GEORGE NICULESCU, MINISTERUL ENERGIEI:"Nu oprim nicio capacitate de producţie până când nu punem altceva în loc"

D.T.
Politică / 21 februarie

"Nu oprim nicio capacitate de producţie până când nu punem altceva în loc"

"Planul de restructurare al sectorului energetic din România prevede înlocuirea treptată a capacităţilor actuale de producţie cu noi capacităţi de producţie moderne, din regenerabil, parcuri fotovoltaice, precum şi din turbine pe gaz, deci nu oprim nicio capacitate de producţie până când nu punem altceva în loc", a declarat, astăzi, la o conferinţă pe teme de energie, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, informează Agerpres.

"Să fiu foarte clar: nu oprim nicio capacitate de producţie până când nu punem altceva în loc. Planul de restructurare asta prevede - înlocuirea treptată a capacităţilor actuale de producţie cu noi capacităţi de producţie moderne, din regenerabil, parcuri fotovoltaice, precum şi din turbine pe gaz. Deci, nu iese nimic din funcţiune până când nu vom înlocui. Toate aceste măsuri pe care le avem în vedere la Ministerul Energiei au tocmai scopul de a consolida sistemul energetic naţional, scopul foarte important de menţionat fiind de a asigura consumatorilor casnici sau non-casnici nivelul necesar de energie, precum şi energie la un preţ accesibil, în aşa fel încât economia românească să rămână competitivă pe pieţele regionale (...). După o perioadă de timp de aproximativ 10 ani sau opt ani, energia verde redevine starul investiţiilor din sectorul energetic din România, iar Ministerul Energiei vine în sprijinul acestor investiţii prin fonduri atât din PNRR, cât şi din Fondul pentru modernizare. Într-adevăr, am lansat un "call' de proiect, anul trecut în luna mai, cu 457 de milioane de euro pentru a finanţa aproximativ 950 de megawaţi în fotovoltaic şi vânt. Cred că săptămâna trecută au fost primele dosare evaluate, iar lista a fost publicată pe site-ul ministerului. Dăm drumul la finanţări atât din Fondul pentru modernizare, scheme de sprijin care vor finanţa investiţii atât pentru societăţi comerciale, pentru autoconsum, societăţi comerciale care vor dori să producă energie electrică pentru a o injecta în reţea, precum şi instituţii publice", a afirmat Niculescu.

Niculescu a menţionat, totodată, că Transelectrica a semnat contracte cu Ministerul Energiei în valoare de 475 milioane de euro, iar schemele finanţate din Fondul pentru modernizare, cum ar fi cea pentru autoconsumul instituţiilor publice, au un buget de 550 de milioane de euro. "(...) Cea pentru producţie energie din surse regenerabile pentru societăţi comerciale, tot buget de 500 de milioane de euro. Toate acestea sunt sume certe care vor intra în proiecte", a subliniat George Niculescu.

Potrivit oficialului din Ministerul Energiei, la momentul actual există, la nivelul autorităţilor, o preocupare despre modul în care România va întâmpina iarna viitoare, continuă sursa citată.

"Vedem că nu au fost absolut niciun fel de probleme şi datorită nu doar a sezonului uşor din punct de vedere al iernii uşoare pe care am avut-o, ci şi din prisma eforturilor pe care le-am depus împreună cu toţi colegii din cadrul Ministerului Energiei, inclusiv cu domnul ministru Popescu, de a ne asigura că trecem cu bine peste această perioadă complicată. (...) Prin proiectele pe care le facem şi prin proiectele pe care le derulăm, cele care privesc interconectarea noastră, vizăm diversificarea surselor de aprovizionare şi a rutelor prin care ne aprovizionăm cu gaze naturale. Vreau să reamintesc că, acum două săptămâni, Compania Naţională Romgaz a semnat un acord cu Socar, la Baku, pentru cumpărarea de gaze naturale pentru sezonul rece viitor. Ne preocupăm de cum vom întâmpina şi iarna viitoare, iar un alt proiect pe care vreau să-l menţionez este cel legat de acordul semnat pe 17 decembrie (2022, n.r), la Bucureşti, la Palatul Cotroceni, un proiect care practic ne va ajuta să ne atingem ţintele de decarbonare prin energia regenerabilă produsă în zona Mării Caspice, care va fi transportată pe teritoriul Georgiei şi pe sub Marea Neagră", a spus secretarul de stat.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9633
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6099
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7790
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.6078

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro