GILDA LAZĂR, JTI:"Scăderea contrabandei cu ţigarete înseamnă creşterea pieţei legale şi încasări mai mari la buget"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 1 octombrie 2021

Gilda Lazăr a afirmat: "În 2020, un an de criză fără precedent, veniturile din acciza la ţigarete au fost singurele în creştere, cu 10,9% mai mult decât în 2019. Conform execuţiei bugetare pe primele opt luni ale anului 2021, veniturile provenite din acciza pe tutun au crescut cu 11,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceasta pentru că piaţa neagră s-a situat în 2020 sub nivelul mediei europene de 10%, tendinţă menţinută şi în 2021".

Gilda Lazăr a afirmat: "În 2020, un an de criză fără precedent, veniturile din acciza la ţigarete au fost singurele în creştere, cu 10,9% mai mult decât în 2019. Conform execuţiei bugetare pe primele opt luni ale anului 2021, veniturile provenite din acciza pe tutun au crescut cu 11,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceasta pentru că piaţa neagră s-a situat în 2020 sub nivelul mediei europene de 10%, tendinţă menţinută şi în 2021".

Scăderea contrabandei cu ţigarete înseamnă creşterea pieţei legale, concretizată în încasări mai mari pentru bugetul de stat, a afirmat, ieri, Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications la JTI România, Moldova şi Bulgaria, în cadrul unui eveniment în care a fost lansată campania naţională anti-ţigarete ilicite "Contrabanda e boală grea". La eveniment au participat Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor, Mirela Călugăreanu, preşedinta ANAF, precum şi conducerea Poliţiei de Frontieră şi cea a Poliţiei Române, în condiţiile în care campania se derulează în parteneriat cu autorităţile. Evenimentul a avut loc la Centrul Vămii Române pentru Formarea Echipelor Canine, recent înfiinţat în Pantelimon.

Gilda Lazăr a afirmat: "În 2020, un an de criză fără precedent, veniturile din acciza la ţigarete au fost singurele în creştere, cu 10,9% mai mult decât în 2019. Conform execuţiei bugetare pe primele opt luni ale anului 2021, veniturile provenite din acciza pe tutun au crescut cu 11,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceasta pentru că piaţa neagră s-a situat în 2020 sub nivelul mediei europene de 10%, tendinţă menţinută şi în 2021. Foarte important, politica fiscală a fost predictibilă, iar cadrul de reglementare nu a suferit schimbări radicale şi neaşteptate. Suntem convinşi că aceste campanii anuale de informare a publicului larg despre consecinţele comerţului ilegal asupra economiei şi societăţii, desfăşurate de-a lungul ultimului deceniu, precum şi parteneriatele iniţiate cu autorităţile de aplicare a legii încă din 2005, contribuie semnificativ la scăderea pieţei negre. Vom continua şi pe viitor să fim un contribuabil solid, implicat în rezolvarea problemelor comunităţii".

Potrivit datelor JTI, comerţul ilegal cu ţigarete la nivel naţional a scăzut în luna iulie la un minim istoric de 7,7% din total consum,după atingerea unui vârf de 24% în 2012. JTI are un protocol de colaborare cu ANAF din anul 2005 şi cu Poliţia de Frontieră din 2015 - parteneriatele includ donaţii de echipamente (drone de exemplu), fonduri pentru acest centru de formare a echipelor canine, dar şi derularea în comun a acestor campanii de informare. JTI România a virat la bugetul de stat, în 2020, 1 miliard de euro. Totodată, România a realizat export de 1,3 miliarde de euro cu produse de tutun.

JTI România derulează campanii publice anti-contrabandă în parteneriat cu autorităţile din anul 2010, când companiile ce produc ţigarete pierdeau 1 miliard de lei anual. Gilda Lazăr a spus că România este nu doar ţară ţintă, ci şi ţară de tranzit pentru traficul de ţigarete ilicite.

"Campania, lansată în parteneriat cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Direcţia Generală a Vămilor (DGV), Poliţia de Frontieră, Poliţia Română, urmăreşte informarea publicului referitor la efectele negative ale contrabandei asupra economiei şi societăţii. Prin mesajul puternic ancorat în actualitate, campania îşi propune să capteze o audienţă cât mai largă, contribuind la creşterea gradului de conştientizare a consecinţelor contrabandei: proliferarea criminalităţii, prejudicierea bugetului de stat, stoparea dezvoltării economice la frontiere", se arată într-un comunicat al companiei.

Campania va fi susţinută prin afişaje stradale în judeţele cele mai afectate de comerţul ilicit, inclusiv în Bucureşti şi toate zonele de frontieră, precum şi prin spoturi la televiziunea publică şi în mediul online. Conform autorităţilor, printre cele mai eficiente instrumente de luptă împotriva contrabandei se numără echipele canine mobile. În această toamnă, 19 câini s-au alăturat echipelor canine ale Vămii, fiind deja implicaţi în stagii de formare.

"Salut iniţiativa tuturor celor implicaţi în lupta împotriva traficului ilicit de produse, şi în special de ţigarete. Trebuie menţionate rezultatele bune ale inspectorilor Direcţiei Generale a Vămilor în protejarea veniturilor bugetului de stat. Vom implementa cât mai multe măsuri de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, pentru că îmi doresc să avem o economie dezvoltată corect şi echitabil. Dotarea punctelor vamale din România cu echipamente de scanare performante este vitală, mai ales că beneficiile acestei achiziţii vor compensa investiţiile. Acest demers trebuie accelerat, de aceea am adăugat în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi această componentă, de reformă a autorităţii vamale, în valoare de peste 64,3 milioane euro. Cu toate acestea, indiferent de gradul de sofisticare tehnică, sunt remarcabile abilităţile şi devotamentul acestor echipe canine, special antrenate pentru a fi un mijloc eficient de luptă împotriva contrabandei", a declarat, ieri, Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor.

La rândul său, Marcel Simion Mutescu, directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, a precizat: "În 2020, comerţul ilegal cu ţigarete a înregistrat un nivel mediu de sub 10%, cel mai mic din ultimii 15 ani. Şi în anul în curs, contrabanda cu produse din tutun se menţine la cele mai mici niveluri. Direcţia Generală a Vămilor va continua să deruleze acţiuni de amploare pentru combaterea traficului ilegal, în strânsă colaborare cu instituţiile abilitate ale statului, precum şi cu mediul privat onest. În momentul de faţă, în punctele vamale din România sunt active, şi cu sprijinul JTI, 44 de echipe canine mobile, specializate în depistarea ţigaretelor, drogurilor şi a numerarului. De asemenea, derulăm de mai bine de zece ani în parteneriat cu JTI campanii publice de conştientizare a efectelor profund negative ale contrabandei cu ţigarete asupra economiei şi a societăţii. Comerţul ilegal cu produse accizabile e un fenomen complex, care poate fi combătut doar prin colaborare şi parteneriat".

Liviu Bute, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, a spus ieri că poliţiştii de frontieră au reţinut în primele nouă luni ale anului ţigarete de contrabandă cu o valoare aproximativă de 30 milioane de lei.

"Combaterea fenomenului contrabandei cu ţigarete continuă să reprezinte o prioritate pentru Poliţia de Frontieră, sens în care sunt derulate acţiuni în toate zonele de competenţă, independent sau în colaborare cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, în domeniul fiscal sau ordine si siguranţă publică. Şi în acest an, eforturile poliţiştilor de frontieră au fost concretizate în capturi aproape zilnice în zona de competenţă. Astfel, în primele nouă luni, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării, aproximativ 2,5 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, cu o valoare aproximativă de 30 milioane lei, precum şi importante cantităţi de tutun. De asemenea, prin parteneriate încheiate cu producătorii de ţigarete a fost dezvoltat şi segmentul de prevenire a acestui fenomen care prejudiciază nu doar veniturile la buget, ci reprezintă şi un real pericol pentru societate, alimentând infracţionalitatea şi crima organizată. De-a lungul anilor, Poliţia de Frontieră Română a colaborat cu JTI Romania într-un cadru mai larg, fiind derulate mai multe campanii publice naţionale şi regionale de conştientizare a efectelor negative ale comerţului ilegal cu ţigarete, care reprezintă o dovadă a efortului comun pe care îl depun instituţiile de aplicare a legii şi producătorii de tutun pentru stoparea traficului ilegal de ţigarete", a afirmat chestorul principal de poliţie Liviu Bute.

Potrivit oficialilor Poliţiei, prin PNRR urmează să fie achiziţionate, pe parcursul lui 2023, 19 scannere care să fie utilizate în Vămi. Achiziţia se ridică la o valoare de 36 milioane de euro dintr-un total de 65 de milioane de euro stabilite prin PNRR pentru modernizarea activităţii Vămilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. CITAT: "Scăderea contrabandei cu ţigarete înseamnă creşterea pieţei legale şi încasări mai mari la buget" - de Gilda Lazar.

    URMAREA: vreo zece copii de clasa primara au cazut pe spate de admiratie! 

    De câte ori merg la P-ta Obor sau la Magazinul Bucur Obor, mă intersectez cu acele personaje dubioase, care șuieră discret ȚIGA-ȚIGA. Probabil că autoritățile locale încă nu au aflat de acest fenomen, distanța între zona de care vorbesc fiind "enorm " de mare ( Primăria de sector aflându-se tocmai la cca 100 metri depărtare ). Sau poate că rezolvă probleme cu mult mai importante decât eradicarea acestui mod primitiv, necivilizat si ilegal de comerț.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9410
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0408
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0873
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6488
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.3997

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro