GABRIELA SCUTEA, PROCUROR GENERAL:"Corupţia din sănătate afectează siguranţa naţională"

George Marinescu
Anticorupţie / 5 iulie 2020

Gabriela Scutea

Gabriela Scutea

Procurorii trebuie să îşi respecte statutul profesional, să aplice legea în mod, prin descoperirea la timp a infracţiunilor şi instrumentarea cu profesionalism a cauzelor în care infractorii sunt trimişi în judecată indiferent de numele acestora, şi să protejeze victimele infracţiunii, a fost principalul mesaj transmis astăzi, de Ziua Justiţiei, de Gabriela Scutea, procurorul general al României.

Şefa Ministerului Public a mai spus: "Procurorii au fost expuşi ani la rând unor atacuri sistematice şi directe, menite să aducă atingere independenţei lor şi, din această perspectivă, apreciez că predecesorii mei au avut o misiune extrem de grea. Cred însă că, dacă anii anteriori au fost caracterizaţi de rezistenţa în faţa asaltului asupra justiţiei, prin încercările repetate de ciuntire a legislaţiei, acum este momentul pentru reconstrucţie şi dezvoltare în Ministerul Public. Din fericire, experienţa acestei perioade recente demonstrează fără putere de tăgadă că în România cultura civică s-a consolidat, cetăţenii ieşind în stradă pentru apărarea statului de drept. Acum este timpul însă pentru afirmarea vigilenţei civice la un alt nivel, cel individual. Corupţia se menţine pentru că este îngăduită de fiecare dată când cineva «închide ochii» la o încălcare a legii. Corupţia nu este concentrată într-o anumită zonă geografică, dimpotrivă, e mai răspândită decât ne place să credem şi barometrele de opinie publică ne confirmă acest lucru. De asemenea, corupţia nu este un fenomen care afectează doar unele domenii, însă atunci când vorbim despre corupţia din sistemul de sănătate, apreciez că ea poate fi considerată că afectează siguranţa naţională. Intervenţia procurorilor în descoperirea şi instrumentarea acestor infracţiuni este eficientă, însă rezultatul depinde în bună măsură de creşterea gradului de conştientizare la nivelul societăţii a realităţii că faptele de mică corupţie, aparent neînsemnate şi cauţionabile într-o accepţiune comună, fac posibilă marea corupţie".

În mesajul său, procurorul general Gabriela Scutea menţionează infracţiunile contra mediului, indiferent că vorbim despre tăierea pădurilor sau problematica deşeurilor. Domnia arată că aceste infracţiuni sunt considerate la nivel european ca un domeniu prioritar de protecţie, fiind cu atât mai grave atunci când reprezintă expresia unei legături de cauzalitate între corupţie şi acţiunea unor grupări de criminalitate organizată.

"Cred că nici un cetăţean de bun simţ al României nu-şi doreşte să trăiască într-un mediu poluat sau că teritoriul României să se transforme într-o groapă de gunoi. Pentru ca generaţiile următoare să se mai poată bucura de mediul în care trăiesc, acest fenomen trebuie combătut cu fermitate, de aceea trebuie considerat un domeniu prioritar vizat de activitatea de urmărire penală", mai arată procurorul general Gabriela Scutea.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Doamna PROCUROR GENERAL, Cetatenii acestei tari privesc spre justitie si in mod special spre "avocatii statului", spre procurori ca spre "luminita de la capatul tunelului", sperand ca si ei romanii vor avea parte de o tara fara hotie, spaga, coruptie, generalizate, fara criminali, violatori, pedofili, mai mult nepedepsiti de justitie decat cercetati acuzati si pedepsiti. Tepes, marele Domnitor a reusit sa instaureze dreptatea si cinstea, in vremea lui prin severitate. In Turcia la inceputul secolului XX a fost nevoie tot de un asemenea om si turcii astazi, de la mic la mare, de la sarac la bogat sunt cinstiti, nu hoti si talhari. Noi cetatenii nu putem pedepsii hotia, coruptia, nedreptatea, crima, ca daca am putea am aplica metodele lui Tepes sau ale tatalui turcilor. Palosul dereptatii este la justitiari. Dar pentru a reusii ca Tepes sau… trebuie ca ei, justitiarii, sa fie mai ales cei dintai cinstiti, apoi sa stie, sa fie curajosi si sa vrea. Aveti in subordine asa personal. Sau aveti o multime de.. portocale, ca atunci …

    Sanatatea nu poate fi mai importanta ca libertatea. In dictatura poti fi sanatos tun si perfect in regula, dar nu ai libertate, deci sanatatea nu valoreaza doi bani.

    Practica-i letală : peștele de la CAP se-npute. Țepeș a fost pescar...

    Coruptia din procuratura afecteaza siguranta nationala

    Doamna PROCUROR GENERAL,vad ca stiti despre ce e vorba, insa discursul dvs. nu ajuta cu nimic pe cetateanul de rand. Nu cetateanul de rand a facut presiuni, ci multi politicieni si oameni de afaceri. Si le-au facut cu succes, spre rusinea institutiei pe care o conduceti. Dovada stau marile cazuri tergiversate pana s-au prescris si cazurile parca special instrumentate sa cada in instanta. Stiti cum se spune (si cum asteptam): Fapte, nu vorbe. Va dorim mai multe realizari in continuare, pt ca din pacate nu e cazul sa va multumim pt activitatea depusa.

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

24 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9255
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5904
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9881
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6013
Gram de aur (XAU)Gram de aur294.2340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro