner a fost numit în funcţia de preşedinte al FSA la o săptămână după colapsul băncii "Lehman Brothers Holdings" Inc., în 2008, care a generat criza financiară.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro