Germania încheie cu Israelul un acord istoric pentru cumpărarea scutului antirachetă Arrow-3

F.D.
Internaţional / 28 septembrie

Germania încheie cu Israelul un acord istoric pentru cumpărarea scutului antirachetă Arrow-3

Germania - care se reînarmează după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, a aprobat joi achiziţionarea din Israel a unui sistem de apărare antirachetă de tip Arrow-23, un acord "istoric" care urmează să contribuie şi la securizarea spaţiului aerian european, relatează Agerpres.

Sistemul de tip Arrow - a cărui livrare urmează să aibă loc în 2025 - "va pregăti apărarea aeriană germană pentru viitor", a declarat ministrul german al Apărării Boris Pistorius la semnarea acordului comercial, la Berlin, cu omologul său israelian Yoav Gallant.

"Este, fără exegerare, o zi istorică pentru naţiunile noastre", a subliniat Pistorius.

Israelul a prezentat acest contract - în valoare de 3,5 miliarde de dolari - drept "cel mai mare semnat vreodată" de către Israel, a cărui industrie a apărării este un sector-far.

Acest acord este "emoţionant pentru fiecare evreu", în contextul în care are loc la "doar 80 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial" şi "tragediei Holocaustului", a declarat, la rândul său, Gallant.

Sistenul de tip Arrow este dezvoltat şi fabricat de către întreprinderea Israel Aerospace Industries (IAI), în colaborare cu constructorul de avioane american Boeing.

Arrow-3 - nivelul superior al acestui dispozitiv antirachetă - este destinat interceptării rachetelor deasupra atmosferei şi are o rază de acţiune de până la 2.400 de metri.

Acest armament are o rază de acţiune mai mare celei a sistemului american de părare antiaeriană de tip Patriot şi sistemului IRIS-T, folosit în prezernt de Germania.

Berlinul a prevăzut să adauge dispozitivul Arrow acestor două sisteme, pentru a-şi forma proiectul unui scut antirachetă european, lansat de către Olaf Scholz după lansarea invaziei ruse a Ucrainei.

Aceastei iniţiative i s-au alăturat, până în prezent, 19 ţări - dar nu şi Polonia, Italia sau Franţa, care îndeamnă la altă abordare strategică şi industrială, bazată pe echipamente europene.

Prin Arrow-3, "Israelul îşi aduce o contribuţie foarte importantă securităţii noastre în Germania, securităţii noastre în Europa, securităţii spaţiului nostru aerian", un lucru care contează mult "în situaţia ameninţării actuale", subliniază Pistorius.

Germania a angajat, de la începutul lui 2022, o cotitură istorică după mai multe decenii de subinvestiţii în apărarea sa, angajând un fond în valoare de 100 de miliarde de euro în favoarea armatei germane (Bundeswehr).

După epuizarea acestui fond, eforturile bugetare este necesar să continue, dacă Berlinul vrea să aloce 2% din PIB apărării, la fel ca marile puteri din cadrul NATO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6131
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2443
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7989
Gram de aur (XAU)Gram de aur295.6592

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb