GABRIEL GRĂDINESCU, ASF:"Dobânzile bancare nu mai sunt la fel de substanţiale ca în trecut, investiţiile pe piaţa de capital sunt mult mai atractive"

G.B
Piaţa de Capital / 12 iulie

Gabriel Grădinescu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară(ASF)

Gabriel Grădinescu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară(ASF)

Populaţia trebuie să ştie să investiţiile pe piaţa de capital sunt mult mai atractive, în condiţiile în care dobânzile bancare nu mai sunt la fel de substanţiale ca în trecut, a declarat astăzi, la evenimentul de listare pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a dezvoltatorului imobiliar One United Properties, Gabriel Grădinescu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit Agerpres.

Grădinescu a explicat:"Investitorii au intrat pe piaţă şi emitenţi noi s-au listat sau au emis obligaţiuni. Datele din primul trimestru sunt semnificative în acest sens: peste 5.000 de investitori noi au venit la Bursă, au avut loc două emisiuni de obligaţiuni cu prospect în valoare de 46 de milioane de euro, statul român a emis opt emisiuni de titluri de stat în valoare de peste 51 de milioane de lei, iar şapte societăţi listate pe piaţa AeRo au emis obligaţiuni în valoare de 59 de milioane de lei. După o pauză de trei ani, în interval de numai o lună, au avut loc două listări pe piaţa reglementată, ambele încheiate cu succes. Este vorba despre transportatorul fluvial TTS cu 287 de milioane de lei şi dezvoltatorul One United - care a vândut acţiuni în valoare de 260 de milioane de lei. Pe lângă acestea, s-a resimţit o efervescenţă crescută în ceea ce priveşte investiţiile în fonduri. Numai în luna mai s-au înregistrat intrări de peste 44 de milioane de euro. Toate acestea arată faptul că lucrurile încep să se mişte în acest domeniu. Ne aşteptăm în viitorul apropiat la creşterea semnificativă a numărului de listări atât pe segmentul de acţiuni, cât şi pe cel de obligaţiuni. De asemenea, în condiţiile în care dobânzile bancare nu mai sunt la fel de substanţiale ca în trecut, populaţia trebuie să ştie să investiţiile pe piaţa de capital sunt mult mai atractive şi că există un cadru reglementat, adecvat, care le va permite să-şi menţină disponibilităţile în siguranţă".

Potrivit oficialului ASF, tranzacţiile înregistrate pe Bursa de la Bucureşti s-au înmulţit semnificativ după ce aceasta a fost promovată la statutul de piaţă emergentă.

Vicepreşedintele ASF a spus:"Evoluţiile recente ale pieţei de capital în România ne dau încredere în faptul că viitorul acestei industrii arată foarte bine. În ultimul timp lucrurile au revenit pe un făgaş normal, în special datorită eforturilor susţinute ale tuturor actorilor din piaţă - intermediari, administratori de fonduri, emitenţi, operatori de piaţă sau depozitari. Toate aceste eforturi au fost sprijinite de către ASF prin dialog continuu şi constructiv şi prin sprijinirea iniţiativelor de dezvoltare a pieţei. Am reuşit împreună că reducem birocraţia, să întărim supravegherea şi să creăm un cadru legislativ corect şi în deplină armonie cu directivele europene. După ce Bursa de Valori Bucureşti a fost upgradată la statutul de piaţă emergentă, tranzacţiile s-au înmulţit semnificativ".

Acţiunile One United Properties, dezvoltator de locuinţe premium şi de birouri din România, au intrat la tranzacţionare, începând de luni, sub simbolul bursier ONE.

Listarea companiei vine după încheierea unei oferte publice iniţiale de vânzare acţiuni pentru majorarea de capital social, prin intermediul căreia compania a atras 260 milioane de lei.

Oferta publică a avut loc în perioada 22 iunie - 2 iulie. În cadrul ofertei au fost vândute un număr de 130.007.085 acţiuni, în trei tranşe: pentru investitorii instituţionali, pentru investitorii de retail cu alocare garantată şi cu alocare pro-rata.

Acţiunile au fost vândute la un preţ de 2 lei/acţiune, iar pentru ordinele introduse în primele trei zile lucrătoare din ofertă pe tranşa investitorilor de retail cu alocare pro-rata preţul a fost de 1,94 lei/acţiune. Investitorii instituţionali au cumpărat 63% din numărul total de acţiuni, iar investitorii de retail 37% (din care 20% tranşă cu alocare garantată şi 17% tranşă cu alocare pro-rata).

Capitalizarea anticipată a companiei se ridică la 2,86 miliarde de lei. Oferta publică şi listarea au fost realizate cu sprijinul BRK Financial Group.

Companie inovatoare, dedicată accelerării adoptării practicilor de construcţii pentru clădiri eficiente din punct de vedere energetic, durabile şi sănătoase, One United Properties deţine un portofoliu de construcţii cu certificări superioare de durabilitate, eficienţă energetică şi wellness.

One United Properties este primul dezvoltator imobiliar din România care a fost premiat la nivel internaţional cu premiul "Cea mai bună dezvoltare sustenabilă" din lume la International Property Awards 2019 - 2020.

În prezent, compania dezvoltă peste 4.000 de apartamente de lux şi mai multe clădiri de birouri în Bucureşti şi intenţionează să devină cel mai mare dezvoltator imobiliar din România, o piaţă dominată de jucători străini precum NEPI Rockcastle Plc şi Globalworth Real Estate Investments.

Opinia Cititorului ( 17 )

 1. Cel mai clar s-a vazut la SIFuri cat de mare este siguranta pe care o asigurati investitiilor populatiei. Piata este plina de rechini, de mafie, de organe de ,,suprveghere'' corupte si colaborationiste in cadrul grupurilor mafiote.

  1. Stai jos, nota 3. Nu te-ai pregătit pentru astăzi. Ești o forma fără conținut. Vai de capul tău!

   ai dreptate.

  Nu supravegheati nimic pentru ca ati luat de la retail si ati dat la institutionali fara sa fie respectat prospectul de listare.

  Foaie verde du jardin, monsieur Gradinescu este un ....in. Sa ne spuna domnul Jardinier ce randament au titlurile SIF 1, cu Vuan manipulat cu tot, fara dividende ani de zile si cu programe de rascumpărare anulate. Randamentul este 1000% în buzunarele concertatilor manipulatori de piață și ai celor care au luat ce s-a putut la tabla impartirii.

  La Sif 4 și la Sif 5 randamentul vine după 0, deaceea ma mir ce a vazut Jardinier din turnul ASF. Poate niste Babuini mancand cacao.

  O sa vina vremea ca cei vinovați sa raspunda pentru prapadul de pe piata nesupravegheata de ASF. 

  1. Foaie verde du jardini/ Babuinul din gradini/ ești tu domnu anonim/ cel mai mare din cretini. N-am găsit alta rima

   Foaie verde de pelin,

   Gradinescu-i babuin, 

   Babuin intarziat 

   Face totul de kkt.

   Foaie verde de podbal, Gradinescu e pe val N-ai ce face, dar de draci

   Tu in Bursa tot de caci! Gradinescu-i sus in turn, Iar tu tot pe jos, in drum Foaie verde de pelin Pofta buna la venin Ca iti place, babuin! 

   Sterge-te la gura ca ti-a rămas putina rima maro

   Hai ca imi place ce am declansat!

   Gradinescule cat de penibil sa fii sa iti pui singur postari? Pe care val esti tu nefericitule? Incompetentule. Cand m-am intalnit cu tine habar nu aveai ce se discuta. Te-ai uitat intr-un punct fix si nu ai fost in stare sa legi doua cuvinte. Ba esti culmea penibilului. Dupa ce esti cum esti vai mama ta mai iesi si in drum cum se zice.

   Alt babuin care se uita in sus si-i curg balele...

   Asta are si postaci. Unele si le scrie el si altele aia din familie. Am avut si io audienta la Gradinescu. Frateeee, prostia intruchipata. Mi-a fost ursine de rusinea lui. Sincer.

   Un babuin si mai ofticat decat precedentul. Io nu inteleg cum de nu ii e ursine.Sincer.

   Fi-ti-ar prostu al dreak. Asta nu e oftica ba este adevarul rusinos pentru b..l ala care este pus momaie proasta peste piata de capital.

  ce frumos e sa chemi retailerii pe bursa pe ultimii 5-7% de crestere :))

  repet call-ul meu: 

  urmariti SP500 

  cand intra in zona 4850-4950 (sau pana sa atinga zona aceea) va intra intr-o piata bear crunta de 12-18 luni cu o coborare pana in zona 1600 puncte (+/- 50 puncte).

  remember my witty words!  

  1. S&P500 va face spike peste 5k pts. ; )

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

28 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2715
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6480
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8714
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.7254

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro