Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

Geopolitică, război şi religie

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Geopolitică, război şi religie

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina s-a extins pe toate palierele posibile. Din această dispută nu putea lipsi nici Biserica. Moscova i-a acuzat pe politicienii din Ucraina că se folosesc de crearea noii Biserici Ortodoxe Ucrainene independente de Moscova în scopuri politice.

Ucraina l-a ales sâmbăta trecută pe liderul unei noi biserici ortodoxe naţionale, marcând o despărţire istorică de Rusia. Decizia este considerată de liderii Ucrainei ca fiind vitală pentru securitatea şi independenţa ţării. "În Ucraina, aceste procese, această activitate care produce schismă, sunt amestecate complet cu politica, ceea ce probabil nu este permis de canonul bisericesc", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat sâmbătă crearea Bisericii Ortodoxe Ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a "Conciliului de Reunificare', format din feţe bisericeşti ortodoxe ucrainene, reunit în aceeaşi zi la Kiev.

În octombrie, patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a recunoscut o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, revocând o decizie veche de 332 de ani care plasase Ucraina sub Patriarhia Moscovei. Imediat, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat, la Minsk, ruperea relaţiilor cu Patriarhia de la Constantinopol. "Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să rupă complet comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului', a declarat mitropolitul de Volokalamsk, Ilarion, responsabil pentru Departamentul de relaţii externe al Patriarhiei Moscovei. Acesta a mai adăugat: "Nu vom mai putea oficia slujbe în comun, preoţii noştri nu vor mai participa la liturghii împreună cu ierarhii Patriarhiei de Constantinopol. A fost o decizie forţată, dar Sfântul nostru Sinod nu a putut lua o altă decizie, deoarece întreaga logică a acţiunilor recente ale Patriarhiei Constantinopolului a condus la acest lucru". Înainte de această decizie, Alexandr Volkov, purtător de cuvânt al patriarhului rus Chiril declarase, conform agenţiei Interfax, următoarele: "Patriarhia Constantinopolului a luat o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine şi în general pentru întreaga ortodoxie". La scurt timp, a apărut iniţiativa convocării unui Sinod panortodox, care să rezolve situaţia, idee susţinută de clerici ai bisericilor ortodoxe din Rusia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Alexandria, Ierusalim, precum şi Biserica Ortodoxă din America.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS