Grupul MOL achiziţionează peste 400 de staţii de servicii în Polonia

G.U.
Companii / 12 ianuarie

Grupul MOL achiziţionează peste 400 de staţii de servicii în Polonia

MOL a semnat astăzi un set de acorduri cu Grupa Lotos SA şi PKN Orlen care vizează vânzarea şi cumpărarea mai multor elemente de portofoliu, se arată într-un comunicat de presă. MOL achiziţionează 417 staţii de servicii în Polonia şi are potenţialul de a deveni al treilea jucător pe piaţa locală de retail de combustibili. Un acord suplimentar pe termen lung asigură aprovizionarea cu combustibili pentru reţeaua achiziţionată în Polonia. Acordurile sunt în conformitate cu strategia actualizată pe termen lung a Grupului MOL "SHAPE TOMORROW" 2030+.

Prin această achiziţie, Grupul MOL îşi continuă expansiunea şi are reprezentare în cea de-a zecea ţară prin segmentul Consumer Services. Numărul de staţii de servicii din portofoliul MOL ajunge la 2390, de la 1943, şi sunt operate sub cinci mărci diferite. Sunt incluse şi cele 120 de staţii de servicii OMV din Slovenia, recent achiziţionate, cât şi cele 95 de noi staţii din Slovacia şi Ungaria. Aceste achiziţii sunt condiţionate de aprobarea fuziunii.

În urma finalizării tranzacţiei, MOL se evidenţiază ca un jucător important pe piaţa poloneză de retail de combustibili. Acordul de astăzi oferă o oportunitate remarcabilă de expansiune anorganică şi o aliniere perfectă din perspectiva strategiei ambiţioase de creştere a segmentului Consumer Services.

"Pentru MOL, această tranzacţie reprezintă un pas major în călătoria strategică de transformare pe care a început-o în 2016 şi care a fost accelerată anul trecut prin strategia noastră actualizată. Achiziţionarea activului ACG din Azerbaidjan, construcţia noii fabrici de polioli în Ungaria şi intrarea pe piaţa din Polonia sunt repere importante în îndeplinirea obiectivelor noastre. Prin această achiziţie vom avea acces la cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, iar produsele şi serviciile noastre vor ajunge la aproape 40 de milioane de potenţiali clienţi. Maghiarii şi polonezii împărtăşesc aceleaşi experienţe istorice, iar obiectivul nostru comun este să asigurăm eficient aprovizionarea cu energie în regiunea Centrală şi de Est a Europei. Am convingerea că prin acest acord, coridorul energetic Nord-Sud se va consolida şi mai mult," a declarat Zsolt Hernadi, Preşedinte şi CEO al Grupului MOL.

"Acesta este un moment decisiv pentru industria poloneză de combustibili. Suntem pe cale să finalizăm achiziţia Grupului LOTOS, o tranzacţie în beneficiul întregii economii poloneze, din perspectiva ambelor companii implicate, respectiv clienţi, angajaţi şi acţionari. Încă de la demararea procesului de fuziune, am

subliniat că prioritatea o reprezintă obţinerea de beneficii suplimentare şi tocmai asta am reuşit. În zona de retail, am negociat cu partenerul nostru maghiar un acord de schimb de proprietăţi, care ne va permite să progresăm din perspectiva planurilor de extindere geografică prin consolidarea lanţului de retail în Slovacia, dar şi prin intrarea pe o piaţă complet nouă, cea a Ungariei", a spus Daniel Obajtek, Preşedintele Consiliului de Administraţie al PKN ORLEN.

Amprenta regională a MOL va continua să fie una diversă şi extinsă, în cea mai mare economie din regiunea Europei Centrale şi de Est. Activele achiziţionate vor oferi o bază solidă de creştere la nivel local, unde MOL a avut o prezenţă limitată până acum. Polonia are perspective economice puternice şi o rată ridicată de motorizare, cu un important potenţial de piaţă din regiune, cu un consum anual de combustibili de 23 de milioane de tone şi perspective de creştere de 1-2% pe termen mediu. Această achiziţie oferă o poziţionare bună prin localizarea pe autostrăzi, cu oportunităţi suplimentare de creştere organică şi avantaje semnificative pentru extinderea vânzărilor de non-fuel.

"În urmă cu mai puţin de un an am lansat strategia actualizată MOL 2030+, iar unul dintre obiectivele noastre a fost să creştem prezenţa noastră în Europa Centrală şi de Est şi să ajungem la un număr de 2200 de staţii de servicii până în 2025. Prin finalizarea acestei tranzacţii vom depăşi acest obiectiv şi salutăm intrarea Poloniei în portofoliul nostru de Consumer Services. Nu ne vom opri aici, deoarece credem că segmentul Consumer Services are un potenţial semnificativ în procesul tranziţiei energetice. Scopul nostru este să ajungem la un număr cât mai mare de clienţi şi să oferim soluţii de mobilitate aliniate obiceiurilor de consum aflate mereu în schimbare, împreună cu servicii şi produse de cea mai bună calitate. Reţeaua de staţii de servicii Lotos va oferi premise extraordinare pentru toate acestea", a declarat Peter Ratatics, Vicepreşedinte Executiv, Consumer Services, MOL Group.

Sub rezerva aprobării finale a achiziţiei activelor din Polonia, MOL va ceda 185 de staţii de servicii din portofoliul său - 144 situate în Ungaria şi 41 în Slovacia - către PKN Orlen, pentru suma de 259 milioane USD. Acordul se supune deciziei Comisiei Europene prin care PKN Orlen va obţine undă verde pentru a încheia fuziunea cu Lotos.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

12 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8909
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7450
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0380
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7696
Gram de aur (XAU)Gram de aur272.6466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro