GELU DIACONU, DESPRE NUMIREA LUI IONUŢ MIŞA CA ŞEF AL ANAF:"Teodorovici va fi nevoit să introducă sau să majoreze taxe"

A.R.
Ziarul BURSA #Politică / 29 martie 2018

"Teodorovici va fi nevoit să introducă sau să majoreze taxe"

Fostul ministru al Finanţelor Publice Ionuţ Mişa este noul şef al Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF). Premierul Viorica Dăncilă a înlocuit-o pe Mirela Călugăreanu cu Ionuţ Mişa, în funcţia de preşedinte al ANAF, conform informaţiilor din Monitorul Oficial (MO).

În opinia lui Gelu Diaconu - fost şef al Fiscului -, "ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici încearcă marea cu degetul": "Nu se poate repara dezastrul produs de «revoluţia fiscală» şi creşterea nesăbuită a cheltuielilor statului cu salariile, pensiile şi ajutoarele sociale cu măsuri de tip hei-rupist la ANAF". Gelu Diaconu ne-a transmis: "Culmea este că lui Teodorovici gaşca lui Dragnea i l-a impus ca şef la ANAF tocmai pe autorul dezastrului...adică pe inegalabilul Mişa! E o situaţie demnă de geniul lui Caragiale: Mişa nu va colecta veniturile necesare, iar bietul Teodorovici, susţinătorul relaxării fiscale, va fi nevoit să introducă sau să majoreze taxele. La bugetele locale deja nevoia de venituri a devenit cronică.

Cunoscând bine persoana, pentru mine numirea lui Mişa la ANAF reprezintă victoria deplină a încompetenţei în dauna profesionalismului. Ba chiar am citit luarea de poziţie a unui cunoscut analist economic, care ne anunţă că, în spatele numirii acestui personaj, ar sta anumite cercuri evazioniste. De data aceasta nu este vorba despre Teldrum".

Ionuţ Mişa a ieşit în evidenţă, în timpul cât a guvernat Finanţele, mai ales prin declaraţiile referitoare la impozitul pe profit pe care băncile ar fi trebuit să-l plătească în ultimii ani. Fostul oficial de la MFP spunea, anul trecut, că aproape trei sferturi dintre băncile de la noi nu au plătit impozit pe profit, în ultimii zece ani, raportând pierdere în toată această perioadă. Băncile se folosesc de prevederile legislative speciale şi dedicate sectorului bancar ca să nu plătească impozitul pe profit, sublinia oficialul, explicând că este vorba despre deductibilitatea nelimitată a cheltuielilor cu vânzarea de credite neperformante (NPL).

În contextul în care Ionuţ Mişa afirma că băncile recurg la "optimizări fiscale" pentru a nu plăti impozit pe profit şi că vând credite fără restanţe după ce le includ în portofoliile de împrumuturi neperformante, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat acţiuni de control la unele bănci, câteva dintre acestea fiind finalizate şi Fiscul impunând respectivelor instituţii de credit sume suplimentare de plată.

Impozitul pe profit plătit în perioada 2012-2016 de băncile care activează pe piaţa noastră a totalizat 1,4 miliarde lei, adică puţin peste 300 de milioane de euro, a anunţat, la începutul acestui an, PwC România, confirmând, astfel, cifra anunţată, anul trecut, de ziarul BURSA, potrivit căruia, în perioada 2011-2015, impozitul pe profit plătit de băncile din ţara noastră s-a ridicat la 1,3 miliarde lei, adică circa 288 de milioane de euro.

Înainte să fie numit ministru al Finanţelor Publice, dar şi după ce a fost remaniat din această funcţie, Ionuţ Mişa a fost directorul Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), din cadrul ANAF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro