Abonament gratuit

Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor de salvare a Complexului Energetic Oltenia de 1,2 miliarde lei

B.B.
Companii /

Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor de salvare a Complexului Energetic Oltenia de 1,2 miliarde lei

Guvernul României a aprobat Ordonanţa de Urgenţă prin care Complexului Energetic Oltenia (CEO) primeşte 1,2 miliarde de lei pentru achiziţionarea certificatelor de CO2 pe anul 2019, la propunerea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

"În acest sens, în prealabil a fost aprobat pe 30 decembrie 2019, un Memorandum care prevede planul de măsuri necesar achiziţionării certificatelor de CO2 cu tema: împuternicirea Ministerului Finanţelor Publice să acorde un aviz de principiu privind posibilitatea acordării unui împrumut din Trezorerie în valoarea de 1,2 miliarde lei Societăţii Complexul Energetic Oltenia, sub forma unui ajutor de salvare după parcurgerea etapelor prevăzute de legislaţia aplicabilă privind ajutoarele de stat şi după obţinerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene; aprobarea transmiterii documentaţei de prenotificare şi notificarea către Comisia Europeană a propunerii României de ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia, urmând ca în termen de şase luni de la acordare, Complexul Energetic Oltenia fie să ramburseze împrumutul acordat, fie să prezinte un Program de Restructurare pe care Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri îl va notifica Comisiei Europene în vederea obţinerii unui ajutor de stat pentru restructurare", a informat ministerul.

În baza Memorandului, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a înaintat Consiliului Concurenţei, în data de 16 ianuarie 2019, documentaţia de prenotificare către Comisia Europeană a propunerii României de ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia.

"Acordarea ajutorului de stat va permite companiei să-şi continue activitatea, în paralel cu implementarea unui ambiţios program de decarbonare şi de restructurare care să conducă la diversificarea mixului energetic al companiei, prin implementarea unor proiecte de trecere de pe cărbune pe gaze şi surse regenerabile de energie", a informat ministerul.

Conform angajamentelor asumate, CEO va trebui să aibă în vedere următoarele investiţii majore: construcţia a trei parcuri fotovoltaice cu o putere instalată totală de circa 300 MW pe depozitele de zgura si cenusa inchise aferente tremocentralelor Rovinari, Turceni si Isalnita; construcţia unui bloc nou in cogenerare de 200 MW pe gaz natural la SE Craiova Construcţia unui bloc de 400 MW pe gaz natural la SE Turceni; construcţia a 2 blocuri de 400 MW pe gaz natural la SE Isalnita; eficientizarea activităţilor de exploatare şi producere.

CE Oltenia are circa 13.000 de angajaţi.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri deţine 77,15% din acţiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acţiuni. Restul acţiunilor aparţin Electrocentrale Grup (0,84%) şi Societăţii pentru Închiderea - Conservarea Minelor.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. Statul ar trebui sa trateze egal firmele.

  De ce firma de stat noua de bani? Poate a fost stoarsă de bani de diverși infractori. Poate doar au avut management prost. 

  1. Cu siguranta e capusat!! Dar guvernul orban, pdl, e f dragut, ce inseamna 1, 2 mld lei la valoarea lui? Plus abureala cu programul ambitios, te tavalesti de ras, daca n ar fi de plans ca isi bat joc de noi si de banii nostri!

   de acord cu amandoi antecomentatorii. Managementul investit pe criterii politice nu poate fi performant. Cu siguranta CEO a fost capusat, furat, prost condus (intentionat sau din incompetenta nu conteaza).

   In principiu ai dreptate, statul ar trebui sa trateze egal firmele, dar nu pe toate. Parerea mea e ca CEO e o companie strategica, de interes national, precum CFR, Hidroelectrica, SNN, SNP, EL si altele. Prefer sa le subventionez in caz de pierdere decat sa le stiu privatizate cu scopul de a maximiza profiturile.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS