Revista BURSA Construcţiilor

Germania vrea să pună capăt comerţului cu carne ieftină

A.B
Miscellanea / 03 iulie 2020

Germania vrea să pună capăt comerţului cu carne ieftină

După ce descoperirea unui focar de coronavirus la abatorul de la Guetersloh a declanşat o dezbatere cu privire la standardele din industria alimentară din Germania şi la dependenţa de mâna de lucru a muncitorilor emigranţi, în special din România, ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, vrea să reducă dependenţa gospodăriilor germane de carnea ieftină, potrivit Agerpres.ro

"Carnea este prea ieftină. Publicitatea care pune accent pe preţurile reduse la carne nu se potriveşte cu sustenabilitatea... Acest lucru nu mai este acceptabil", a declarat ministrul german al Agriculturii.

Carnea cu preţuri reduse, de la salam şi până la tradiţionalii cârnaţi, este un produs alimentar de bază pentru mulţi consumatori germani, însă descoperirea unui focar de COVID-19 la unul dintre cele mai mari abatoare din Germania a ridicat semne de întrebare cu privire la unele din practicile urmate pentru a menţine preţurile la un nivel atât de scăzut.

Eforturile de identificare a persoanelor afectate de coronavirus au fost îngreunate de faptul că unele abatoare nu au putut furniza adresele la care locuiesc unii angajaţi, pentru că lucrau cu firme subcontractoare care le furnizau muncitori emigranţi. De asemenea, chiar şi unele firme subcontractoare se bazau la rândul lor pe alte firme subcontractoare care să le aducă muncitori.

Ministrul german al Muncii, Hubertus Heil, a criticat ceea ce el a numit sistemul de "sub-sub-subcontractare" în abatoare şi a introdus noi legi care le obligă să angajeze personal în mod direct.

În plus, ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, intenţionează să introducă şi alte măsuri pentru a răspunde la ceea ce a catalogat drept "consecinţele serioase" ale presiunilor preţului scăzut al cărnii asupra bunăstării animalelor, condiţiilor de lucru din abatoare şi veniturilor fermierilor. Kloeckner s-a declarat conştientă de faptul că măsurile pe care le are în vedere ar putea determina unele firme să îşi mute afacerile peste hotare, ceea ce ar însemna că autorităţile germane nu vor mai putea controla respectarea standardelor.

Kloeckner a propus şi un comision pentru bunăstarea animală care să îi recompenseze pe fermierii care sunt preocupaţi să asigure animalelor lor condiţii mai bune, iar pentru a contracara riscul ca abatoarele să se mute peste hotare va promova o etichetă europeană cu privire la bunăstarea animală care să fie aplicată pe produsele din carne.

"Carnea nu ar trebui să fie un produs de lux accesibil doar celor bogaţi, dar nici un produs junk de zi cu zi", a spus oficialul german, la o întâlnire cu reprezentanţii industriei cărnii şi ai sectorului de retail.

Potrivit portalului Numbeo, un kilogram de pulpă de vită costă 10,64 euro în Germania, faţă de 16,67 euro în Franţa, 14,58 euro în Olanda şi 12,32 euro în Danemarca.

Asociaţia Procesatorilor de Carne din Germania (VDF) a spus că sectorul va accepta modificări.

"Sectorul a decis să renunţe la sistemul muncitorilor subcontractori în abatoare, precum şi la tăierea şi procesarea cât mai rapid posibil a cărnii", a declarat directorul VDF, Heike Harstick.

De asemenea, Asociaţia Fermierilor Germani (DBV) a anunţat şi ea că sprijină măsurile avute în vedere de Guvern cu privire la abatoare.

Luate împreună, planurile ministrului Agriculturii şi intenţia Guvernului de a ridica standardele privind munca în sectorul procesării cărnii cu siguranţă vor duce la scumpirea acesteia şi vor afecta avantajul competitiv de care se bucură Germania în acest domeniu comparativ cu alte ţări din Europa Occidentală, a declarat analistul OECD, Hubertus Gay.

Acesta a recunoscut însă că este prea devreme să spună cât de mare va fi acest impact.

Alţi analişti sunt de părere că impactul asupra preţurilor din comerţul cu amănuntul va fi unul relativ moderat.

"Nutreţul reprezintă cea mai mare parte a costurilor în producţia de carne, iar costul procesării are o pondere relativ mică în preţul unui kilogram de carne", consideră analistul băncii olandeze Rabobank, Stefan Vogel.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. Stiam ca infometarea populatiei face parte din marele plan neo-marxist. Chiar ma intrebam cand vor incepe discutiile fascistilor ca carnea e un lux.

  Ce nenorociti au ajuns sa conduca guvernele tarilor, bai nene... In loc ca, in 2020, sa fie mancare cacalau pe toate drumurile accesibila tuturor, am ajuns sa depindem de neo-marxisti in alimentatia noastra de baza.  

  1. Si eu cred ca infometarea la care trebuie sa fii supus va duce la limpezirea creierului de prostiile ce le scrii.

   Sanatate inainte de toate junk-istule ! 

  Scumpirea mâncării este prima care mușcă din nivelul de trai. Gânditi-va numai că nu se scumpește carnea de fazan ci carnea de porc sau de vita, baza alimentației.

  Înfometarea poporului face parte din planul neo-marxist de precarizare totala a populației. Aceasta trebuie sa devină dependenta de stat pentru alimentele de baza si sa se închine FIAREI pentru a primi ceva de mâncare.

  Frugalizarea alimentației sclavilor e parte din plan. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro