Garanţii mai mari prin programul "Prima casă"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 decembrie 2016

Statul va garanta în proporţie de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziţia de locuinţe noi şi/sau consolidate în cadrul programului guvernamental "Prima casă", în timp ce creditele pentru locuinţele care nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate de stat în proporţie de maxim 40%, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă aprobate în şedinţa de ieri a Executivului. În ambele cazuri, procentul de garantare este raportat exclusiv la creditul care se doreşte a fi contractat prin Programul "Prima casă".

În ultima perioadă, mai mulţi analişti au avertizat că programul "Prima casă" ar putea să genereze o situaţie similară celei din cazul creditelor în franci elvenţieni. Multe credite în CHF au devenit neperformante, după explozia cursului monedei CHF, la începutul anului trecut. În acelaşi mod, debitorii ar putea avea probleme la plata ratelor "Prima Casă", dacă dobânzile la împrumuturile în lei vor creşte.

Actul normativ modifică şi completează în acest sens Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului "Prima casă". Prin diferenţierea categoriilor de locuinţe care pot fi achiziţionate în cadrul acestui program şi individualizarea procentelor de garantare în funcţie de categoria locuinţelor achiziţionate se urmăreşte crearea de condiţii favorabile atât pentru creşterea fondului locativ, cât şi pentru îmbunătăţirea celui existent, în concordanţă cu obiectivele stabilite de Executiv în cadrul Strategiei programului "Prima casă" pentru 2017-2021, aprobată în şedinţa de guvern din 29 noiembrie a.c..

Noile reglementări au fost adoptate prin ordonanţă de urgenţă, pentru implementarea în regim de urgenţă, începând cu 1 ianuarie 2017, a liniilor directoare şi a obiectivelor stabilite pentru următorii 5 ani în cadrul Strategiei programului "Prima casă", al cărei pilon principal este creşterea calităţii vieţii prin îmbunătăţirea condiţiilor de locuire în România. În acest sens, va fi modificată şi legislaţia secundară aferentă programului "Prima casă" pentru a fi armonizată cu legislaţia primară şi cu principiile şi liniile directoare menţionate în strategie.

Conform actului normativ adoptat astăzi de Guvern, prin locuinţă nouă, în sensul programului "Prima casă", se înţelege orice imobil care respectă condiţiile pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. De asemenea, vor fi asimilate în categoria locuinţelor noi şi locuinţele supuse cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau a reducerii riscului seismic.

Pentru a asigura funcţionalitatea programului "Prima casă" şi pentru a avea timpul necesar realizării noilor dezvoltări ale aplicaţiei informatice dedicate implementării programului, actul normativ introduce o dis-poziţie tranzitorie conform căreia solicitările de acordare a unei finanţări garantate transmise cu încadrarea în limita plafonului de garantare alocat până la data intrării în vigoare a noii ordonanţe de urgenţă se soluţionează prin aplicarea dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii lor.

Pentru anul anul 2016, Ministerul Finanţelor Publice a alocat un plafon total de garantare de 2.940,3 milioane de lei, din care 2.550 milioane de lei plafon nou alocat prin Hotărâri de Guvern, restul reprezentând diferenţa rămasă nealocată/neutilizată din anul 2015.

În perioada ianuarie-octombrie 2016, au fost acordate 30.044 de garanţii, în valoare totală de 2,8 miliarde de lei. În cadrul Programului, rata creditelor neperformante este de 0,3 %, din totalul garanţiilor acordate. Până în prezent au fost executate 508 garanţii.

Din 2009, când a fost lansat programul "Prima casă", şi până la finalul lunii octombrie 2016 au fost acordate 201.080 de garanţii, în valoare totală de 17,2 miliarde de lei, pentru finanţări în valoare de aproximativ 34,4 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe Remetea e jale mare.....

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro