Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”

GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI:"Sistemul bancar funcţionează cu parametrii de lichiditate şi solvabilitate peste mediile europene"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Isărescu: "Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar şi financiar a fost depăşit"

Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar şi financiar a fost depăşit, a declarat, ieri, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul unui comunicat de ptresă. Oficialul băncii centrale a menţionat: "Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituţiilor de credit, pentru a acoperi cererea populaţiei şi a întreprinderilor, au atins nivelul record de 4,4 miliarde lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă, în ultimele zile acestea s-au redus substanţial. Valoarea numerarului din casele de circulaţie ale instituţiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea îşi pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăţilor şi alimentarea fluentă a ATM-urilor.

Fondul de rezervă de numerar al BNR a rămas în limitele de prudenţă şi a crescut uşor, în ultimele zile. În prezent, nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei. BNR recomandă, totuşi, ca în această perioadă întreprinderile şi populaţia să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar. În ceea ce priveşte asigurarea necesarului de numerar în valută, discontinuităţile au fost determinate atât de cererea mare, cât şi de suspendarea unor transporturi aeriene externe; situaţia este în curs de normalizare. Sistemul bancar românesc este solid şi funcţionează cu parametrii de lichiditate şi solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plăţi a lucrat fără eroare.

Chiar dacă la nivelul întregului sistem financiar-bancar a existat un excedent de lichiditate, preferinţa pentru lichiditate specifică perioadelor de criză a cauzat, în zilele imediat următoare declarării stării de urgenţă, blocaje temporare şi punctuale în finanţarea cheltuielilor bugetare şi a economiei reale, precum şi unele majorări de rate de dobândă, în special pe piaţa monetară".

După anunţarea măsurilor de politică monetară hotărâte de către CA al BNR, fluxurile de lichiditate s-au fluidizat semnificativ, inclusiv datorită operaţiunilor pe baze bilaterale efectuate de BNR, finanţarea cheltuielilor statului s-a derulat fără sincope, iar ratele de dobândă s-au redus considerabil, a mai spus Mugur Isărescu. Acesta a subliniat: "Cursul de schimb al leului s-a stabilizat într-un interval de 1 (unu) la sută, cu uşoară tendinţă de apreciere în ultimele zile, ceea ce a prevenit creşterea cheltuielilor statului cu finanţarea datoriei publice în valută şi a importurilor necesare în această perioadă, iar, pe de altă parte, a calmat anticipaţiile de deteriorare a situaţiei macroeconomice".

Şeful BNR a ţinut să precizeze că personalul BNR lucrează de la începutul lunii martie în condiţii de urgenţă, conform planului de continuitate specific băncilor centrale din sistemul european al băncilor centrale: "Acum, obiectivul nostru principal este să păstrăm stabilitatea recâştigată şi, în acelaşi timp, să asigurăm lichidităţile necesare finanţării fluente a cheltuielilor bugetare, economiei reale şi populaţiei. Celor aflaţi în prima linie în lupta cu inamicul invizibil - personalul medical, militar şi cel din Ministerul Afacerilor Interne - le transmitem nu numai recunoştinţa noastră, dar şi promisiunea fermă că vom acoperi cu prioritate şi fără sincope nevoile de lichiditate, în lei şi valută, pentru finanţarea operaţiunilor prin care se asigură cele necesare activităţii lor".

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Dati-le doctorilor masti de gaze si complete NBC de la armata pana cand vin echipamentele adecvate de protectie!

  1. E correct ce spuneti nu inteleg cum de nu s-a facut acest lucru de la inceput. Bine ca stiu sa defileze cu costumele si cu tehnica de gen. De fapt cine mai stie cum e in armata romana, intelege...

  Domnule, sunteti mari.

  Fara indoiala ca este una din putinele vesti bune din aceste zile.

  Respecte.  

  1. Isarescu este profesionist. in rest diletanti si manelisti la greu

   La favorizat matrapazlâcurile băncilor... Și la îndatorat România...

  Virusul si criza rezultata sunt universale.

  Adică este greu pentru toti, deci hai sa suportam toti greul. 

  Dar sistemul bancar inclusiv BNR nu vrea. 

  El vrea profit in continuare, dobânzi si marje mari la imprumuturi. 

  Privatii care sustin tot intra in somaj tehnic cu 75 % din mediu net. 

  Salariatiu BNR cu ce participa si ei la efort ? 

  Cu salariu 100 % si toate sporurile.

  E corect si cetatenesc ? 

  1. Voi cand ati fost la putere si ati furat pe rupte, ati impartit cu cineva?

   Dar pensiile speciale pe care vi le-ati dat din taxele si impozitele platite de toata populatia ? 

   A fost corect si cetatenesc?

   Clar nu discuti serios.

   De fapt cred ca esti de la BNR sau din sistemul bancar 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

22 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8730
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1185
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5396
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3917
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.9661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie