GABRIELA FIREA:''România nu e singura ţară care are un Minister al Familiei''

G.U.
Politică / 24 noiembrie

Sursă foto: Facebook

Sursă foto: Facebook

România nu este singura ţară care are un Minister al Familiei, iar înfiinţarea acestuia reprezintă o evoluţie, nu o involuţie, un pas înainte, democratic şi responsabil, a declarat astăzi, la audierile din Parlament, Gabriela Firea, propusă pentru funcţia de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, potrivit Agerpres.

"În această sală sunt senatori şi deputaţi care sunt preocupaţi, unii poate de ani de zile, de problematica familiei, a copiilor, a femeilor, a tinerilor, a egalităţii de şanse. Sunt persoane care au dovedit în timp această preocupare şi cred că vor fi în asentimentul meu atunci când voi preciza că nu am avut un sentiment foarte bun în momentul în care au apărut în spaţiul public ironii sau maliţiozităţi cu referire la nou înfiinţatul minister care să se dedice problematicii familiei.(...) faptul că din acest moment, în cazul în care mâine va întruni votul Parlamentului, în România va exista şi un astfel de minister dedicat pentru familie, tineri şi egalitate de şanse cred că e un lucru bun. E o evoluţie şi nu o involuţie. Este adevărat, aceste domenii erau subsumate altor ministere, dar faptul că dorim să punem în centrul atenţiei opiniei publice, în centrul activităţii guvernamentale, printr-un minister dedicat, viaţa cetăţenilor eu cred că este un pas înainte, un pas înainte democratic şi responsabil şi cred că acest debut ar trebui să fie mai mult susţinut şi de către presă, şi de către societatea civilă şi, de ce nu, de către noi toţi", a spus Firea.

Aceasta a adăugat că nu este o noutate, România nu este singura ţară în care funcţionează un Minister al Familiei.

"Am spus şi ieri, repet: Germania, Polonia, Italia, Norvegia, Finlanda, au de asemenea ministere dedicate pentru familie, şi alte ţări... Iată, deci nu poate fi considerat un pas stingher al României, dimpotrivă", a punctat Gabriela Firea.

Ministrul propus a subliniat că reprezentanţii noii Coaliţii de Guvernare au considerat-o, probabil, potrivită pentru acest portofoliu pentru că, în calitate de primar general al Capitalei, a avut mai multe iniţiative în sprijinul susţinerii cetăţenilor, familiilor, femeilor, copiilor, tinerilor din Bucureşti.

"Şi aş vrea, de asemenea, să subliniez ca sunt întru totul de acord cu cei care consideră, şi eu cred la fel, că nu doar un minister cu această titulatură va rezolva problematica familiilor din România, ci întregul Guvern, Parlament, toate instituţiile naţionale trebuie să conlucreze pentru binele cetăţenilor. Sunt total de acord că trebuie să avem o colaborare ireproşabilă între ministerul nou înfiinţat, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, toate celelalte instituţii care pot face viaţa mai bună oamenilor", a mai spus ministrul propus pentru Ministerul Familiei.

Gabriela Firea a prezentat câteva dintre proiectele incluse în programul de guvernare pentru noul minister, precum creşterea alocaţiei pentru 400.000 de copii cu vârste între zero şi 2 ani şi pentru copii cu dizabilităţi, de la 427 lei la 600 lei (plus 40%) şi pentru 3,2 milioane copii între 2 şi 18 ani de la 214 lei la 243 lei (plus 13,5%), programul pentru construirea de creşe în toate comunităţile în care există cerere semnificativă, inclusiv amenajarea de creşe în incinta clădirilor de birouri, aplicarea de măsuri de deductibilitate pentru familiile cu mai mulţi copii, cu punctaje diferenţiate în funcţie de numărul de copii, extinderea programelor şcoala după şcoală, susţinerea financiară pentru familii pentru a cumpăra tablete, laptopuri sau alte echipamente necesare pentru şcoala online, facilităţi fiscale pentru întreprinzătorii care oferă lucrătorilor anumite beneficii favorabile familiilor, ca de exemplu decontarea cheltuielilor cu creşa sau alte tipuri de învăţământ.

Gabriela Firea a menţionat şi programul de finanţare pentru achiziţia unor autoturisme de familie de 7 locuri, programul de credite pentru achiziţia de locuinţe pentru tineri familişti, subvenţionate de stat, luând în considerare la punctaj numărul de copii, programul de asistenţă pentru construirea primei case în parteneriat cu administraţiile publice locale, stimulente financiare pentru cheltuieli din domeniul educaţiei, sportului, sănătăţii, culturii, sprijin bunicilor sau fraţilor mai mari care sunt şomeri să poată beneficia de indemnizaţii dacă ajută la creşterea copiilor mai mici din respectiva familie, acordarea unui grant de 30% din valoarea construcţiei sau achiziţiei unei locuinţe noi, proiect care începe anul viitor şi vizează familiile cu copii mai mici de 15 ani şi care nu deţin în prezent o locuinţă. Grantul se acordă la finalizarea locuinţei şi nu poate depăşi 45.000 euro în mediul urban şi 30.000 euro în rural.

Gabriela Firea a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru a prelua portofoliul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, obţinând 38 de voturi "pentru", 18 "împotrivă" şi 4 abţineri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. GF a fost atac pt ca Min Familiei AR FI FOST CREAT PT EA, dar NU PSD, ci UDMR a prop un asem minist, dupa modelul Ung. La noi nu va fi tip KKK, precum cel ung. Si ...o sing femeie in guv romanesc?! Hm!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3853
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7366
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8544
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.3079

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro