Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

Gopo, manelele şi starea societăţii româneşti

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial /

Cornel Codiţă

Cred că de prin 1990 nu am mai asis­tat la o asemenea deversare publică de umori în legătură cu o temă, cu un eveniment al vieţii sociale. Atunci, materia era grosieră, "politică". Acum, ţine de domeniul "subţire", distilat, al "artei". Atunci, ca şi acum, argumentul raţional şi dezbaterea cu sens, civilizată în regulile ei de manifestare, sunt victime ale unui alt soi de masacru al inocenţilor. Nu victime colaterale, ci principale. În numele şi în apărarea lor sunt scrise aceste rînduri.

Cu producţii mai pline de premiile şi de laudele altora, decît oricînd în întreaga istorie a cinematografiei noastre, breasla truditorilor în lumea umbrelor proiectate pe perete şi-a organizat, acasă, pentru uz propriu, în cea mai bună tradiţie provincială, un "Oscar dîmboviţean". Ce, numai englezii să aibă Globul lor de aur, ori francezii, Ramura lor de palmier, ori italienii Leul lor de la Veneţia, ori nemţii Ursul lor de la Berlin. Noi nu putem să facem în judeţul nostru, ceea ce fac ei în capitalele lor? Ba, bine că nu! Şi, în bună logică a tradiţiei caţavenciene, am făcut. Mai precis, proiectul genialului Gopo, menit să susţină producţia internă de animaţie, prin organizarea anuală a unui festival care să adune şi să prezinte publicului recolta de idei şi de realizări dintr-o nişă artistică mult şi pe nedrept marginalizată, a fost mai întîi deturnat-altoit, iar apoi răsturant cu capul în jos şi picioarele în sus, astfel încît dintr-o manifes­tare destinată publicului, a devenit una destinată consumului intern al breslei cinematografice. Gala premiilor noastre, pentru noi şi ai noştri, care seamănă cu ceremonia şi spectacolul de Oscar, tot atît cît sălile de bal din Bucureştii lui Nae Girimea, Miţa şi Didina, cu Balul anual din Sala Mare a Operei de la Viena. Ca şi pînă acum, în materie de relevanţă socială, evenimentul nu ar fi trecut pragul cîtorva rînduri de ştire, eventual vreo cronică, două, de palmares, rătăcite printre filele unei prese tagentă la cultură doar primăvara şi toamna, la vremea activităţilor agricole de pe cîmpurile cu cernoziom ale patriei.

A fost să fie, însă, momentul cu manele! Era scena Teatrului Naţional, era gala unui eveniment cu ştaif de cultură... ce căutau băieţii ăştia de băieţi de Ferentari în cadru? S-au întrebat, nu fără o doză bine piperată de arţag, cîteva voci din public. Confruntaţi cu reacţiile vehemente de "dezgust şi dezaprobare" venite tocmai din zona sensibilă a consumatorului-beneficiar, producătorii galei s-au repliat, sprijinindu-şi apărarea pe două redute. Primo, momentul respectiv a fost, ca şi altele din cadrul galei, "de-construit" în cheie parodică, ironică... ce mai post-modernist după toate regulile din carte. În acest sens, el era nu doar justificat, ci necesar, fiind direct legat de palmaresul festivalului, de filmul care primise premiul pentru debut "Soldaţii. Poves­te din Ferentari". De aceeea, s-a aflat în program. Secundo, producătorii galei sunt oameni ai vremurilor lor şi promotori ai valorilor acestor vremuri! Gala trebuia, deci, să fie o pledoarie pentru diversitate şi toleranţă. Unii dintre cei prezenţi în sală, ca şi alţii, aflaţi mult dincolo de pereţii incintei Teatrului Naţional, au căzut la acest examen. Nu e vina organizatorilor, ci a celor care nu îşi fac temele acasă! La multiculturalism, vreau să zic!

De aici încolo, însă, intrăm în teritoriul derapajelor. Grave. De logică şi de bun simţ. Unii dintre artiştii care au îndrăznit să protesteze, au păcătuit şi ei. Au cîntat ori au spus pe scenă, fie ea şi local-improvizată, producţii pornografice sau mai rău. Păi, ce cădere mai au ei să judece şi să acuze pe alţii?!!. Şmecheria asta de argumentaţie este cunoscută încă de pe vremea lui Aris­totel, se cheamă argumentum ad hominem, şi a fost discreditată tot cam de pe atunci, cînd este vorba de a discuta cu cineva serios, cu pretenţia că te afli în căutarea adevărului, nu a unei măciuci cu care să-i dai în cap preopinentului. Din aceeaşi categorie a greşelilor clasice şi flagrante de logică fac parte şi alte acuzaţii aruncate cu iluzia unei apărări solide, cum sunt cele de "dublu standard" şi "ipocrizie" aduse celor care, la ei acasă, în maşină, cu prietenii la o beţie, ori chiar la clubul de fiţe şi la petrecerea corporatistă ascultă cu plăcere cîntecele mai deocheate ale Romicăi Puceanu, dar strîmbă apoi din nas la manelele lui Dan Bursuc şi Kana Jambe cîntate la Naţional; cum sunt cele privind faptul că Teatrul Naţional a găzduit şi alte manifestaţii îndoielnice ori care prejudiciază drepturile unor categorii de cetăţeni şi nimeni nu s-a scandalizat în lumea artistică; că au fost şi alte momente "cu cheie" în programul galei, dar care nu au suscitat nici o reacţie, în sfîrşit că unii dintre oamenii de artă se scandalizează pentru o manea, dar nu găsesc cu cale să protesteze faţă de absenţa şi lipsa de interes pentru Gală a oficialilor din Ministerul culturii.

Lucrurile nu s-au oprit, însă, aici. Unii dintre "preopinenţi" au derapat, cu o uşurinţă stupefinată, tocmai hăt... în "delirul logic". Aflu, astfel, că sunt un rarist imbecil dacă nu am ajuns încă să ştiu şi să pricep că "romii au pus bazele a ceea ce voi numiţi cultura naţională". Despre cultura naţională de la noi, de aici, din spaţiul social, noologic şi politic numit România, este vorba, dacă e cineva care nu s-a prins din prima. Mai aflu şi că "romii au fost sclavi aici, romii au fost exterminaţi în Holocaust aici, în ţărişoara voastră barbară, prima în top la bătăi de neves­te şi violuri". Propoziţiile aceastea adînc fracturate atît logic, cît şi istoric, aparţin unei persoane cu carte şi studii academice, foarte probabil cu cetăţenia statului numit România, cu un statut public remarcabil, care îi asigură privilegiul de a vorbi în apărarea drepturilor romilor! Foarte probabil, nu doar în România. De la aceeaşi persoană aflu şi alte lucruri importante, chiar dacă mai puţin fioroase, anume că "mediul artistic din România este oricum retrograd", cu alte cuvinte nu manelele, fie ele cîntate chiar şi pe scena Teatrului Naţional au stricat cultura din România. Că manelele fac parte din cultura romă, cultură căreia statul numit România are datoria să îi dea din ce în ce mai mult spaţiu. Se subînţelege, desigur, inclusiv pe scena Teatrului Naţional. În sfîrşit, discursul devine din acuzator, ameninţător: "Deci, instituţiile astea de cultură nu vă aparţin doar vouă."

Vă spun drept, iniţial am avut intenţia să rîd. Ştiţi dumneavoastră vorba latinului, ridendo castigat mores. Citind şi recitind unele dintre reacţiile care au luat locul oricărei forme civilizate a dezbaterii publice, mi-a trecut. Sunt obligat să presupun, pendulînd captiv între perplexitate şi groază, că societatea din care fac parte este adînc fracturată, este împărţită în două tabere, în care se află un singur soi de oameni, rasişti, fascişti, legionari, bătăuşi de neveste şi violatori, pe care îi separă o singură şi ireconciabilă condiţie: unora le plac manelele, pînă la extaz, celorlalţi nu le plac... deloc!

Opinia Cititorului ( 47 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Muzica de cult ortodox! Asa a fost introdusa in Tarile Romane. Acordurile si gamele orientale isi pastreaza sunetele nemodificate, asa cum au fost revelate! Meditatiile se fac doar pe acorduri orientale! Muzica din Orient nu cunoaste genul muzicii de Opera insa este geniala, ea atunci este creata, pe scena, este o terapie cu sunete. In India am participat in fiecare seara la concerte de muzica clasica iindiana... acele vibratii m-au ajutat sa na vindec de febra tifoida! Cantecele lor de petrecere faceau inima sa salte, Delir Mendi este apreciat de indieni dar si de occident. Am incercat sa cand muzica de opera dar mi s-a spus ca nu vor intelege, ca nu le place, descurajata nici macar nu am incercat vreo arie! Pacat ca nu am cantat cu ei, in gamele lor! Recunosc, nu este usor deloc! Trebuie sa ai talent! Nu prea stiu ce s-a intamplat la National.. pentru mine ziua de axi a fost una initiatica, ritual de retrezire spirituala!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Si ai trepidat doamna Salomeea?.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Da, la piesa de teatru Marea rusine, de la Teatrul Excelsior. Am aflat ca marea rusine este a romanilor pentru ca au considerat normal sa ai sclavi, robi rromi la nivel de stat, de manastiri si chiar la casele boierilor.Femeile rrome de la casele boieresti, focoase si frumoase satisfaceau poftele boierilor si chiar le purtau copiii in pantece pentru cei ale caror sotii erau sterpe.Am aflat ca discriminarea pozitiva a facut si rau prin stigmatizare dar si bine. Aceasta piesa a fost scrisa de o actrita rromani si interpretata de actori rromi. Chiar mi-a facut bine sa vad rezultatele unui vis de al meu, de emancipare si schimbare de mentalitati prin arta! Tot ce visez devine realitate!.Nu e minunat? Universul ne raspunde!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  ... eu as numi aceasta: ... exces de pozitivitate ;) ...

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Ada Solomon, producatoarea filmului „Soldatii. Poveste din Ferentari", a spus că, de fapt, respectivul moment a fost „un fel de a atrage atenția către cultura de masă și cinema-ul românesc care este privit ca adresându-se unui public cinefil exclusivist”.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Cand faceam stagiu la Comisia Europeana, am propus ca sa se lupte prin arta impotriva rasismului, un fel de actor-activist.Cand eram inspector scolar, am propus locuri speciale la toate liceele si universitatile, nu numai la asistenta sociala. Mi s-a parut un proiect emancipator, care, in final, s-a dovedit a face rabat de la calitate, in anumite cazuri. Nu oricine poate deveni actor! Pe langa talent este nevoie si de o anumita cultura in domeniu.Sunt partial deceptionata de rezultatul experimentului, care a adus un plus de stigmatizare.

   Lasand critica deoparte, adevarul este ca dispretul ascuns fata de rromi este prezent de sus si pana jos in toate tarile din UE. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Lasand critica deoparte sau trezindu-ne la realitate?.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Dupa ce am vazut am dat dreptate autorului. Au facut intentionat asta, ca sa traga un semnal de alarma! Mie asa mi se pare...parcă ma vad pe mine cantand o arie de opera, pe scena din India..total neadecat. Muzica pop indiana seamana mult cu ce au cantat pe scena Teatrului National, daca s-ar fi canatat pe scena Teatrulu Romani ar fi fost adecvat. Cred ca asta au vrut sa scoata in evidenta necesitatea unui teatru romano asa cum exista si teatru evreiesc. Eu asa citesc.

  Ma gandesc ca daca nu l-as fi dus la opera pe nepotul meu poate ar fi ajuns si el de rasul lumii, sa cante manele la Teatrul National, bine ca nu rade nimeni atunci cand ne incanta la Opera Nationala..

  Spre stupoarea mea, studentii romani, de la Conservator, asculta si danseaza manele la petreceri, am fost nevoita sa plec si eu, deceptionata, pentru ca venisem la ziua nepotului meu ca sa cantam muzica clasica impreuna cu toti colegii. Raspunsul lor a fost ca se studiaza manele si la conservator, e sectie speciala. Mai tare ma doare pentru ca toti fumeaza si beau alcool! Copii de preoți, de generali, de artisti...Din respect pentru mine, nu mai fumeaza si nu mai beau alcool in prezenta mea si canta muzica clasica, la peterceri.Din pacate nu pot fi mereu cu ei! 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. ... este trist ca nu mai fumeaza si nu mai beau in prezenta ta ... eu as numi-o: disonanta ;) ...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nimeni din familia mea nu fumeaza in prezenta mea si nu lasa pe cineva sa ma agreseze astfel. Mama mea era o intelepta si le-a spus ca medicul mi-a interzis sa stau in astfel de mediu, a inventat ca sa ma protejeze! Toti studentii vor sa se lase dupa ce le-am explicat consecibtele! Sper sa le fac un bine, sa se lase de fumat! Trist este ca unii fumeaza si altceva, se drogheaza. Mie imi vine sa plang pentru ca aleg tot ce face rau sanatatii!... avem mult de lucru! Nepotul meu nu a fumat, era impoteiva fumatului. Un anumit mediu l-a poluat! Sper sa il pot salva pe el si pe prietenii lui! Macar imi fac datoria de dascal!Eu sper sa reusesc.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Ma iibesc si vor sa ma protejeze! Toti ma iubesc! Poate ca din iubire se vor lasa de aceste vicii care le consuma sanatatea si resursele si asa precare! Multi s-au lasat de fumat si alcool, acum imi multumesc!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   ... reformulez: ... cand un om isi schimba comportamentul doar in prezenta mea ... inseamna ca eu mi-am creat un "safe space" ... iar el a invatat sa minta/ascunda ...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Iubesc!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   se abtin, din respect! la fel procedeaza si cu manelele. Nu mai pun astfel de muzica pentru ca le-am spus ca nu imi plac...versurile nu imi plac. Linia melodica este asemenea celei turcesti, grecesti.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Esti rasista Salomeeo; ce ai cu turcii si grecii?.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Cant si greceste si turceste, pentru ca imi place stilul balcanic.Doresc binele celor din jur si de aceea imi pasa daca isi fac singuri rau cei care se drogheaza..Cum sa fii rasista cand iubesti gradina lui Dumnezeu in care fiecare floare are frumusetea ei!? Cred ca nu asta s-a inteles...ar fi culmea..Eu iubesc pe toti oamenii si ei ma iubesc pe mine, dupa ce ma cunosc, chiar si rasistii. Pe scurt, mi place linia melodica bizantina, orientala! Am in familie si turci si greci, e absurd ce sustii.Nu imi plac versurile manelelor si maniera unora de a le interpreta. Imi place bordeias, bordei, bordei...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   A pus pe muzica Imnul National'

   Un pasionat colecționar de muzică românească, care a notat creații din repertoriul muzicienilor din perioada fanariotă. Pann a tipărit mai târziu unele din cele mai vechi piese muzicale de curte și cântece de lume inspirate din melosul bizantin si otoman. Acest lucru a fost însoțit de interesul său în alte tradiții muzicale: în practica sa bisericească, el a tradus și compus in tradiția imnologiei bizantine și a fost printre primii din generația sa care a folosit terminologia muzicală vestică în indicarea tempoului sau a elementelor de agogică. Anton Pann a fost și un interpret iscusit la cobză, lăută, chitară și la pianoforte, cântând în diverse momente, alături de tinerii boieri. 

   Dintre culegerile și creațiile sale muzicale se numără compoziții orientale, romanțe și cântece de lume printre care: „Bordeiaș, bordei, bordei”, „Inima mi-e plină”, „Mugur, mugurel”, „Până când nu te iubeam”, „Nu mai poci de ostenit”, „Leliță săftiță”, „Și noi la Ilinca”, „Unde-auz cucul cântând” sau „Sub poale de codru verde”. 

   Unele dintre acestea au apărut în volumul „Poezii deosebite sau cântece de lume”, primele în ediția din 1931, iar celelalte în ediția din 1937, în care acesta prezintă culegeri de cântecesi "Spitalul amorului sau Cântătorul dorului”, în anul 1850, cu modurile cântărilor pe note psaltice. În introducerea lor, intitulată La Balamuc, Anton Pann transmite câte un mesaj, către cititori (referitor la titlul și însemnătatea publicației) și către domnii poeți ai poemelor noi care se adaugă la toată lumea (referitor la poeme și autori): 

   „Socotesc că nu fără cuviință am intitulat această ediție Spitalul Amorului, căci în coprinderea-i nu veți vedea decît plîngeri de inimi rănite, suspinuri de piepturi săgetate, tînguiri de dureri cumplite, oftări și tot felul de văitări din pricina amorului: întocmai ca într-un spital în care se află mulțime de ostași loviți în bătaie și răniți de tot felul de arme, care-și arată rănile și își spun durerile, cerînd ajutorul doftorilor. Pentru că acest Amor, copil nebun, fiu al Venerei, răzgîiat de-a sa mumă și crezut zburdarnic, în mînă cu arc și săgeți, cu neastîmpăr petrecându-și timpul totdeauna ca cu niște jucărele, întinde arcul și, aruncînd săgeți în toate părțile, răzbește și pătrunde inimi de tot felul de vîrste. (...) Săgetează pepturile, le înflăcărează sîngele și atît îi aruncă în călduri grozave, încît mulți își smintesc simțirile și se pomenesc ca cei lunatici în somn, și chiar deștepți, vorbind aiurea, neștiind cum și către cine. Ba încă unii rămîn smintiți pentru totdeauna, fără a-și mai putea găsi leacul, și din Spitalul Amorului ajung în Spitalul Nebunilor (la Balamuc). Alții cad în melancolie și încet-încet se topesc și-și sfîrșesc viața (...)

   Nu socotiți că pentru ca să mă fac stăpîn pe poemele Dumneavoatră am alăturat dintr-însele în aceste broșuri, ci numai ca se le fac nemuritoare, cumpuindu-le Melodia deocamdată pe note bisericești, ca să rămîie neuitate Modurile lor după veacuri: pentru care, după părerea mea, socotesc că nu mă veți învinovăți. Iar dacă nu vă voi însemna numele fiecăruia la poema sa, nu este vina mea, ci a celor ce le place să se facă plagiari și în locul numelui poetului subscriu pe al lor, spre a amăgi pe cei ce îi cred.]” 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Spre deosebire de Goran Bregovici care a furat cantecele rromani in scop comercial.Mai nou foloseste acompaniamentul orchestrei de muzica clasica. Pe 2 aprilie va avea spectacol la Sala Palatului, dupa modelul lui Tudor Gheorghe probabil.Este jenant ce a facut, si-a insusit operele unor rromi saraci anonimi, din Jugoslavia.Iata cum unii pot deveni mari, prin furt si in arta. Macar demonstreaza ca si muzica orientala poate si acompaniata de o orchestra de muzica clasica. Nu e singurul. care arata legatura dintre muzica folclorica nationala, rromani si muzica clasica. Iata exemplul revelator, Imnul rromilor, Gelem gelem, care are aceeasi linie melodica cu Ionel Ionelule, este interpretat de solisti de opera, din Craiova, magistral! Cand am auzit pentru prima data Imnul Rromilor la un Festival de la BRNO, interpretat de Esma Redjepova, regina cantecelor rromani, am adaugat, bucuroasa: este melodia preferata a tatalui meu,!... neintelegand versurile, am crezut ca este tradusa. M-am bucurat ca aceasta idee a mea, am regasit-o in manualul domnului profesor Sarau. Atat de mult mi-a placut melodia incat am ajuns sa cant si eu acest Imn, care povesteste despre holocaust, denumit lege neagra in versuri. Este un cantec solemn, chiar este trist iar rromii danseaza, pentru ca nu toti cei care interpreteaza inteleg si limba.Pentru ei este comercial. Cred ca Imnul Rromilor ar fi fost mult mai nimerit sa fie interpretat pe Scena Teatrului National ( eu l-am interpretat, in memoria tatalui meu si a tuturor rromilor deportati sau exterminati in lagare de concentrare naziste, pe scena Operei Nationale Romane, la invitatia Ministerului Culturii)

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Dar bordelas, bordel, bordel?.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Postacilor, sper ca acum sunteti convinsi de cutura enciclopedica a doamnei Salomeea. Cred ca numai din invidie o sarjati mereu.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  "Soarele ii incalzeste si pe cei prosti si pe cei destepti". Societatea a ajuns la limita arogantei: punem etichete, acuzam fara sa avem cunostinta despre ce vorbim, fiecare isi ridica ego-ul la rang de vedeta atotstiutoare, ne pierdem timpul cu lucruri ce nu ne privesc personal etc. Daca faceti un exercitiu simplu si intindeti degetul aratator spre cineva, uitati-va ca celelalte trei sunt indreptate catre voi. Lumea este plina de o diversitate de lucruri, experiente, oameni, ce contin adevaruri, neadevaruri, pentru ca fiecare dintre noi creem lumea in care traim. Alegem doar ceea ce rezoneaza cu cine suntem, dar ca sa facem acest lucru e foarte important sa fim foarte atenti la cine alegem sa fim, altfel vom fi tentati sa imitam toata aceasta experienta personala numita viata.

  "-Ioane, am auzit ca ai terminat chiar si doctoratul.- Vasile, unii spun ca da, altii spun ca nu." 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Trebuie sa facem din fiecare individ in geniu.. este ppsibil acest lucru! Profesorul Ignatenko ne demonstreaza acest lucru prin cultura cosmoumanista a pacii! Orice melodie poate deveni mantra!.. inclusiv besame muxho! Cursul vosta 600 euro pt 2 zile, dar merita! Eu chiar am organism de 20 de ani!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   ... salariu mediu pe economie e cam 350 - 400 euro pe luna ... profitabila spiritualitatea asta ... oricum este bine ca acum stiu cat costa genialitatea ;) ...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Cursul pentru liderii elitei spirituale mondiale costa atat. celelalte costa mai putin, sper.. Am fost la un curs de manager, in 2010 si costul a fost acelasi. Un potential lider nu are doar 400 Euro pe luna...are de 4-5 ori mai mult. Cine nu isi doreste sa redevina tanar, sa fie sanatos si plin de energie! cel mai important este ca dobandesti competente de programare mentala pentru tot ce e pozitiv, doar! La curs primesti activatoare acordate la sistemul tau vibrational dupa ce ti se introduce mental matricea si ti se acordeaza la sistemul tau vibrational cu ajutorul unui aparat special. Vibratia ta creste si implicit energia ta. Poti ajunge la 10 la puterea 100, atat cat are matricea creatorului, pe cel mai inalt nivel.Aceste informatii au fost primite de pe Sirius. Profesorul Ignatenko are 76 de ani si arata de 45 de ani...eu am 56 si arat de 26. Eu mi-am propus sa ajung la 20 de ani.Totul e posibil!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Draga Salomeea, grija mare sa nu depășești creatorul cu aia 10 la puterea 100(ce?)! In rest, nu cred ca e nevoie de tratament.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   ... salomeea ... primul pas spre o dezvoltare spirituala sanatoasa, este modestia ... voi porniti din start de la idea de "elita spirituala"!!! ... scopul nu este intinerirea, scopul ar trebui sa fie cunoasterea ... cunoasterea este gratuita ... dar cere timp si sacrificiu!!! ... daca pretul salvarii ar sta in doua zile si 600 de euro, lumea asta ar fi fost salvata de mult ... dealtfel, nu sunt interesat de "initieri" contra cost cu "aparate speciale" ... eram doar curios cu cat se mai vinde spiritualitatea ;) ...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Salmonella tu citesti ce scri? Nu cred ca altfel ti-ai da seama ca na-i talent, Salmonellă fara talent.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Epigonule, poanta suna asa:"-Ioane, nevastata a fost fata mare cand ai luat-o?.- Vasile, unii spun ca da, altii spun ca ba."

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Eu chiar am organism de 20 de ani!

   Fara logica; organism sau orgasm? . Lamuriti-ne. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Poate, cum sa nu! daca-i introduce vibratorul in matrice si ajunge pe planeta Sirius da inapoi pana la 20 de ani. Totul e posibil.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Greesesti, nu spiritualitatea se vinde ci vibratia.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   ... partea trista esta ca "pozitivii" astia concep directive europene ... s-apoi de atata "pozitivitate" devin incapabili de a sesiza problemele esentiale ... nici cand lumea protesteaza in strada ... la fel cum "tinerica" noastra nu a sesizat ironia de 2-3 editoriale incoace ...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Eu doar am vrut sa il cunosc pe domnul profesor Ignatenko.si sa ma ajute sa gasim un nou model societal care sa nu mai creeze deseuri sociale, asa cum le numeste domnul profesor Codita. De aceea i-am si cumparat cartea, de aceea am devenit si bahai, in speranta ca aceste sisteme filozofice vor aduce pacea pe terra. Misiunea vietii mele este sa aduc pacea, Ma numesc Salomeea, adica Shalom, in ebraica.

   Dansul m-a ales sa fac parte din elita spirituala mondiala, gratuit, pentru ca e nevoie si de stiinta si de credinta pentru a ajunge la adevar, la cunoastere. Nu am cerut eu nimic doar am vibrat pe aceeasi frecventa de unda cu domnia sa. Daca ii vei citi cartea, ti-o pot imprumuta, vei intelege doctrina cosmoumanista a pacii. Daca oamenii nu platesc, nu vad valoarea, a spus dansul cand i-am propus sa tina conferinte si spectacole gratuite! 

   Si eu am sange evreiesc, german prin bunic dar si indian, grecesc si romanesc prin alti bunici. (Nu pot fi rasista! fiind educata in spiritul religiei bahai) 

   Se vinde si ea!...Iata un exemplu. 

   Shalom, Gelem. 

   The Vienna Boys Choir gets to grips with Jewish and Romany music 

   * abgespielt 

   ConcertVienna Boys' Choir 

   A Vienna Boys’ Choir production 

   Since “Inspiration”, their first production of World Music in 1999, the Vienna Boys’ Choir have been methodically collecting songs fr om every culture. Their 2001 production “Lieder der Nationen” (Songs fr om many countries) was followed by “Seidenstraße” (The Silk Road) in 2003, “Piraten” (Pirates) in 2004 and most recently “Zwischen Welten” (Between Different Worlds) in 2010. 

   The first concert of World Music to be held in MuTh embraces Jewish and Romany music. Together with Chief Cantor Shmuel Barzilai and the Janoska Ensemble with Ferry Janoska, the Vienna Boys’ Choir performs music by Levi Yitzhok of Berditchev, Salomon Sulzer, Yossele Rosenblatt and Israel Goldfarb, as well as the Romany hymn “Gelem, gelem”. The programme also includes the rather romantic views of other musicians. Schumann‘s Zigeunerleben (“The Gypsy Life”) is a classic for boys’ choirs, and it has become something of a hymn for the Vienna Boys’ Choir. Their predecessors were on the road with their masters as early as the Middle Ages; and since 1924 a total of 2,218 members of the Vienna Boys’ Choir have made around a thousand tours to over a hundred countries. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Ma numesc Salomeea, provine din ebraica shalom, adica pace. Tu sa inveti sa scrii corect si apoi sa emiti judecati de valoare. Crezi ca eu scriu ca sa imi arat talentul literar sau ca sa transmit un mesaj. Pe mine ma atrag stiintele exacte acolo am avut talent, fizica, matematica, chimie, materii la care am fost olimpica.. As face asta cu mult talent si grija doar daca ar fi articolul meu. Limbile straine imi plac pentru ca se bazeaza pe logica.

   Astrograma mea natala indica talente multiple, pe care le-am si folosit ca sa pot avea acces la cunoastere inalta dar si sa supravietuiesc, ramanand orfana de tata de la 13 ani . Am cantat pe marile scene de Opera si teatru ale Europei, in Germania, Austria si Elvetia si am performat si in India. Am valorificat aceste talente doar cand eram in mare nevoie. Casa mea a fost arsa de rasisti, pentru ca in inocenta mea, am aparat pe cei carora le arsesera casele la Valenii Lapusului si Hadareni, trimisa de sociologul Nicolae Gheorghe ca sa mediez si sa alfabetizez o comunitate care a trait sub plastic doau ierni, fara adapost uman. Dansul a strans bani prin ambasade, dand un exemplu statului roman, prin reconstruirea caselor si a unei scoli in comunitatea care nu mai mersese de multa vreme la scoala din Comuna, unde era doar populatie majoritara..Eu am lucrat voluntar impreuna cu alte eleve si studente de la sociologie. Am inscris acea scoala in sistemul national de invatamant prin inspectoratul scolar , care a asigurat invatator dupa ce am plecat eu de acolo.Eu eram studenta la limbi straine, in 1990.

   L-am vazut pe domnul Nicolae Gheorghe la TVR in 1990 si mi-am dorit sa il cunosc, asa cum mi-am dorit sa il cunosc si pe dl Profesor Ignatenko. Universul mi-a dat aceasta ocazie , la BRNO, acolo l-am cunoscut si pe dansul dar si pe prietenul dansului, diiplomatul francez, Marcel Courthiade, de la care am invatat si limba rromani. Marcel Courthiade a compus versurile imnului Gelem gelem , in limba rromani. Ne-am imprietenit rapid, deoarece amandoi avem talent in studierea limbilor straine... Diplomtul francez a fost modelul meu de lingvist si diplomat. dansul cunoaste 24 de limbi straine pe care le si vorbeste fluent. Eu am luat exemplu si am studiat 24 dar nu am ajuns la performanta dansului, vorbesc doar 9. Din 1990, inca mai pastram legatura stiintifica.Il consider un tata spiritual, a fost primul meu profesor strain. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Chiar nu ma intereseaza ironiile si rautatile! E sanatos sa le ignor! Toti cei care le emit isi arata culorile interiorului. Exista o lege a rezonantei, fiecare primeste ce merita! Personal , am primit tot ce am cerut Universului, cand intentia este pura! Tot ce emitem rau se intoarce, asemenea unui bumerang! Atentie la ce ganditi, exprimati si faceti! Bine faci, bine gasesti!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   E doctrina domnului Ignatenko. Eu doar am beneficiat de bunavointa dansului! Este un om ff bun! Te simti foarte bine in prezenta dansului! Ar trebui sa fie cat mai multi parlamentari in prezenta dansului! Daca nu iti schimbi modul de viata si nu activezi matricile in mod regulat nu iti pastrezi puterea. Visul meu este sa aducem impreuna pace interioara, structurala si globala!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Bahaii nu fac politica si nu sunt partinici. E interzis. asa ca sa nu va asteptati sa fiu de partea cuiva. Avem nevoie de valori si interese comune, care unesc oamenii, nu care ii divid! Geniul raului a inventat parti, factiuni, care se razboiesc intre ele!Chiar in comentarii dati dovada de lipsa de umanism, de armonie!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Ei ne-au povestit ca multi pacienti s-au vindecat complet, dupa aceste terapii spirituale ale domnului profesor Ignatenko, inspirate din spiritualitatea indiana, chineza, japoneza si crestina..Si scopul meu este tot unul terapeutic, de vindecare a societatii in ansamblu, prin spiritualitate, exteriorizata prin diferite forme de iubire fata de viata, cunoastere autentica, prin arta, cultura a preventiei, in toate domeniile.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Daca primesti ceva trebuie sa dai ceva inapoi, e legea universala! Legea compensatiei!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Analizele facute, demonstreaza acest lucru! E vorba de organism si functia genelor tineretii, care este reactivata! Ai energie fizica, mentala si sexuala, din belsug!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Simbol:UN OM INZESTRAT CU MAI MULTE DARURI DECIT POATE DUCE. 

   Explicatie:Recunoaste ca esti inconjurat de abundenta, dar ca nu esti capabil s-o folosesti pe toata deodata. Daca simti ca nu poti face fata, uita-te in 'camara' ta si vei fi surprins de talentele pe care le ai, si pe care inca nu le-ai folosit vreodata.

   Esenta:Potentialit ate 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Ai lunecat pe ulei Salmonello, nu sti sa scri, n-ai talent, nu sti sa faci absolut nimic in afara sa insiri chestii fara sens, habar n-ai, absolut nimic, doar zici de tine ca n-ai ce face, la cratiță!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Matricea absoluta de modelare a destinului Codul creatorului - Piramida creatorului cele 10 supermatrici pentru modelarea vietii

   Domnul Ignatenko este idealist. dansul vede potentialitatea din fiecare fiinta umana. 10 la puterea 100 este vorba despre putere. Matricea activarii celor cinci chei ale sistemului omului. Puterea motivatiei si a visului, apo puterea sanatatii si tineretii, Puterea gandului si binelui, puterea spiritului si intelepciunii si in final puterea credintei si iubirii este supermatricea motivatiei succesului, Cristalul absolut al vietii.. Exista si matricea fericii si portalul invatatorului. 

   Degeaba ai matricile daca nu le activezi si nu esti bun tu si cei din jurul tai! Ideea este sa ne schimbam toti, numai astfel salvam Terra, prin micsorarea karmei! 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Iti spun ca nu stii sa scrii corect si continui cu fudulia. Sa vii sa te invat limba romana, fata draga si mai lasa cratita pentru barbati. La cratita accepta sa se duca, doar femeile ca tine, neinstruite, primitive.

   Civilizatia bahai este una avansata! 

   Femeile bahai nu merg la cratita. Barbatii le iubesc si le protejeaza, ei merg la cratita ca sa le lase timp sa se dezvolte. Asa e la noi..barbatii fac curatenie, spala rufe, fac mancare! Femeile in conceptia credintei bahai, au prioritate in instructie si educatie, numai asa pot avea un venit egal cu barbatul. 

   In plus mancarea gatita ne omoara iar nutrientii ne hranesc! Eu prefer salatele de cruditati ,preparate de mine, pentru prietenii si colegii mei. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Salmonella sa nu zici ca noi femeile fac asa si pe dincolo ca tu nu. Eu n-am nevoie de tine cu ce spui cu cratita, stiu si eu fara sa zici tu. Ai. credinte ciudate dar tot nu stii sa scri. Rade toata lumea de tine ca se vede ca nu ai treaba.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu ma intereseaza ce scrii ci cum scrii, agramat, mereu! Nu tin seama niciodata de ce sspun agramatii, nu ma cobor la nivelul lor. pentru ca nu pot fi parteneri de discutii civilizate.Nu ai nici bun simt si nici spirit de observatie. Corect e sa scrii cu 2 i verbul a scrie, la persoana a doua, singular.

   Am multe treburi dar imi fac timp pentru editorialele sufletului meu geaman, domnul profesor Codita. Doar pentru dansul imi fac timp, din respect si admiratie. E singura modalitate de comunicare palpabila. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Da, dar la modul in care scrii, agramata esti chiar tu. Decat sa revii tot timpul cu erate la erate mai bine ti-ai corecta fiecare fraza inainte sa-i dai drumul.

   Ti-o spun prieteneste, ca de la sora la sora. Nu de alta dar ne faci de rusine. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Topul Naţional al Firmelor 2019
Energy Transition 2019
Business Card
BTPay
Centrul de conferinţe Sheraton
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS