Revista BURSA Construcţiilor

Google a dezvoltat un software de inteligenţă artificială care poate proiecta cipuri mult mai rapid decât oamenii

S.B.
Companii / 11 iunie

Google a dezvoltat un software de inteligenţă artificială care poate proiecta cipuri mult mai rapid decât oamenii

Google afirmă că a dezvoltat un software de inteligenţă artificială care poate proiecta cipuri mult mai rapid decât oamenii, informează news.ro.

Gigantul tehnologic a afirmat într-o lucrare publicată în revista Nature că un cip a cărui proiectare de către oameni ar putea dura luni de zile poate fi creat de noul său software de inteligenţă artificială în mai puţin de şase ore.

Inteligenţa artificială a fost deja utilizată pentru a dezvolta cea mai recentă iteraţie a cipurilor TPU (tensor processing unit) ale Google, care sunt utilizate pentru a rula sarcini legate de AI, potrivit Google.

"Metoda noastră a fost utilizată în producţie pentru a proiecta următoarea generaţie de cipuri TPU ale Google", au scris autorii lucrării, condusă de Azalia Mirhoseini, şefa Google pentru sistemele de învăţare automată.

Altfel spus, Google foloseşte AI pentru a proiecta cipuri care pot fi folosite pentru a crea sisteme de AI mai sofisticate. Mai exact, noua inteligenţă artificială Google poate elabora "planul de bază" al unui cip. Aceasta implică, în esenţă, reprezentarea grafică a unor componente precum procesoare, procesoare de grafică şi memorie plasate pe matriţa de siliciu unul faţă de celălalt - poziţionarea lor pe aceste plăci minuscule este importantă deoarece afectează consumul de energie al cipului şi viteza de procesare.

Oamenilor le ia luni întregi pentru a proiecta în mod optim aceste planuri, dar sistemul de învăţare profundă de la Google - un algoritm care este instruit să întreprindă anumite acţiuni pentru a-şi maximiza şansele de a câştiga o recompensă - o poate face cu un efort relativ mic.

Sisteme similare pot învinge şi oamenii la jocuri complexe precum Go şi şah. În aceste scenarii, algoritmii sunt instruiţi pentru a efectua mutări de piese care le cresc şansele de a câştiga jocul, dar în scenariul cu cip AI este instruit să găsească cea mai bună combinaţie de componente pentru a o face cât mai eficientă din punct de vedere al calculului.

Sistemul AI a fost alimentat cu 10.000 de planuri de cip pentru a "învăţa" ce funcţionează şi ce nu. În timp ce proiectanţii umani de cipuri dispun de obicei de componente în linii îngrijite, AI Google utilizează o abordare mai dezordonată pentru a-şi proiecta cipurile.

Celebrul AI "AlphaGo" al DeepMind a făcut o mişcare extrem de neconvenţională împotriva campionului mondial Go Sed Lee, în 2016, care a uimit jucătorii Go din întreaga lume. Inginerii Google au menţionat în lucrare că descoperirea ar putea avea "implicaţii majore" pentru sectorul semiconductorilor. Yann LeCun, director ştiinţific al Facebook, a salutat cercetarea pe Twitter, ca fiind "o muncă foarte frumoasă", adăugând că "acesta este exact tipul de setare în care RL străluceşte".

Descoperirea a fost apreciată ca "o realizare importantă" care va fi "un ajutor imens în accelerarea lanţului de aprovizionare", într-un editorial al Nature, de miercuri. Cu toate acestea, jurnalul a afirmat că "expertiza tehnică trebuie împărtăşită pe scară largă pentru a ne asigura că "ecosistemul companiilor devine cu adevărat global. Industria trebuie să se asigure că tehnicile de economisire a timpului nu alungă oamenii cu abilităţile de bază necesare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro