Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Galaţi: Echipamente de protecţie împotriva Covid 19, realizate prin imprimante 3D

Ana Felea
Miscellanea /

Galaţi: Echipamente de protecţie împotriva Covid 19, realizate prin imprimante 3D

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi vine în sprijinul personalului medical cu echipamente de protecţie realizate prin imprimare 3D. În momentul de faţă se aşteaptă avizarea acestor echipamente din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România şi se fac demersuri pentru încheierea unor parteneriate cu firme ce doresc să doneze materialele necesare pentru obţinerea vizierelor şi măştilor de protecţie.

După ce a creat un dezinfectat efficient împotriva coronavirusului, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi vine cu o nouă premieră. Este vorba despre echipamente de protecţie realizate prin imprimare 3D. "Centrul de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor (CE PP) din cadrul Facultăţii de Inginerie a fabricat deja, prin imprimare 3D, câteva modele de echipamente de protecţie. Viziera este formată dintr-o diademă imprimată 3D şi un cover transparent din folie de polietilenă şi a fost concepută de ing. Iulian Manole. Se imprimă câte una pe oră şi poate fi personalizată după faţa omului. Masca este mai dură, dintr-un poliacid lactic antibacterian cu proprietăţi biologice, se poate spăla şi refolosi, iar în zona capacului permite impregnarea cu diverse substanţe medicale. Practic, într-o lună, la cele trei imprimante de care dispune acum HUB-ul 3D Printing al Centrului, se pot fabrica 800 de astfel de echipamente" se arată într-un comunicat postat pe site-ul UGAL.

Realizarea acestor echipamente a ajuns deja la etapa de avizare. Mai exact, se aştaptă avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

"Obţinerea avizelor necesare este esenţială pentru siguranţa personalului medical. Echipamentele de protecţie trebuie să corespundă atât standardelor de siguranţă, cât şi cerinţelor medicale, de aceea specialiştii de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi ţin cont de toate aceste aspecte, pentru a putea trece la producţia de serie a prototipurilor" se arată în comunicatul UGAL.

În plus, reprezentanţii Univesităţii au anunţat că se fac demersuri pentru încheierea unor parteneriate cu firme ce doresc să doneze materialele necesare pentru obţinerea vizierelor şi măştilor de protecţie.

"Suntem în faza în care cerem acordul medical al autorităţilor şi apoi se poate trece la producţie în regim de urgenţă. Ne-am adresat Consiliului Judeţului Galaţi pentru susţinere financiară în cazul în care există cereri şi vom avea nevoie de materie primă. Aceste echipamente sunt destinate cu precădere celor care luptă în linia I, adică medici şi asistente", a explicat prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, membru al CE PP şi preşedinte al Senatului.

Avantajul procedeului de imprimare 3D este că oamenii ar beneficia de aceste echipamente imediat şi nu ar mai trebui să aştepte pachetele de la furnizorii externi.

"În ceea ce priveşte ventilatoarele necesare spitalelor la intubarea pacienţilor, aici lucrurile sunt mai complexe. Am proiectat partea mecanică a dispozitivelor şi am luat legătura cu cei de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică pentru partea electronică, dar nu putem replica ceea ce se numeşte burduful, adică plămânul artificial al acestui dispozitiv. El poate fi achiziţionat, dar termenul de livrare e undeva la patru săptămâni. Ce putem face, însă, inclusiv prin imprimare 3D ar fi reconstituirea unor piese care s-au deteriorat de la astfel de echipamente existente, dacă autorităţile ne vor cere acest lucru", a precizat prof. dr. ing. Cătălin Fetecău.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. In starea de urgenta nu ar mai trebui avize. Ah, am uitat traim in Romania si ne maninca organele de control. Ce mirlanie, mor doctorii si asistentele si ne trebuie avize si mai ales bani.

  O tara condusa de monstri penali nu are prea mari sanse sa nu urmeze calea Spaniei sau Italiei. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. daca au incercat oamenii sa faca un bine nu inseamna ca le-a si iesit, acele echimamente trebuie testate corespunzator, daca nu vrei sa imbolnavesti utilizatorii, asta inseamna avizul

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS