GABRIELA FIREA: "Proiectul Legii prevenirii separării copilului de familie finanţat cu 50 de milioane de euro din PNRR a fost finalizat"

F.D.
Politică / 11 august

"Proiectul Legii prevenirii separării copilului de familie finanţat cu 50 de milioane de euro din PNRR a fost finalizat"

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă că a fost finalizat şi va fi pus în dezbatere publică proiectul Legii prevenirii separării copilului de familie, asumat şi finanţat cu 50 de milioane de euro prin PNRR, bani care ajung pentru înfiinţarea a 150 de centre de zi, conform News.ro.

Ea afirmă că astfel se previne separarea copilului din familii cu risc, se rezolvă nevoile concrete şi se stabilesc norme clare pentru intervenţia autorităţilor în astfel de cazuri. "Separarea copilului de familie este o decizie care trebuie luată doar în ultima instanţă, după ce toate celelalte variante au fost încercate. Separarea provoacă traume pe termen lung pentru ambele părţi: copil şi familie", subliniază Firea.

"Premieră pentru protecţia copiilor din România! Cu ajutorul a 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile prin PNRR, viaţa copiilor defavorizaţi se va schimba. Prevenim separarea copilului din familii cu risc şi acţionăm pentru rezolvarea nevoilor lor concrete, implicând şi comunitatea. Copiii care trăiesc în familii care se luptă pentru supravieţuire, copiii aflaţi în situaţii de risc, în pericol să abandoneze şcoala sau care sunt în medii violente trebuie ajutaţi şi sprijiniţi pentru a nu ajunge adulţi fără viitor. O ţară care nu-şi protejează copiii şi care nu le oferă şanse egale riscă să decadă chiar prin absenţa celor care o fac să progreseze: oameni pregătiţi pentru viaţă atât din punct de vedere psihic cât şi profesional", a susţinut Firea, astăzi, într-o postare pe Facebook.

Ea a anunţat finalizarea Legii prevenirii separării copilului de familie, proiect asumat în Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă.

"Stabilim norme clare pentru intervenţia autorităţilor în cazul copiilor şi a familiilor în situaţii dificile. De asemenea, înfiinţăm Observatorul Naţional al Copilului prin care identificăm şi înregistrăm toţi copiii aflaţi în situaţie de risc de separare de familie", a adăugat ministrul.

Observatorul Naţional al Copilului va fi gestionat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, iar situaţia fiecărui copil în situaţie de risc va fi monitorizată în timp real.

"Separarea copilului de familie este o decizie care trebuie luată doar în ultima instanţă, după ce toate celelalte variante au fost încercate. Separarea provoacă traume pe termen lung pentru ambele părţi: copil şi familie. Acum, doar 3 din 10 oraşe au centre şi specialişti pentru a preveni această separare. În mediul rural, situaţia este gravă: mai puţin de 1 din 10 localităţi au resursele esenţiale. În 570 de localităţi, 12 oraşe şi 558 de comune, nu există centre şi specialişti. Cu ajutorul celor 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile în PNRR se va îmbunătăţi totul! Autorităţile locale pot accesa fonduri pentru o reţea de 150 de centre de zi", a explicat Firea.

Ea a menţionat că, până atunci, noua lege prevede că în fiecare localitate va exista o structură comunitară consultativă, din care pot face parte de la directorul şcolii, poliţist de proximitate sau preot, până la medicii de familie sau membri ai societăţii civile. Munca celor care vor face parte din această structură va fi plătită, iar indemnizaţia de şedinţă este egală cu 1% din salariul primarului.

"Fiecare copil care are nevoie de sprijin îl va primi, în funcţie de necesităţile concrete. Are nevoie de haine, primeşte haine. La fel în cazul alimentelor, sau dacă locuinţa are nevoie de reparaţii sau obiecte electrocasnice", a precizat ministrul Familiei.

Potrivit sursei citate, noua lege schimbă şi modalitatea de finanţare, iar pentru serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie se propune asigurarea finanţării de la bugetul de stat a cel mult jumătate din necesar. Sumele vor fi stabilite în funcţie de numărul de copii înregistraţi în Observatorul Naţional Copilului.

"Astăzi, publicăm în consultare publică proiectul legii. După aprobare, în maxim un an, vom avea imaginea reală a situaţiei copiilor din România", a susţinut Gabriela Firea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu banii aia mai bine deschideati in numele "copiilor"defavorizati un fond de investitii si bagati banii aia in piata de capital. Pe urma cand "copii faceau varsta" majoratului le spuneati ca au detineri la fondul respectiv si ii invatati de mici ce inseamna independenta financiara si investiti.... pregatind copii pana in varsta majoratului la tocat de carti pentru educatie financiara, psihologia comunicarii si altele de dezvoltare personala!!!

    Nu trebuie multe carti!! Maxim 100 cu : maxim 4 domanii =25 de carti pe domeniu de citit de la varsta de 15 ani la 18-20 de ani au timp sa le citeasca!! II vor ajuta in viata cu mult mai mult!! 

    Cu conditia sa fie stimulati sa "citeasca" nu sa "swipe fb si tiktok! 

    Poate cu banii aia mai bagati ceva educatie sociologica, psihologica si de comunicare si personalului "salbatic" in unele centre sociale. 

    s c cret 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9410
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0408
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0873
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6488
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.3997

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro