George Copos, probleme cu un "plagiat subtil"

O.D.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 09 noiembrie 2020

Greşelile "tinereţii" îl urmăresc pe fostul vicepremier George Copos. O carte menită să-i scurteze şedere în penitenciar este pe cale să aibă efect de bumerang. Omul de afaceri a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvârşirea, în stare de recidivă, a infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în participaţie improprie, fiind acuzat că a plagiat o carte pe vremea când era deţinut la Penitenciarul Rahova, pentru a beneficia de o reducere a pedepsei cu 30 de zile. Conform unui comunicat al Parchetului: "La data de 29.09.2014, inculpatul, fiind în executarea unei pedepse privative de libertate, a prezentat Comisiei de liberare condiţionată constituită la nivelul Penitenciarului Bucureşti - Rahova, în mod mincinos, faptul că el este autorul unei lucrări ştiinţifice. Prin această acţiune, inculpatul i-a determinat pe membrii comisiei să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea dispoziţiilor prevăzute de legislaţia primară, cu consecinţa considerării ca executate, în mod greşit, a 30 de zile din cuantumul pedepsei". În aprilie 2015, George Copos a fost eliberat condiţionat din închisoare, după ce a executat o parte din cei patru ani primiţi în dosarele "Loteria I" şi "Transferuri în fotbal". Copos a beneficiat de o reducere a pedepsei şi pentru faptul că a scris în detenţie cinci cărţi, una de istorie şi patru de turism: la Editura Niculescu - "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI", "Tăşnadul medieval", "Franciza vs management în industria hotelieră" şi "Turismul - vector de interculturalitate"; la Editura Meteor Press - "Turismul european durabil şi provocările lui". Tirajul acestor cărţi a fost cumpărat integral de George Copos, oamenii săi apropiaţi ridicând volumele imediat după tipărire. După ce a fost eliberat din penitenciar, George Copos a fost acuzat de plagiat. Jurnalistul Cătălin Parfene a dezvăluit că tema lucrării sale de masterat - "Politica matrimonială a domnilor din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI", realizată în 2005, este similară cu tema cărţii scrise de Copos - "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI". Mai mult, cartea scrisă de Copos are o prefaţă semnată de profesorul Stelian Brezeanu, cel care a coordonat şi lucrarea de masterat a lui Cătălin Parfene. Ulterior, în anul 2016, procurorii au deschis un dosar penal şi l-au pus sub acuzare pe George Copos.

În 2016, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a anunţat că în cazul cărţii scrise de George Copos ("Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI") este vorba despre un tip de "plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată sau repovestire". La vremea respectivă, George Copos a susţinut că proporţia pasajelor din cartea sa susceptibile ca fiind plagiat este de 2% conform unui raport al....unui software de detectare a plagiatelor. Marian Popescu, preşedintele Comisiei de etică a Universităţii din Bucureşti a oferit, la vremea respectivă, câteva explicaţii legate de acest caz: "Avem de-a face cu un tip de plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată sau/şi repovestire. Nu este vorba de un clasic copy-paste, ci de un autor profesionist care a realizat foarte multe parafrazări inacceptabile, cum sunt numite în literatură de specialitate, după lucrarea de disertaţie a domnului Cătălin Parfene. Erori făcute de domnul Parfene au fost preluate şi în cartea domnului Copos. Cel mai adesea se întâlnesc preluări neatribuite. Circumstanţă specială, în acest caz, e că disertaţia domnului Cătălin Parfene nu fusese publicată şi domnul Copos nu ar fi putut, deci, plagia. Circumstanţă agravantă este a cei doi au fost în relaţie cu aceeaşi persoană, domnul profesor emerit Stelian Brezeanu, conducătorul ştiinţific al masterandului din 2005 al domnului Parfene, autor al recomandării şi al prefeţei cărţii domnului Copos. Comisia de Etică nu are de unde să ştie ce se întâmplă în închisorile din România. Noi nu monitorizăm activitatea ştiinţifică a deţinuţilor".

Se poate spune că potrivit Comisiei de etică a Universităţii din Bucureşti, Copos a beneficiat de o scurtare a pedepsei cu 30 de zile pe baza unei lucrări ... plagiate subtil. Acum urmează ca judecătorii să îşi exprime punctul de vedere legat de astfel de subtilităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

06 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6915
Gram de aur (XAU)Gram de aur235.7106

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro