Gabriela Firea cere guvernului 98 de milioane de euro pentru achitarea datoriei faţă de Constanda

J.P.
Miscellanea / 03 august 2020

Gabriela Firea cere guvernului 98 de milioane de euro pentru achitarea datoriei faţă de Constanda

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a trimis azi o scrisoare deschisă în care cere guvernului 98 de milioane de euro pentru ca evita blocarea conturilor Primăriei. Scrisoarea îi este adresată preşedintelui, premierului, ministrului Finanţelor, dar şi celor doi preşedinţi ai Parlamentului, conform Digi24.

"Situatia financiara a Capitalei este pusa in pericol azi de decizii luate acum 16-17 ani, cand primari erau domnii Traian Basescu si Adriean Videanu. Pe scurt, noi toti bucurestenii trebuie sa-i platim omului de afaceri Costica Constanda 115 milioane de euro, in urma unei decizii definitive pe care a obtinut-o in instanta, legata de Parcul Bordei si Cartierul Francez. O suma uriasa de care nu dispunem", scrie Gabriela Firea.

Firea susţine că problema nu îi poate fi imputată actualei administraţii şi cere măsurile pentru soluţionarea situaţiei şi pentru a evita blocarea conturilor Primăriei. Printre soluţii, primarul enumera alocarea sumei de 98 de milioane de euro din fondul de rezervă al guvernului sau majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor, astfel încât Primăria să se poată împrumuta.

Scrisoarea adresată de Gabriela Firea:

"Stimaţi domni,

După cum ştiţi, Municipiul Bucureşti se confruntă cu o situaţie financiară dificilă, agravată de instituirea mai multor popriri asupra conturilor Municipiului Bucureşti, ca urmare a unor sentinţe definitive şi irevocabile, pronunţate în anul 2019, în cadrul unor procese care au durat 20 de ani.

Astfel, în procesul intentat de Costică Constanda, Municipiul Bucureşti trebuie să-i returneze acestuia 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anul al Capitalei.

Deşi am luat toate măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare şi am făcut deja plăţi eşalonate de aproximativ 17 milioane euro, ne aflăm în situaţia în care, începând cu data de 3 august, Costică Constanda va popri conturile Municipiului Bucureşti (vă prezint anexat înştiinţarea transmisă de către acesta).

Pentru a putea respecta sentinţă definitivă şi irevocabilă în procesul cu Costică Constanda, am supus spre aprobare, în trei şedinţe succesive ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), din datele 15, 29 şi 30 iulie 2020, proiectul de Hotărâre privind aprobarea dării în plată ca modalitate de executare silită a titlurilor executorii reprezentate de Decizia civilă nr. 832 A/11.07.2018, pronunţata de Curtea de Apel Bucureşti in dosarul nr. 1011/2/2016 si menţinută prin decizia civila nr.1158/04.06.2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie si Justiţie in dosarul nr. 1011/2/2016, sentinţă civila nr. 1309/05.07.2011 pronunţată de Tribunalul Bucuresti in dosarul 2008/3/2010 si decizia civila nr. 1146/21.06.2007 pronunţată de Curtea de apel Bucureşti in dosarul nr.48908/3/2005.

Prin această dare în plată, suma totală datorată se reduce cu aproximativ 40%.

Proiectul de Hotărâre a fost respins de fiecare dată. Menţionăm că pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din numarul total al consilierilor generali. În aceste condiţii, Municipiul Bucureşti trebuie să achite, de urgenţă, întreaga sumă datorată lui Costică Constanda, respectiv diferenţa rămasă de plată de aproximativ 98 milioane euro. În caz contrar, aşa cum a anunţat deja, acesta va bloca, începând cu data de 3 august 2020, toate conturile Municipiului Bucureşti.

Din bugetul Municipiului Bucuresti sunt suportate cheltuieli de importanţă strategică privind alimentarea cu energie termica, transportul în comun, iluminat public, funcţionarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalităţii, proiectele de investiţii în infrastructura, etc.

Atragem deci atenţia că instituirea popririi conturilor Municipiului Bucureşti, anunţată de Costică Constanda, va avea repercusiuni directe extrem de grave asupra calităţii vieţii cetăţenilor Capitalei.

În aceste condiţii, vă adresăm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi măsurile necesare pentru soluţionarea acestei situaţii:

- fie prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru plata cheltuielilor curente şi de capital ale Municipiului Bucureşti, prin alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, a sumei de aproximativ 98 milioane euro, necesară pentru stingerea datoriei către Costică Constanda (conform prevederilor art. 29 din OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice)

- fie prin majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor, astfel încât Municipiul Bucureşti să se împrumute pentru acoperirea cheltuielilor de investiţii, conform prevederilor legale în vigoare, urmând să achite din sumele alocate de la bugetul de stat datoria către Costică Costanda (conform Legii nr. 238/2019)", susţine Gabriela Firea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

20 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0207
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5221
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5103
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.7608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro