GABRIELA FIREA:"Reglementarea pieţei energiei înseamnă preţuri administrate de stat pe tot lanţul"

V.G.
Politică / 27 iulie

"Reglementarea pieţei energiei înseamnă preţuri administrate de stat pe tot lanţul"

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, afirmă că reglementarea pieţei energiei înseamnă preţuri administrate de stat pe tot lanţul, de la producător până la distribuitor, cum a fost înainte de liberalizarea dezastruoasă făcută de Guvernele Cîţu-Orban, care a provocat şi alimentat nebunia scumpirilor, informează News.ro.

"Revenirea la reglementarea pieţei energiei, propusă de noi, este o soluţie care se impune după plafonarea şi compensarea care sunt acum în vigoare. Ar aduce stabilitate, o scădere rapidă a inflaţiei, oprirea scumpirilor şi implicit ar menţine puterea de cumpărare. Şi, cel mai important lucru, ar fi sustenabilă financiar pentru bugetul ţării", spune Firea. 

Ea arată că "sunt două lucruri distincte, plafonarea din prezent şi propunerea PSD de reglementare".

"Reglementarea pieţei energiei înseamnă preţuri administrate de stat pe tot lanţul, de la producător până la distribuitor, cum a fost înainte de liberalizarea dezastruoasă făcută de Guvernele Cîţu-Orban, care a provocat şi alimentat nebunia scumpirilor. Plafonarea care se face acum, şi care este în vigoare până în martie 2023, înseamnă preţuri libere, "de piaţă" la producători şi plafon de preţ al furnizorilor pentru consumatori. Iar diferenţa de preţ se plăteşte de la buget, sub forma compensărilor", explică ea. 

Potrivit Gabrielei Firea, plafoanele sunt:

La electricitate :

- 0,68lei/kwh, pentru casnici cu consum mai mic sau egal cu 100 de kwh

- 0,8 lei/kwh, pentru casnici cu consum mai mare de 100 kwh

- 1 leu/kwh pentru non-casnici

La gaz:

- 0,31 lei/kWh, pentru casnici

- 0,37 lei/kWh pentru non-casnici, cu un consum anual de cel mult 50.000 MWh.

"Marea problemă a sistemului actual este preţul gigantic la care a ajuns să se tranzacţioneze energia. Ieri, de exemplu, România a înregistrat cel mai ridicat preţ mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga Europă : 2.604 lei/MWh (sau 528 euro/MWh), aproape de 3 ori mai mare decât cel din Spania sau Portugalia şi cu peste 200 de euro superior celui din Germania.

"Este evident că piaţa energiei este profund dezechilibrată şi în toată lumea guvernele acţionează sau pregătesc intervenţia statului, inclusiv prin naţionalizări ale unor companii gigant, care asigură utilităţile vitale societăţii precum electricitatea sau gazul", arată Firea. 

Potrivit ministrului PSD, "în România, a funcţionat bine procedura reglementării, există instituţii şi expertiză în acest sens, iar condiţiile actuale - crize majore suprapuse, penurie, război - justifică pe deplin renunţarea la liberalizarea pieţei, cel puţin pe o perioadă limitată".

"Altfel, problemele doar se acutizează şi vor deveni insurmontabile. Am discutat aceste teme importante cu preşedinţii de la sectoare, parlamentarii şi consilierii social-democraţi", mai spune Firea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. administrate de stat pe un platou nominal mai sus in timp ce o sa loveasca deflatia plasata in viitor dupa consumarea inflatiei!! deci tot statul castiga cand banii se prabusesc in piata ca viteza!! oricum a sarit nesimtire mare nominal pretul la apa calda care e rece toata ziua!!! daca faci conversia in euro sau grame aur te speriii!!! in raport cu veniturile!

    s c cret  

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro